Kaçkar'larda her dakika manzara harika !

Bu dağlar sizleri bekliyor !

YAYLALARIMIZ 15.08.2013 15:34:34 31 0
Kaçkar



Foto ; Ahmet KIZILHAN (Çoban Ahmet )


  1. Duman sardi dağlari
    Yürek ağlar peşunden
    Her gece konuşiyiduk
    Mahrum kaldum sesunden !
Kaçkar Kavrun Dağı 3932 metrelik rakımıyla Kaçkar Dağları'nın en yüksek zirvesidir.

Kaçkar Kavrun Dağları'na en kolay ulaşım Rize-Çamlıhemşin-Ayder Yaylası üzerinden sağlanmaktadır.

Ayder-Yukarı Kavrun (12 km) hattını dolmuşla yada kendi aracınızla geçmeniz mümkündür.

Bu faaliyeti günübirlik yapmak için kendi aracınızla çok erken saatte Yukarı Kavrun Yaylası'na ulaşmanız hiç zaman kaybetmeden Mezovit Çayırı'na yola koyulmanız gerekir.

Sıfırdan rakımdan aniden yüksek rakıma çıkacağınız için yorucu bir faaliyet olabilir.

Yukarı Kavrun Yaylası'ndan Çadır atmaya müsait bir çok alan vardır. Çadırınız yoksa Yukarı Kavrun Yaylası'nda pansiyonda kalıp sabah erkenden yola çıkıp 2 saat'de Mezovit'e ulaşabilirsiniz.

Kaçkar Kavrun Dağı'na kuzey taraftan yaklaşanların tırmanabileceği en kolay yani klasik rotasıdır.

Teknik açıdan oldukça kolay, ancak çürük bir rotadır.

2 farklı vadiden tırmanış başlangıç yeri olan Mezovit çayırına varılabilir.

Alternatif rota olarak Galerdüzünden sola dönen yolu takip ederek Çeymakçur vadisinden göller bölgesine burdandan Seldarın Aşıtı denilen geçitden Mezovite inilebilir.

Ayder Yaylası'ndan Yukarı Kavrun Yaylası'na ulaşarak buradan güney yönünde uzanan eski U şekilli buzul vadisinin yatağı boyunca yükselin. Burada hava açıksa dağlar muhteşem gözükecektir. Esas patika vadinin sol tarafındadır.

Yaklaşık 45 dk kadar, normal bir tempoyla bu patika izlenince sol tarafta yukarıda başka bir vadiden akan kuvvetli bir dere gözünüze çarpar. Bu noktada patikayı terkedip sık çalılıklar arasından dere boyunca yükselin. Bu dere Öküz Gölü ve Mezovit Çayırı'ndan gelmektedir ve normal tempoyla 45 dk. lık yürüyüş sonucunda iki ayrı kamp yerine varabilirsiniz.

Bunların birincisi vadi tabanına göre biraz sağda yer alan Öküz Gölü'nün çanağı (2750 m.), ikincisi de dağların hemen altındaki Mezovit Çayırı'dır (2800 m.).

Daha yukarıda yer alan Mezovit Çayırı daha güzel manzaralı ve suyu daha temiz bir kamp yeridir. Buradan Kaçkar Dağı'nın kuzey yamaçları çok net gözükecektir.

Derenin bittiği yere kadar yükselip, gözden kaybolduğu yerin arkasındaki çarşak - buzultaş setlerinin sağında yer alan dik ve belirsiz patikayı izleyin. Bu patika sizi ilk moren setinin üzerine, dağın kuzey yüzü ve buzulunun dibine çıkartacaktır.

Ortam bir anda yeşillik ve sulaktan kurak ve taşlık, gri araziye dönüşmüştür. Rota, küçük buzul olarak bilinen dağın kuzey yüzü altına yataklanmış, size göre solda yer alan buzul dilinin tabanı boyunca yükselmektedir. Buradan sonra arasıra karşılaşılan taş babaları izleyerek, yine dik bir çarşak setini tırmanın ve buzulun dilinin tabanı boyunca doğu yönüne ilerleyin. Bir süre sonra, ileride gözüken kaya kule ve sivrilerinin arasında kalan bir bele (burası dağcılar arasında kapı olarakta bilinir) çıkan çirkin bir çarşak yamacı (mevsim erkense kar yamacı) ve bunu zikzaklarla kesen bir patika karşınıza çıkacaktır. 

Kapıya vardıktan sonra (3500 m.) hava açıksa, dağın doğusundaki manzarayı seyredebilirsiniz.

Buradan gerisi çürük, kayalık bir sırt üzerinde bazen boşluk hissi veren zor bir yürüyüştür.

Bu rota çok tırmanıldığı için, rota üzerinde birçok taşbaba ve işaretler yer almaktadır, Kapı'dan Kaçkar Dağı'na yüzünüzü dönünce, hafif sol tarafta kalan kayalardan tırmanmaya başlayın.

Ara sıra derin çentikleri andıran çürük kayalı yerler ve geniş sırtlar üzerinden tırmanın.

Zirveye varan sırtın son 200 metresi daha yatık olmasına rağmen, çok daha çürük ve çarşaklıdır, aşağıdan gelenlere taş düşürmemek amacıyla çok dikkatli tırmanmalısınız.

Ortalamanın altındaki ekiplerin 1 günde tırmandığı bu rota, hızlı ekiplerce 2 saatte tırmanılmıştır. Dönüş aynı rotadan yapılmalı ve sis bastığı taktirde (yüksek bir ihtimaldir özellikle geç saat kalınırsa) yolu kaybetmemek için rotada çıkılan yerler akılda tutulmalı ve taş babalara dikkat edilmelidir. Gps'le tırmanıp iz bırakmak son derece rahatlatıcı olabilir.

ÖNEMLİ NOT ; Rehbersiz kesinlikle çıkmamamnız tavsiye edilir. 


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI