RİZE GENÇ TEMA’NIN ÇALIŞMALARI TAKDİR TOPLUYOR

RİZE GENÇ TEMA’NIN ÇALIŞMALARI TAKDİR TOPLUYOR

YAŞAM 25.05.2018 08:56:48 89 0
RİZE GENÇ TEMA’NIN ÇALIŞMALARI TAKDİR TOPLUYOR

Bayram Ali Kavalcı

RİZE-RİZE ili Genç TEMA Vakfı Başkanı Adnan Pulat, çalışmalarını gazeteci, yazar B. Ali Kavalcı’ya anlattı. Başkan Adnan Pulat, “Rize Genç TEMA ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genç TEMA Başkanı adına iki kuruluşumuz var, bunlardan bir tanesi ile aitken diğeri de, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitemize aittir. Üniversite Genç TEMA topluluğumuzdan yalnızca RTEÜ öğrencileri yararlanmaktadır. RTE Üniversitesine ait bu topluluğa yalnızca üniversitede okuyan veya üniversitede görev yapan yaşı 24'ün altındaki kişiler kayıt ve gönüllü olabilmektedir. Oysa Genç TEMA kavramının içinde yaşı 14 ile 24 arasında olan okuyan okumayan çalışan çalışmayan herkes girmektedir. İşte bu noktada devreye Rize Genç TEMA girmektedir. Biz böyle kişilerin de kaydını Rize Genç TEMA olarak almaktayız. Bunun için üniversite içinde ve dışında stant çalışmalarımız olmuştur. Sayımızı arttırmak bizim için çok önemli. Böylelikle hem daha fazla kitleye ulaşmış oluruz, hem de TEMA'ya yapılan desteği ve bağışı arttırmış oluruz. Bizler RİZE il merkezinde ve RTE Üniversitemizin tüm yerleşkelerinde stant açtık. Herkese sesimizi duyurmaya çalıştık, çok da güzel geri dönüşler aldık. Üniversite bünyesinde 500'den fazla TEMA'ya öğrenci kaydı gerçekleştirdik. Üniversitede kayıt işlemleri; Üniversitemizin topluluklara vermiş olduğu kayıt defterleri ile gerçekleştirilmektedir, dileyen herkes kayıt olabilir, bir ücret de ödemez. Kaydı üniversiteden mezun olunca silinecektir. Ancak bir de Gönüllü kaydı dediğimiz bir kaydımız var, bu kayıtta;

Öncelikle kişiler TEMA'nın Gönüllü Başvuru Formunu doldurmalıdır. Ardından il temsilcisine iletmeli ve il temsilcisi başvurusunu sisteme girmelidir. Bu Gönüllü kayıtlarında 10₺ bir bağışta bulunuyorsunuz, bunun karşısında TEMA Vakfı başvurunuz onaylanınca size bir teşekkür mektubu gönderiyor, bu mektup ile birlikte de çok güzel bir gönüllü kartı ve yine çok güzel bir rozet gönderiyor. Genç Tema'ya gönüllü olmak için tek şart Genç olmanız, yani yaşınızın 14-24 arasında olması gerekmektedir. Peki, başka neler yapıyoruz?

Gönüllü kayıtları başarıyla tamamlanan tüm Genç TEMA'ları WhatsApp grubumuza alıyoruz, iletişimi bu şekilde sağlıyoruz, etkinliklerimiz hakkında bilgileri, duyuruları hatta bazen toplantıları da buradan yapıyoruz. Bunun dışında bir de İnstagram hesabımız var, yine buradan da duyurularımızı yapıyoruz. Etkinlik hakkında bilgi verdiğimiz gönüllülerimizden katılmak isteyenler o etkinlik için adını yazdırıyor ve o kişiler ile etkinliklerimizi gerçekleştiriyoruz. Peki, neler yapıyoruz biraz da ondan bahsedeyim.

Bugüne kadar yani 2017 yılının Eylül ayından bu yana biz Genç TEMA ekibi birçok etkinlik yaptık vs. sürekli olarak da yeni etkinlikler planlıyoruz, burada şunlardan bahsedeceğim. Özetle yaptıklarımız, Tanışma ve Kaynaşma Kahvaltısı, Doğa İçin Pedal Çevir, Fidanın İçin Sür, Fidan Dikimi Etkinliği ve sırasıyla yaptığımız etkinlikler şunlardır. Bu sene başında birçok yeni Genç TEMA kaydı gerçekleştirdik. Kadro tümüyle yeniydi. Herkesin birbirini tanımasını ve aile sıcaklığında bir ortam olmasını istiyorduk, bunu düşündük. Bu kahvaltı ile herkes birbirini tanıyacaktı, dahası da var; Bunu bir restoranda yapabilirdik veya bir kafede, biz bunu TEMA Evi’nde yapmak istedik. Ve kahvaltıyı da gönüllülerimiz ile hep birlikte biz hazırladık, herkes kendi hazırladığı bir şeyleri gördü masada, bu çok daha yoğun çok daha güzel oldu. Herkes o gün oradan mutlu ayrıldı. Tabi bulaşıklar bana kaldı.

Bu etkinliğimizin amacı günümüzde kullanılan vasıtaların neredeyse tümü motorlu, bu da demek oluyor ki bir kayıt sarfiyatı var ve bir de egzozundan çıkan karbonmonoksit. Biz Tema Ekibi doğayı seviyor ve ona sahip çıkmak istiyoruz, bunun için kısa mesafeli yerlerde insanların motorlu taşıt değil de bisiklet kullanmasını istedik, bu farkındalığı yaratmak için şehir içinde ve dışında Tema önlüklerimiz ile toplu bir şekilde bisiklet sürdük. Bisiklet doğaya zararlı olmadığı gibi insan bedenine de son derece yararlı bir ulaşım ve eğlence aracı. Hem insan için hem doğa için sağlıklı bir alet. Ne mükemmel! Zaten doğaya zararı olmayan bireyin insana ne zararı olabilir ki? Bisikletlerimizi Gençlik ve Spor Bakanlığı RİZE İl Müdürlüğü'nden temin ediyoruz, ayrıca güvenliğimiz için de yine RİZE Emniyet Müdürlüğünden koruma aracı araç temin edebiliyoruz, bunun için de bize yardımcı olan tüm Müdürlerimize çok teşekkür ederiz, minnettarız. Böylece bisikletler bedavaya geliyor ve öğrencilerin cebinden para da çıkmıyor, yol boyunca trafik bizim için sıkıntı olmuyor arkamızda bir şeridi bize ayıran bir trafik polisimiz de oluyor. Biz bu etkinliği yaparken çok keyif almıştık.

Rize Genç Tema Başkanı Adnan Pulat, “2017 senesinin Eylül ayının sonlarına doğru Senoz Vadisi aşırı yağış almıştı. Bu aşırı yağış sonrası ağaçlarımız toprağı daha fazla tutamadı ve Toprak Kayması meydana geldi. Vadi yapısından dolayı çok dik olan bu yamaçlar ağaçsız kalmıştı ve verimli toprağı kaybediyorduk. Rize İl Temsilcimiz Ahmet Ali Bey ile bu bölgeyi ağaçlandırma konusunda görüştük, bölge muhtarıyla iletişime geçen Ahmet Ali Bey güzel haberleri ile geldi. En hızlı şekilde planlamaya başladık, bisikletler ayarlandı fidanlar ayarlandı. Herkes kendi dikeceği fidanı almaya gidecekti, hatta bu alacağımız fidanları bir sonraki hafta dikecektik ve bir haftalık süreçte herkes kendi fidanına bakacaktı. Böylece bir sahiplenme duygusuyla dikecekti o fidanlarını. Ekip otosu da ayarlandı emniyetimizi de sağladığımız gibi çıktık yola, Rize merkezden İyidere’ye. İyidere Of Orman Fidanlığı var, fidanlarımızı oradan alıyoruz, bisikletler ile oraya gittik, çok keyifli ve biraz da yorucu bir etkinlik oldu, ama gün sonunda herkes halinden memnundu. Yukarıda da bahsettiğim gibi Senoz Vadisi’nde ağaçlandırılması gereken yerler olmuştu sen felaketinden sonra. Biz Rize Genç TEMA olarak bunu bir vazife bildik ve orayı ağaçlandırmayı çok istiyorduk, uygun zamanı bekledik, fidanları doğru zamanda dikmek çok önemli. Ulaşım Senoz Vadisi’ne normalde zor, şu anlamda zor buraya giden bir toplu taşıma yok, yukarıda da dediğim gibi tüm üyeler öğrenci ve aracı olan yok, önce bir araç ayarladık, bu konuda ve diğer tüm çalışmalarımızda Tema Vakfı Rize İl Temsilcimiz sn. Ahmet Ali Kork Bey bizlere her zaman katkı sağlayıp yardımcı oldular.” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı