Kaçkarların en gizemli gölü; Karmik ( Cofkun )

Pandemi dolayısıyla yaklaşık iki yıldır uygulanmakta olan kısıtlamaların 1 Temmuz itibarıyla kademeli kaldırılmasını fırsat bilen doğa tutkunları Kaçkarların en gizemli gölünde özgürlüğün tadını çıkarttılar.

YAYLALARIMIZ 19.07.2021 11:41:27 134 0
Kaçkarların en gizemli gölü; Karmik ( Cofkun )

Pandemi dolayısıyla yaklaşık iki yıldır uygulanmakta olan kısıtlamaların 1 Temmuz itibarıyla kademeli kaldırılmasını fırsat bilen doğa tutkunları Kaçkarların en gizemli gölünde özgürlüğün tadını çıkarttılar.

Çamlıhemşin İlçesine bağlı Karmik gölü, Kaçkarlarda yolu olmayan ve az sayıda bulunan yaylalardan Karmik yaylasının zirvesinde bulunuyor.

Karmik Gölünü gizemli kılan ise, Kaçkar ana zirvesinde yer alan sıradağların göl üzerinde yansımasını görmek ve bu anı yaşamaktır. 2870 metre yükseklikte rakımda bulunan bu gizemli, Karmik Gölü aynı zamanda bir çok gezgininde bilmediği fakat yöre halk arasında (Cofkun) Gölü ve Yıldızlı Göl olarak da bilinir. Bu yayla ve gölün ayrıca bu ismi almasının nedeni de, Karmik Yaylası özellikle sonbahar mevsiminde bölge kırmızı renklere büründüğü için Karmik kırmızı anlamına da gelmektedir.

Hafta sonu bir grup doğa gezgini ve fotoğrafçısı kendi aralarında değişik il ve ilçeden geziye iştirak eden katılımcılarla bu gizemli göle gezi düzenlediler.

Geziye, İstanbul, Ankara, Antalya ve yöreden katılımcılarla birlikte yaklaşık 22 kişi katıldı.

Rize İli Pazar İlçesinden, araçla başlayan yolculuk sırasıyla Çamlıhemşin İlçesi, Zilkale, Çatköy, Elevit Yaylasından sonra gelen Tirovit yaylasında son buldu.

Geziye rehberlik eden Pazarlı Öğretmen Murat Arslan, “Tirovit Vadisinden akan Karmik deresi boyunca yaklaşık 3 saat yürüyüşle varılan Karmik Yaylası ve hemen üstünde bulunan Karmik Gölüne ulaştık” dedi.

Arslan, “Pandemi nedeniyle uzun süre evlerde yaşamak zorunda kaldıktan sonra, normalleşenin başlamasıyla birlikte, araç içerisinde ve açık alanda da PANDEMİ kurallarına uyarak diğer illerden gelen katılımcılarla adrenali yüksek bir gezi yaptık. Temmuz ayı olmasına rağmen bazen doluya yakalandık, bazen de güneşi tepemizde hissederek 22 kişilik ekiple 2870 rakımlı göle çıktık. Burada tur operatörü ve aynı zamanda kaptanımız Bekir Bey’ in çay ikramıyla yorgunluğumuz giderdik” diye konuştu.

Katılımcılardan İstanbul’dan gelen Dr. Sibel GERDAN AYDIN gezi ile ilgili “ Vadi boyunca kayda değer görüntülere ve doğa olaylarına tanık oldum. Yürüyüş boyunca yer yer bol güneş, yer yer sağanak yağış ve yer yer dolu yağışıyla göle ulaştık. Karmik Gölü ise güzelliği ile bizlere adeta poz verdi” dedi.

Etkinliğe Antalya’dan katılan E. Başkomiser Nazif ÇAKIR ise, geziye ailece geldiğini, her yıl yaz aylarında rutin olarak Kaçkarları gezdiğini, “ Kaçkarlarda onlarca göl gördüm lakin Kaçkarların en istisnai gölünün Karmik Gölü olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Geziye İstanbul'dan katılan Başol Uzun ise “ Pandemi nedeniyle yaklaşık iki yıldır memleketime gelemedim. Normalleşme takvimi başlayınca fırsat bularak memleketime geldim. Hafta sonu geziye katıldım. İyi ki de katılmışım. Çok farklı bir coğrafyanın, çok farklı bir vadisinde kurulu bulunan Karmik yaylasına, ardından da Gölüne yaklaşık 3.5 saat yürüyerek çıktık. Çok mutlu oldum. Bize bu mutluluğun tatmasına sebep olanlara teşekkür ediyorum” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı