Yollarda geçen bir hayat

Rizeli TIR Şoförü Onur Savaş (52),38 yıldır yollarda!

YAŞAM 30.06.2021 11:23:38 48 0
Yollarda geçen bir hayat

Yollarda geçen bir hayat

Rizeli TIR Şoförü Onur Savaş (52),38 yıldır yollarda!

Rize’nin Pazar ilçesi Cumhuriyet Mahallesinde 52 yaşında 4 çocuk babası olan Onur Savaş, “ 38 yıldır kamyonculuk yapıyorum. Yollarda hayatımızı harcadık. Baba mesleğime devam ediyorum” dedi.

Eskiden yollar daha bozuktu, kazancımız da az ve daha çok yoruluyorduk, daha fazla eziyet çekiyorduk. Bugün ise şartlar düzeldi. Yollarda düzeldi, buna rağmen kazancımız da artmadı diyen Onur Savaş, “ “Fazla çalışıyoruz ama az kazanıyoruz. Artık yaşımız da geçti. Bende tadında bırakmak istiyorum. Eskiden Şoförler Yaş itibarıyla biraz büyüktü ve tecrübeliydiler. Şimdilerde gençler bu mesleğe girdi. Uzun yol şoförlüğü yapıyorlar ama hala o bilince sahip değiller. Uzun yol şoförü yola çıkmadan önce yolun durumu, havanın nasıl olacağını hesap eder ona göre hazırlıklarını yapardı. Sisli yağmurlu ve karlı havalarda nelere dikkat edeceğini sefere çıkmadan önce hazırlardı. Gençlerin kanı kaynıyor. Daha hızlı araç kullanıyorlar bu da tabiki tehlikeli oluyor” diye konuştu.

Pandemi döneminde çok sıkıntılar çektiklerini vurgulayan Uzunyol kamyon şoförü Onur Savaş, “ 9 saat araç kullananların dinlenmesi gerektiği yolunda zorunluluk var. Tamam, biz bunlara uyuyoruz da bizim de sıkıntılarımız var. Araçlarımızın park edeceği uygun yerler yok. Pazar ilçesinden İstanbul’a giderken 9 saat geldiğinde aracımızla nerede park edip dinleneceğiz. Devletimizin bu konuya el atmasını bekliyoruz. Bu sadece benim değil, tüm uzunyol şoförlerinin sıkıntısıdır” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin 81 vilayetini dolaştım, Diyarbakır, Şırnak, Silopi, Kars, Van, Muş, Erzurum ve Edirne, Ankara İstanbul neresini dersen de gezmedik il ve buraların ilçeleri kalmadı. Bu süreçte farklı bölgelerde farklı insanlarla karşılaştım. Onlarla muhabbet ettik. Gelenek ve göreneklerini dinledik” dedi.

38 yıllık şoförlük hayatımda hiçbir kaza geçirmediğini ifade eden Onur Savaş şu sözlerle açıklamalarını tamamladı.

“Çok şükür ufak tefe kazalar oldu ama 38 yıllık yol serüveninizde bunlar gayet normal ve bana fazla sıkıntı vermedi. Babam 50 sene yaptı. Benimde 38 yılım doldu. Bende inşallah bırakacağım. Babam bana bıraktı. Ama ben çocuklarıma bırakmayacağım. Ben Çocuklarımın bu mesleği yapmasını istemiyorum. Hiçbir genç delikanlının da yapmasını istemiyorum. Anadan babadan ayrı, bayramı yok seyranı yok. Cenazesi, hastası olmaz. Evinde hastası olur. Hanımı doğum yapar evinde olmaz. O yüzden gençlere tavsiye etmiyorum”.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI