90 Yaşında eşiyle BADARA Yaylasında yaşıyor.

90 Yaşında eşiyle BADARA Yaylasında yaşıyor.

YAYLALARIMIZ 6.08.2019 15:13:00 72 1
90 Yaşında eşiyle BADARA Yaylasında yaşıyor.

PAZAR-Badara Yaylası konum olarak Rize’nin Pazar ilçesinin Hemşin beldesi ile Çamlıhemşin ilçe sınırlarının kesiştiği noktada kalmakta. Bu yaylada yaklaşık 40 hane var, burası gül değil, papatya sevenlerin diyarı. Görkemli çam ağaçları ile çevrili, yılın her ayı başı karlı ve dumanlı dağ manzarası ile bu güzel yaylaya hayran olmamak mümkün değil.

Badara Yaylası, Rize şehir merkezine 109 km, Çamlıhemşin ilçe merkezine 42 km dir. Çayeli, Pazar, Ardeşen, ve son olarak Çamlıhemşin ilçe merkezinden Zilkale yönüne devam ettikten sonra yolun devamında Gito Badara Yaylaları sapağından ilerliyorsunuz.

Sabri Demirel; 90 yaşında, eşi ise 85 yaşında Badara yaylasında geçen 80 yıllık bir ömür, hatıraları anlatmakla bitmiyor. İlk geldiğinde gördüğü yaylasının son haline üzülüyor.

“Aslen Rize-Hemşin Badara köyündenim. Söyleyen Demirel “Doğma büyüme yaylacıyım. Yaylada var olan inekçilik öldü. Sadece benim 13 tane büyükbaş hayvanım var.15 Hanesi bulunan Badara yaylasında bugün 40 hane var. Bu yaylayı Hemşin Badaralılar ağırlıklı kullanıyor. Eskiden bir kişinin en az 20 ineği bulunurdu. Şimdi gelenler birkaç günlüğüne geliyor onlarında hayvanı yok” dedi.

Sabri Demirel “ Bu millet bu kadar kalabalık bu yaylaya neden geliyor? Anlamış değilim. Biz bunlardan hiç menün değiliz. İnekçiliği öldürdüler. Araçlarla yayla içine giriyorlar ve otları tamamen kurutuyorlar. Çöpleri bırakıyorlar. Ardından biz gece topluyoruz. Hayvanlarımız poşet yedi. Ve hastalandı. Çamlıhemşin’de veteriner bulamadık. Nedenini hala anlamış değil. Onlardan rica ediyorum. Gelin yiyin için ama çöplerinizi de peşinize götürün. Devlete davacıyım. Hayvanlarım hasta olunca tedavi için Veteriner yok. Bu bölge hayvancılık yapılan bölgedir. Buraya Mayıs sonunda gelir, Eylül sonunda döneriz. Bize bazen oğlumuz, bazen de kızımız geldiğinde yardım ediyor. Ve hayatımız da bu şekilde devam ediyor” dedi.


Anahtar Kelimeler:
Ismet
6.08.2019 16:03:30
Rabbım sana hidayet nasip eylesin başındaki kasketten birde kocalarının kıyafetinden ne olduğunuz belli

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı