Rize yaylalarında görenler Fotoğraf Çektirmek isteyenler sıraya giriyorlar

Rize yaylalarında görenler Fotoğraf Çektirmek isteyenler sıraya giriyorlar

YAYLALARIMIZ 30.07.2019 13:52:04 202 0
Rize yaylalarında görenler Fotoğraf Çektirmek isteyenler sıraya giriyorlar

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2900 Rakım ve Üstü yaylalarda 600 küçükbaş hayvan sahibi Rize-Pazarlı Mehmet Telatar yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

2900 Rakımlı Çamlıhemşin’e bağlı Karmik yaylasında 600 küçükbaş hayvan bulunduran Mehmet Telatar “Kurban yaklaşıyor. Şehire inip hayvanları satarak tekrar buraya döneceğim” dedi.

Karmik, Elevit’ten Tirovite kadar araç yolu olan ve buradan yukarıya yolu bulunmayan ender yaylalarda biri.

Bu yaylada küçükbaş hayvan besleyen Mehmet Telatar “ Karmik yaylası çok sakin o yüzdeden tercih ediyorum” dedi.

Telatar “tek sıkıntımız araç yolu yok. Tirovit’ten buraya kadar katırlarla yük taşıyorum. Ziyaretçilerin de haliyle dikkatini çekiyorum. Benim şehirde kıymetim bilinmiyor ama yaylada fotoğraf çektirmek için sıraya giriyorlar” dedi.

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Rize-Çamlıhemşin’de ilkbahar ve yaz aylarında neredeyse günün tamamını merada sürülerin başında geçiren çobanlara, 5 bin liraya kadar maaş ödeniyor.

Besici 50 yaşındaki Mehmet Telatar , “ata mesleği olan hayvancılığı yıllardır sürdürdüğünü ve artık çeşitli nedenlerden dolayı çoban bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Çoban bulamadığı dönemlerde sürünün başına kendisinin geçtiğini anlatan Telatar, “Hayvanlar sürekli merada oluyor. Bunun için çobanların da iş yükü artıyor. Benim şu an 2 çobanım var, Aylık ve diğer giyim, yemek, cep telefonuna kontör yükleme gibi ihtiyaçlarını da biz karşılıyoruz.

Buna rağmen herkes bu işi yapmak istemiyor. Çoğu zaman çoban bulamıyoruz. Tabii çobanlık zor, onlar da haklılar çünkü gece gündüz dışarıda kalmak zorundalar. Bunun yanı sıra yem girdileri çok pahalı böyle olunca yeterince kar edemiyoruz.” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI