Yeni Bir Tür Kelebek Rize’de de etkisini gösteriyor.

Yeni Bir Tür Kelebek Rize’de de etkisini gösteriyor.

YAŞAM 10.08.2019 13:27:06 186 0
Yeni Bir Tür Kelebek Rize’de de etkisini gösteriyor.

PAZAR-Karadeniz’de birçok ilde meyve ağaçlarına musallat olan “Amerikan Beyaz Kelebeği” zararlısı Rize’nin Pazar ilçesinde özellikle Dut ve bunun gibi diğer meyve ağaçlarına musallat oldu.

Uzman Ziraat Mühendisinin yaptığı değerlendirmede 'Bölgemizdeki meyve ağaçlarında son yıllarda “Amerikan Beyaz Kelebeği (Hyphantria cunea)” zararı da görülmeye başlandı.

Birçok bitkide beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlar meydana getirebiliyor.

Amerikan beyaz kelebeği 200 den fazla bitki türünde zarar meydana getirebiliyor.

En çok dut ve akçaağaçlarında zarar yaptığı bilenen Amerikan Beyaz Kelebeği ayrıca diğer bitkilerden fındık, elma, armut, kiraz ve hatta kavak gibi bitkilerde de zarara sebep olabiliyor.

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır.

Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır.

Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler.

Yoğun oldukları dönemlerde mevsim sonlarında yaşadıkları ağaçlar tamamen yapraksız kalabilmektedir. Beslenmesini tamamlayan her bir kurtçuk bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları, çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizleniyorlar.

Zararlının kontrolü için öncelikle kısa gövdeli ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanarak bahçeden ve ağaçlardan uzaklaştırılmalıdır. Haziran ve temmuz aylarında zararlı ile bulaşık ağaçlarda ağ içinde bulunan larva kümelerinin veya kurtçukların bulunduğu dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır' dedi.

Fındık tarlalarına musallat olan bu kelebekler için yetkililer çalışma başlatmıştı.Bu kez Rize'de görülen aynı kekebek içinde çalışma başlaması gerektiği dile getirildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI