GİTO-BADARA ’da Karlar erimeye başladı

GİTO-BADARA ’da Karlar erimeye başladı

YAYLALARIMIZ 6.05.2019 11:18:08 24 0
GİTO-BADARA ’da Karlar erimeye başladı

Abdullah UZUN (Kaçkar53.com)

Kaçkar Dağları eteklerinde bulunan Gito Yaylası, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türleri muhteşem doğasıyla ziyaretçilerini her mevsim farklı manzaralarıyla karşılıyor.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan 2 bin 400 rakımlı Gito Yaylası ve 1800 rakımlı Badara Yaylasında son karlara ayak basmak için DOKADAK Kulübü ile 40 kişi geziye katıldık. Bu yaylalarımız mevsimim her ayı eşsiz güzellikleri ile doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor.

GİTO YAYLASI

Gito Yaylası Pazar, Çayeli, Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerine yakın bir yaylamızdır. Rize’ye gelen turistler genelde Ayder Yaylası’na gidiyor. 1977’den bu yana yaylaları geziyorum. Yaylalarımızı yeterince tanıtamıyoruz. Kış Mevsiminden çıkıyoruz. Karlar erimeye başladı. Havanında güzel olmasıyla 05.05.2019 Pazar günü Gito Yaylası’nda muhteşem bir doğa şöleni var. Bu yaylanın hemen yukarısında Ambarlı Yaylası var. Orası da muhteşem bir görüntüye sahiptir. Şu an yolları karla kapalıdır. Az aşağıda Badara Yaylası bulunuyor. Badara yolu da açılmış durumdadır. Bir tek tesis açık. Yollar açık olunca dolayısıyla turistler bir günde birkaç yaylayı görme ve gezme şansını bulabiliyorlar.

İnsanlarımız yaylaları İlkbahar, Yaz, Sonbahar ve Kış piknik yapma amacı ile ziyaret ediyor. Yaylaları trekking, foto safari ve kamp amaçlı ziyaret edenler böyle güzel yaylaları da görme ve tanıma şansları oluyor. Buda bizim gibi gezginler ve kulüplerle sağlanabilir. Bugün bizimle Karlar üzerinde yürüyüş yapmak için yaklaşık 40 kişi geziye katıldı. Bu bir tutku biz yaylalarımızı gezmeye ziyaret etmeye devam edeceğiz. Bütün doğaseverleri bu yürüyüşlere katılmaya davet ediyorum.

BADARA YAYLASI

Badara, Hemşin ilçesinde yaklaşık 1800 rakımda yer alıyor. Eskiden Badara Köyünde yaşayan halk burayı mezra olarak kullanıp, karlar eridiği zaman 2800 rakımlarda bulunan Ambarlı yaylasına göç ederler. Yaz mevsimini Ambarlı'da geçirip, güz döneminde mezralarına dönerler. Yaşam şartları nedeni ile şehirlere göç olunca birçok hane hayvancılığı bırakıp, hanelerini kapatmışlar. Nisan-Eylül aylarında gittiğinizde de en fazla 5-10 hanenin açık olduğunu göreceksiniz. Yeni yapılaşma Gito ’da olduğu gibi buraya da el atmış, umarım bu yaylaların özelliği kaybolmaz. Kalanlar daha çok yazları sadece buradalar. Kışın buralar yaban hayatının ve birkaç maceracı gezi tutkunlarının uğrağı oluyor.

05.05.2019 Pazar günü Badara yaylası da Gito Yaylası gibi sezonu açmamış durumdadır. Tek tesis gelecek olanları bekliyor. Ramazan ayından sonra hareket olacağını söyleyen tesis sahibi bu yıl beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı