Çamlıhemşin'de Yayla Göçleri Başladı

Çamlıhemşin'de Yayla Göçleri Başladı

YAYLALARIMIZ 15.11.2019 13:12:46 102 0
Çamlıhemşin

Ali Akyıldız

Çamlıhemşin’inde havaların soğuması ile yayladan göçler hızlandı.

İlkbahar aylarında hayvanları ile yaylaya çıkan yaylacılar, yaz ayların boyunca çeşitli süt ürünleri yaptı. Yaylada yaklaşık 6 ay geçiren yaylacılar, havaların soğumasının ardından dönüşlerini hızlandırdılar. Hayvanları ile yayladan inmeye başlayan yaylacılar, yaklaşık 6 ay köylerinde kaldıktan sonra Nisan ayında tekrar yaylaya çıkacak.

Çamlıhemşin ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki 1.300 rakımlı Çat Köyü Mevsimin ilk kar yağışı sonrasında geriye göçler başladı.

Beyaza bürünen yaylada kar kalınlığı yer yer 15 santimetreyi aştı, yaylacılar kar yağışı ile göç için hazırlıklara başladı. Kimi yaylacılar hayvanları ile ilçe merkezine doğru yola koyuldular kimileri de kamyonlara yükledi.

Çamlıhemşin Çat köyünden Dursun Bilaloğlu “havaların soğuması ve hayvanların otlak yerlerinin azalmasından dolayı kış mevsiminde daha az kar yağan, daha az soğuk olan sahil kesimlerini tercih ettiklerini söyledi.

“Çat Köyü yazın ziyaretçi akını ile dolup taşarken, Sonbaharın son günlerinde tamamen boşaldığını söyleyen Son yaylacılardan 83 yaşındaki Dursun Bilaloğlu “ ne yapayım şehirde. Sanki boğulacağım. Nefesim daralıyor. Kar yağışı bana “git artık” deyinceye kadar burada kalmayı düşünüyorum” dedi.

Hayvanları gönderdiğini ve Petekleri koruma aldığını belirte Bilaloğlu “ Yaşım geçti. Bir daha ki İlkbahar’a yaşayıp yaşayamayacağım belli değil. Biraz daha kalıp hasret gidereceğim. Çocuklar “yeter gel baba” diyorlar. Beni anlamıyorlar ki, ne diyeyim onlara” ifadelerini kullandı.

Çat köyünde hayat bir bana, birde arkadaşım TOMİ köpeğime kaldı. Biz gidince in cin top oynayacak “ dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı