Rize’de Hizmet Verecek

Rize’de Hizmet Verecek

YAŞAM 24.12.2019 07:54:25 13 0
Rize’de Hizmet Verecek

TÜRKİYE'nin yerli ve milli ilk baz istasyonu ULAK, Rize’nin Çayeli ilçesinde Rize Valisi Kemal Çeber’in katıldığı törenle hizmete alındı.

Çayeli ilçesinde düzenlenen törene, Vali Çeber’in yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı ve Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan katıldı, ilçe kaymakamları, çevre ilçelerin belediye başkanları ile davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Son 18 yılda Türkiye'nin her alanda başardığı değişim ve ilerlemeyi, Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 2023'te en üst noktaya çıkartma hedefindeyiz. Bu anlayışla; Bakanlık olarak 2023 vizyonu ve ruhuna uygun, katma değeri yüksek, yenilikçi çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Teknolojiyi talep eden değil arz eden, ithal eden değil ihraç eden bir ülke olmak için canla başla çalışıyoruz. Bu çabamızın en güzel sonuçlarından biri de, yerli ve milli şebekeler açısından hayati önem taşıyan ULAK Projesi. ULAK, 4G mobil iletişim teknolojilerine sahip baz istasyonları demek. Bu istasyonların bütün donanım ve yazılım bileşenleri, Aselsan, Netaş ve Argela tarafından, milli ve yerli imkanlarla, Türk mühendislerince geliştirildi. ULAK Projesi ile gelecek nesil mobil iletişim altyapısı ürünlerinin milli imkânlarla sağlanması amaçlandı. Bu amacın 5G ve ötesi yönünde güçlendirilmesi, küresel anlamda rekabetçi ve yeni bir endüstri oluşturulmasını sağlayacak. Yerli ve milli ürün ekosisteminin büyümesini önceliklerinden biri olarak gören Vodafone, ULAK yerli baz istasyonunun ticari olarak hizmet verebilmesi için en fazla destek veren şirket oldu. Vodafone, şu anda ticari şebekesinde en fazla aktif ULAK baz istasyonu olan mobil operatörümüz. Vodafone, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki 4 ilde toplam 250 ULAK baz istasyonu kullanıyor. Bu anlamda gösterdikleri hassasiyetten dolayı sizlerin huzurunda kendilerine teşekkür etmek istiyorum.”dedi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “5G ye giden yol yerli haberleşme teknolojilerinden geçiyor. Ülkemizin haberleşme alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak, 5G'ye giden süreçte mobil işletmecilerin şebekeye ilişkin yapacağı donanım ve yazılım ihtiyaçlarını karşılamak ve elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli bir üretim ekosisteminin hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın öncülüğünde ‘Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi' geliştirilmiştir. Bu projenin somut bir çıktısı olan, Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde kurulum ve kullanımına öncülük ederek, ULAK'ın tüm operatörlerimizin tercihi haline gelmesine vesile olduk. Külliye'nin mobil iletişim altyapısının ULAK baz istasyonlarıyla karşılanmaya başlanması, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, dijital dönüşüm ve bu dönüşümü destekleyecek iletişim altyapılarında yerlileşme ve millileşme gayretlerine verdiği desteğin önemli bir göstergesidir. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, Türkiye'nin 5G ve ötesi teknolojilerde lider ülkelerden biri olması ve söz konusu teknolojilerin yerli ve milli olarak geliştirilmesine katkı sağlayarak, ekonomik ve sosyal refahın artırılmasına yönelik insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında bütüncül bir dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla birçok alanda tüm paydaşlarımızla işbirliği içerisinde bu teknolojilerin yaygınlaşması için çalışıyoruz. Bugünden alacağımız önlemler ve atacağımız adımlar, yarının dünyasında teknolojiyi takip eden değil teknolojiye yön veren bir ülke olabilmemiz için oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.

Yerli ve milli ilk baz istasyonu ULAK'ın hizmete alım töreninde konuşan Vali Çeber, “ Ülkemizin millileşme, özgürleşme hamlesinin önemli sonuçlarından birini ilimizde gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Çok önemli bir programın gerçekleşmesinde emek harcayan Cumhurbaşkanlığımızın Dijital Dönüşüm Ofisinin değerli çalışanlarını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın ULAK projesi çalışanlarını, bu kıymetli projede yer alan Vodafone ailesinin tüm çalışanlarını tebrik ediyorum.

102 km sahil bandı üzerinde yerleşmiş olan yeşilin ve mavinin her tonunu bir arada bulabildiğimiz, birçok güzelliği aynı coğrafyada bizlere sunan doğa harikası Rize’mizde böyle önemli bir projeyi gerçekleştirmek için emek harcayan siz değerli konuklarımızı ağırlamaktan memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum.

Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlayacak önemli projelerin son yıllarda devreye alındığını azim ve kararlılıkla gerçekleştirildiğini görmenin sevincini yaşıyoruz. Bu hafta sonu yerli denizaltının suyla buluştuğunu, yine bu hafta Cuma günü yerli otomobilin tanıtımının gerçekleşeceğini gururla takip etmekteyiz. Ülkemizin var olan potansiyeli yerli üretim SİHA’lar, İHA’lar, ULAK Baz İstasyonu gibi milli projelerle ortaya konuluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın milli üretim ve Ar-Ge konusunda teşvikleriyle yaşanan bu önemli gelişmelerden birinin de milli değerlerine sıkı sıkıya bağlı Rize’nin ev sahipliğinde gerçekleşmesinden memnuniyet duyuyoruz. 'Vatanını en çok seven insan işini en iyi yapan insandır.' Sözünden hareketle, hep beraber daha fazla çalışarak ülkemizi daha ileri taşıyacağız. ”dedi.

Program ULAK Baz İstasyonunun açılışıyla sona erdi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI