Tarihi dokusuyla Rize’nin en yüksek Yaylası SAMİSTAL

Rize İl Genel Meclisi Turizm Komisyon Başkanı Yusuf Arısoy,komisyon üyeleri Emin Kanbur,Ömer Latif Yağcı,Burhan Bıyık Hemşin İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu üyesi Başar Cumbur’un davetlisi olarak Çamlıhemşin’e bağlı 2600 Rakımlı

YAYLALARIMIZ 29.08.2020 10:14:17 361 0
Tarihi dokusuyla Rize’nin en yüksek Yaylası SAMİSTAL

Rize İl Genel Meclisi Turizm Komisyon başkanı Yusuf Arısoy, üyeleri Emin Kanbur,Ömer Latif Yağcı,Burhan Bıyık, Hemşin İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu üyesi Başar Cumbur’un davetlisi olarak Çamlıhemşin’e bağlı 2600 Rakımlı Samistal yaylasında “Sosyal Proje çalışması” yaptılar.

Yaylaya Hazindağ’dan ulaşılabildiği gibi Yukarı Kavrun Yaylası’ndan ulaşmak da mümkün. Samistal etrafını çeviren dağların ve yaylaların ortasında müstesna bir yere sahip. Bir tarafında Kaçkar zirveleri ve Kavrun Yaylası, diğer tarafında Apevanak Yaylası, geçitler, aşıtları bulunuyor.

Bu yaylada ikamet eden vatandaşlarla sohbet eden Emin Kanbur ve Komisyon üyeleri sabah erken saatlerde yaylaya ulaşarak,akşama kadar yaylayı yakından tanıma ve yaylada bir günlük yaşamın nasıl geçtiğine yakından şahit oldular.

Samistal Yaylası'ndaki 250 yıllık taş evler korunuyor. KARADENİZ Bölgesi'nde yaylalarda yaşanan 'imar kirliliği' tartışmalarının aksine, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde denizden 2600 metre yükseklikte yer alan Samistal Yaylası'nda, 250 yıllık taş ev geleneği yaşatılarak yaylanın doğallığı korunduğunu vurgulayan Rize İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu üyesi Emin Kanbur,”Bölgesi'nde yaylalarda yaşanan 'imar kirliliği' tartışmalarının aksine, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde denizden 2600 metre yükseklikte yer alan Samistal Yaylası'nda, 250 yıllık taş ev geleneği yaşatılarak yaylanın doğal güzelliği korunuyor. “dedi

Taş mimarinin en güzel ve korunmuş örneklerinin yer aldığı yaylada, mükemmel bir taş ustalığının ürünü olan evlerin, inşa edildiği boyları 2 metreyi aşabilen yontma taşlar, dikkat çekiyor. Tamamı taş evlerden oluşan evlerde oturanlar da doğal güzelliği ile büyüleyen yaylayı gözü gibi korunduğunu ifade eden Kanbur, “Çamlıhemşin ilçesinin Konaklar Mahallesi, Ortan ve Boğaziçi köyü ile Hemşin ilçesinin Mutlu ve Akyamaç Mahalle sakinlerinin ortak kullandığı denizden 2600 metre yükseklikte yer alan Samistal Yaylası'nda, 250 yıllık taş ev geleneği yaşatılarak yaylanın doğal güzelliği korunuyor.” diye konuştu

Bölgenin en yüksek yayla yerleşim yeri olan ve yılın büyük çoğunluğunu bulutların üzerinde geçiren yaklaşık 75 haneli yaylada, taş mimarinin en güzel ve korunmuş örnekleri yer aldığını söyleyen Emin Kanbur, “ Yaylada, mükemmel bir taş ustalığının ürünü olan tek katlı evlerin, inşa edildiği boyları 2 metreyi aşabilen yontma taşlar, dikkat çekiyor. Evlerin kapılarındaki ahşap ve demir işçiliği de büyülüyor. Tamamı taş evlerden oluşan evlerde oturanlar da doğal güzelliği ile ilgi çeken yaylayı gözü gibi koruyor. Ahşap ev dahi yapmayan vatandaşlar haziran ayı ortasında göç ettikleri yaylada, 3.5 ay kalıyor, hayvancılık yaparak süt ve süt ürünleri üretiyor.” ifadelerini kullandı.

Komisyon üyelerinden Başar Cumbur “Evleri alçak tavanlı ve tamamen kesme taştan yapılmış en az yüz yıllık evler. Samistal, hem konum itibariyle hem de havasıyla diğer yaylalardan çok farklı. Genellikle kapalı seyreden tipik Karadeniz yaz aylarında Samistal’da hava çoğunlukla açık olur.”dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI