Dağlara gün yetmedi

ÇAYDOSK Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından hafta sonu 4 yaylaya birden gezi düzenlendi.

YAYLALARIMIZ 5.11.2018 13:34:24 91 0
Dağlara gün yetmedi

Kaçkar53.com

ÇAYDOSK Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından hafta sonu 4 yaylaya birden gezi düzenlendi.3 Araç ve yaklaşık 40 kişi geziye katıldı.Gezi sorumlusu Osman Aslan ve ekibi yine başarılı bir geziye sorunsuz imza attılar.

Palovit Şelalesinden Palovit yaylasın araçlarla yolculuk başladı. Neler göreceğimizi, nelerle karşılaşacağımızı bilmeden3.5 km de tepeden Amlakit Yaylası ve Palovit Deresi boyunca vadiyi taradık. Palovit’e varıyoruz.

Buradan Samistal Yaylasına uğrayıp 7. km den sonra muhteşem orman manzarasının yavaş yavaş içine girerek Hazindağ yaylasına uzanan patikayı takip ederek ulaşılır.. Bu patika da bölgede halen yaşayabilen tarihi ipek yollarından birtanesidir.

Palovit ’ten 1 saatlik yürüyüşten sonra hem Palovit’i hem de Amlakit’i görebileceğimiz bir tepeye çıktık ve yola devam ettik ve yaklaşık 1,5 saat sonra da Karlarla kaplı silüet gibi görünen Samistal evleri gözüktü.

Karla kaplı Yaylaya gelir gelmez meşhur salıncağın olduğu yerde 15 dakika mola vermeye karar verdik. Her taraf görme ve gezme imkanımız oldu. Bu yayla büyük kütle taşlarla yapılmış, hala geleneksel mimari dokusunu koruyan evlere sahip nadir yaylalardan birisidir. Hayvancılık geleneği Samistal’de devam etmektedir.

Kaçkarların eteğinde bulunan en yüksek rakıma (2600 m) sahip olan Samistal’de yaklaşık 100-120 hane bulunmaktadır. Yayla halkı genel olarak Hemşin bölgesindendir. Ağırlıklı olarak da Bodollu, Tecina ve Makrevis köylerinden geliyorlar. Genelde yayladaki insanlar çok sıcakkanlıdır ama Samistal halkı bir başka sıcakkanlı ve misafirperverdir.

Samistal yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olup, arasındaki mesafe 57 km’dir. Rize Çamlıhemşin’den yola çıkarsanız, sırasıyla Çinçiva, Zilkale, Çat köyü, Elevit, Trovit, Palovit yaylasından sonra Samistal’e geliyorsunuz. Bu eskiden kullanılan yol olarak biliniyor. Fakat yeni yayla yollarının yapılmasıyla Çamlıhemşin ilçesi ve Palovit yaylası mesafesi 42 km oldu. Artık Çamlıhemşin’den Şenköy’e kadar geldikten sonra, Palovit Şelalesi yolunu takip ederek, Amlakit ve Palovit Yaylasından sonra buraya ulaşabilirsiniz.

Gezi ile ilgili açıklamaları gezi sorumlusu Osman Aslan yaptı.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı