Timsal Karabekir’in Gözünden Babası Kâzım Karabekir ve Milli Mücadele Dönemi

Timsal Karabekir’in Gözünden Babası Kâzım Karabekir ve Milli Mücadele Dönemi

YAŞAM 30.11.2018 07:51:31 22 0
Timsal Karabekir’in Gözünden Babası Kâzım Karabekir ve Milli Mücadele Dönemi

Üniversite Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen programda Doğu Cephesi Komutanı Korgeneral Kâzım KARABEKİR’in kızı Timsal KARABEKİR “Babam Kâzım Karabekir ve Mücadelesi” konulu konferans verdi.

Kongre ve Kültür Merkezimizde gerçekleştirilen etkinliğe, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar MAKBUL, Erzurum Kongresi’ne katılan Rize delegesi İsmail Hakkı GENÇ’in kızı Kâmuran GENÇ, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar MAKBUL tarihini bilmeyen toplumların geleceğinin kesinlikle olamayacağını ifade ederek, “Bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduğum bu anlamlı organizasyona emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.” dedi.

Konuşmasına, tarihi düşünüp değerlendirirken o günkü şartlar içerisinde değerlendirmek gerektiğini hatırlatarak başlayan Timsal KARABEKİR, babası Kâzım KARABEKİR Paşa’nın küçük yaşlarından, çok cepheli siyasi ve askeri savaşların yaşandığı Milli Mücadele Dönemi’nde sergilemiş olduğu üstün başarıları ve sonrasındaki siyasi hayatını arşiv belgeleri ve fotoğrafları eşliğinde anlattı. Bu vatanı nasıl kazandığımızı bilmeyenlere ya da anlamak istemeyenlere kapsamlı bir şekilde anlatmanın şehitlere olan vicdan borçları olduğunu belirten Timsal KARABEKİR: “Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer.” ifadelerini kullandı.

Timsal KARABEKİR, İstiklal Harbi'nin olmazsa olmazının Mustafa Kemal ATATÜRK olduğunu belirterek, 'Allah Türk’ün kurtulmasını istemiş ki o ilahi kadroyu göndermiş. Başta Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla bir milletin, Türk Milleti’nin kükreyişidir İstiklal Harbimiz. Bir benzeri daha yoktur ve olmayacaktır.' dedi.

Katılımcıların dikkatle takip ettiği program sonunda Üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR tarafından Timsal KARABEKİR’e günün anısına şilt ve hediye takdiminde bulunuldu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı