ORTA DOĞU VE TÜRKİYE

ORTA DOĞU VE TÜRKİYE

YAŞAM 8.01.2014 09:32:32 11 0
ORTA DOĞU VE TÜRKİYE
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Dış Politika Programı tarafından gerçekleştirilen araştırma; Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, İran, Irak, Kuveyt, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ve Libya’dan oluşan 16 ülkede, 2.323 kişiyle ve Irak dışındaki ülkelerde telefon aracılığıyla gerçekleştirildi.
Araştırma, Arap dünyasında yaşanan ve demokratikleşme talebi içeren dramatik gelişmelere rağmen, bölgenin en önemli sorununun ekonomi olduğuna işaret ediyor. Geçen yıl 7 ülke ortalamasında %34 ile ilk sırada yer alan İsrail-Filistin meselesini en önemli konu olarak görenlerin oranı ise %8’de kaldı. Ekonomik sorunları en çok dile getirenler %70’le İranlılar oldu.
Katılımcıların hakkında olumlu görüşlere sahip olduğu ülkeler sıralamasında %78 ile Türkiye 1. sırada yer aldı. Türkiye, geçen yıl Suudi Arabistan’ın ardından 2. sırada bulunuyordu. Türkiye’yi %70 ile Birleşik Arap Emirlikleri ve %66 ile Filistin takip etti. En az sempati duyulan ülkeler %10 ile İsrail, %33 ile ABD ve %36 ile İngiltere oldu.
Orta doğu’ya tehdidin hangi ülkeden geldiği sorusuna verilen cevaplarda İsrail %47 ile ilk sırayı alırken, onu %24 ile ABD, %11 ile İran izledi. İran, en çok Suudi Arabistan ve Irak’ta; en az Suriye’de tehdit olarak görüldü. Büyük çoğunluk İran’ın nükleer silah geliştirmesine karşı.
Arap Baharı’nı olumlu bulanların oranı %52. Arap Baharı’nın Orta Doğu’ya etkisi konusundaki olumlu görüşleri ise %60’a çıktı. Olumsuz bulanlar ise %21, değişiklik olmadığını söyleyenler %7 olarak gerçekleşti. Araştırmaya göre Orta doğu bölgesinde %56’lık bir kesim Türkiye’nin “Arap Baharı”na olumlu etki yaptığını belirtti. Türkiye’nin etkisini olumsuz bulanların oranı %16 oldu. Son bir yılda yaşanan gelişmeler ışığında bölgelerinin geleceğini olumlu bulanların oranı %62 olurken, kendi ülkelerinin geleceğini olumlu görenlerin oranı %47’de kaldı.
Türkiye Bölgede önemli bir aktör olarak kabul görüyor. İşte son aylarda ülkemizde ortaya konulan karışıkların temelinde yatan nedenlerin biriside, Türkiye'nin son on yıldır karışıklıkların hiç eksik olmadığı orta doğu ülkeleri ile başta ekonomik, siyası işbirliklerinden ABD. İsrail ve AB ülkeleri bir hayli rahatsızlık duymaktadırlar. Türkiye ile orta doğu ülkeleri arasında yaşanan ekonomik, siyasal ve sosyal gelişmelerden rahatsızlıkla duyan ekonomileri bozuk bu ülkeler, ülkemiz içerisindeki işbirlikçilerini de devreye sokarak tekrar ülkemizi Avrupa ve Asya'nın istikrarsız, sorunlu ve ekonomisi çökmüş bir devlet haline gelmesi için her türlü entrikayı denemeye çalışıyorlar. Bu aziz milletimiz on yıldır başta ekonomi olmak üzere her alanda ülkemizi düzlüğe çıkaran bu iktidara desteği Allah'ın izniyle devam edecektir. Türkiye düşmanı ülkeler ve işbirlikçileri, Allah'ın izniyle kötü bu niyetlerinde muvaffak olamayacaklardır. Yine muvaffak ve muzaffer bu  azizi milletimiz ve Türkiye olacaktır, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve çalışma arkadaşları olacaktır.
.
    

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI