Rize’de Ot ve Saman satıcıları dertli

Rize’de Ot ve Saman satıcıları dertli

YAŞAM 5.11.2019 11:37:24 158 0
Rize’de Ot ve Saman satıcıları dertli

Ali Akyıldız

Ot ve saman fiyatlarındaki hızlı artış hayvancılık sektörünü olumsuz etkiliyor.

PAZAR-Rize-Pazar’da Ot ve Saman satış sektörüyle uğraşan satıcılar, 1.35 TL ye yüksel Ot, Kilosu 1.550 TL ye yükselen Mercimek saman ve 7.50 Kuruş olan Beyaz Samanın fiyat artışlarından dolayı endişe duymaya başladılar.

Rize’nin Pazar ilçesindeki hayvancılara Doğu ve Güneydoğu bölgesinden toptan saman temini yapan Fuat Savaş “2018 yılında 1.1TL olan Ot 2019’da 1.35 TL ye yükseldi. Saman fiyatları 1,5 TL satılıyor” dedi.

20 yıldır bu mesleği yapıyorum. Her yıl ot ve saman fiyatlarının yükseldiğini belirte Savaş, “Otlar Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır, Bayburt’tan geliyor. Nakliye o yüzden yüksek oluyor. Fiyatlar Yaz aylarında düşer, Kaşım-Aralık aylarında ise yükselir. Geçen seneye oranla bu senede yükseldi. Samanın kilosu 1,5 TL, Otun kilosu 1.35 TL den satıyoruz. Yazın genelde hayvanlar yaylalara çıkar ilçede ise bolluk olduğundan fiyatlar düşüktü, şimdi bu aylarda ot ve saman azaldı piyasada fiyatlarda yükseldi. Daha da yükselebilir. Saman hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip. Yem rasyonunda kullanılıyor. Saman olmadan hayvancılık yapmak mümkün değil. Vatandaş ne yapsın ot ve saman almak zorundadır. Zaten hayvancılık da yok denecek kadar azaldı. Hayvanı bulunan ailelerde genelde bir veya iki büyükbaş hayvan saklıyor. Biz genelde az hayvanı olanlara ot satış yapıyoruz. Fazla hayvanları olanlar ise toptan daha ekonomik olduğundan onu tercih ediyorlar” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı