Türkiye'ye Cezaevi Yetmiyor

Türkiye'de yaşanan suç olaylarının sayısı ciddi bir şekilde arttığı gibi cezaevlerindeki mahkum sayısı da ciddi bir şekilde artış gösteriyor. Artık öyle bir duruma gelindi ki, cezaevleri dolup taşıyor...

YAŞAM 23.10.2014 19:34:12 25 0
Türkiye
ADALAT BAKANLIĞI YAYIMLADI

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yıllara Göre Mevcutlarına ilişkin raporunu yayınladı. Raporda ortaya çıkan bilgilere göre Türkiye'de durum oldukça iç karartıcı bir boyutta.

Raporda, son 12 yılda cezaevlerinde mahkum sayısının 3 katına çıktığı belirtildi. Raporda dikkkat çeken önemli ayrıntılar ise şu şekilde:

-Ülkemizde en çok çocuk hükümlü İç Anadolu Bölgemizde bulunuyor.

-Çocuklar ve yetişkinler tarafından en yaygın suçun hırsızlık. Hırsızlığı adam öldürme ve gasp suçları takip ediyor.

-Suçları işleyenlerin çoğu ilkokul mezunu ve altında eğitim almış şahıslar

-Eğitim seviyesinin düşük olması suç işleme potansiyelini artırıyor.

BAKANLARA SORU ÖNERGESİ

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bu rapora ilişkin olarak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplandırması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergeleri verdi.

İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal'ın soru önergelerinden bazı kısımlar şu şekilde:

- 2002 yılında 59,429 olan toplam hükümlü ve tutuklu sayısının 2014 yılının Ekim ayında aşağı yukarı yüzde 300’lük artış ile 152,335 olmasının temel sebepleri nelerdir?

-En çok çocuk hükümlünün İç Anadolu Bölgemizde olmasının temel sebepleri nelerdir? Bu temel soruna ilişkin Bakanlığınızca hangi önlemler alınmaktadır?

-Çocuklar ve yetişkinler tarafından en yaygın işlenen suçun hırsızlık olmasının sebepleri nelerdir? Hırsızlık suçu nedeni ile 2002 senesinden işbu önerge tarihine kadar kaç adet ihbar alınmıştır? Bu ihbarlardan kaç tanesinin faili bulunmuştur? Bu faillerin kaç tanesi tutuklanmış ve/veya hüküm giymiştir?

-Suçların çoğunun eğitim almamış şahıslar tarafından işlendiği göz önünde bulundurulacak olursa, eğitim seviyesinin düşük olması suç işleme potansiyelini artırmakta mıdır?

-Eğitimsiz şahısların suç işleme potansiyellerinin daha fazla olduğu sonucunu doğuran istatistikler doğrultusunda, eğitim seviyesinin artırılarak suç oranını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmakta mısınız?

-Ceza ve tevkifevlerinde yer alan eğitimsiz şahısların hükümlülük süreleri boyunca bu açıklarını gidermeleri adına herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?
 Kaynak : Risale Ajans
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI