Dağcıların tutkusu en yüksek Dağlar yöremizde...

Doğu Karadeniz dağ sıraları yüksek zirveleriyle amatör ve profesyonel dağcılık sporu için uygun potansiyele sahiptir.

YAYLALARIMIZ 10.07.2017 14:27:08 135 0
Dağcıların tutkusu en yüksek Dağlar yöremizde...

Rize'nin dağlık kesiminde; nehirlerle kesilen vadi sistemleri, dik tepeler ve buralardan dökülen şelaleler, Kaçkar dağ silsilesi eteklerinde yaylalar ve yüksek rakımlarda buzul gölleri bulunmaktadır.

Doğu Karadeniz dağ sıraları yüksek zirveleriyle amatör ve profesyonel dağcılık sporu için uygun potansiyele sahiptir.

Bu sıradağların en yüksek zirvesi olan Kaçkar ( 3937 m), Türkiye’nin 4. en yüksek dağıdır ve kuzey yüzünde biri Türkiye’nin 3. en büyüğü olan iki büyük buzul kütlesine sahiptir. Rize'nin Erzurum-Artvin sınırını oluşturan Doğu Karadeniz Dağları içerisinde Verçenik Dağı ( 3709 m), Bulut Dağı (3562 m) ve Altıparmak Dağı (3492 m) gibi yüksek zirveler bulunmaktadır. 

Rize dağları ayrıca farklı zorluk derecelerinde yürüyüş parkurlarıyla doğa yürüyüşü, bitki ve hayvan gözlemleme, kar yürüyüşü, heliski gibi birçok alternatif turizm çeşidi için elverişli olanaklara sahiptir.

VERÇENİK 

Ulaşım Bilgileri : Çamlıhemşin - Çat - Verçenik Yaylası - Kapılı Göller

Verçenik Dağı Kaçkar Dağları'nın GüneyBatı kısmında yer alır. Diğer zirvelere göre çıkılması biraz daha zordur. Kişiye göre teknik malzeme ihtiyacı olabilir.
Verçenik Dağları'na en kolay ulaşım Rize-Çamlıhemşin-Zilkale-Çat yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Dağın klasik ve zirveye en kolay çıkış sağlayan rotasıdır ancak içerdiği belirgin tehlikelerde vardır. Bunlardan en önemlisi taş düşmedir.
Büyük Göl'den bakılınca Verçenik Dağı'nın güneybatı kar kulvarı gözükmek çünkü derin bir yarık içinde yer alır. Kulvarı bulmak için esas zirve, yani en güneydoğuda yer alan kütlesinin hizasına gelinmelidir. Buraya ulaşırken çok ilginç bir taşlık araziden geçilir. İnsan büyüklüğünde koca taşlar içerem oturmuş bir taşlık zeminden yarım saat kadar hafifçe yükselerek yan geçtikten sonra, yukarı bakınca sağ tarafında çürük gözüken bir kule olan kulvar girişi göze çarpacaktır. Özellikle mevsim başlarında (Temmuz) kulvarı tespit etmek daha kolay olacaktır. Çünkü bu dönemde içi karlı olur. Ancak mevsim ilerleyince, özellikle az yağışlı bir sene olmuşsa kar tamamen eriyip, çarşaklı - kayalı bir kulvar ortaya çıkartacaktır. Bu da hem bulunması hem de çıkması açısından daha sorunlu bir durum oluşturur.kaçkar.org


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI