MESLEK YÜKSEKOKULUNDAN ORGAN, KÖK HÜCRE VE KAN BAĞIŞI REKORU

MESLEK YÜKSEKOKULUNDAN ORGAN, KÖK HÜCRE VE KAN BAĞIŞI REKORU

YAŞAM 19.11.2019 07:57:54 63 0
MESLEK YÜKSEKOKULUNDAN ORGAN, KÖK HÜCRE VE KAN BAĞIŞI REKORU

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-Artvin Çoruh Üniversitesine bağlı Şavşat Meslek Yüksek Okulunun tamamı Kızılay’a, organ, kök hücre ve kan bağışında bulunarak bir ilki gerçekleştirdi.

Okulda görevli İdareci öğretmeni, öğrenci ve bütün personeli Kızılay’a Organ bağışı, Kök Hücre bağışı ve kan bağışında bulunarak bir rekora imza attı.

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) ye bağlı Şavşat Meslek Yüksek Okulu (MYO) idareci, öğretmen, memur, öğrenci, hizmetli, güvenlikçi personelin tamamı Organ bağışı, Kan bağışı toplamak için gelen ve ilçe meydanında kurulan mobil bağış toplama aracının yanına gelerek bağış ta bulundular.

Şavşat MYO öğrencilerinin kan verme yarışına girdiği gözlenirken, kan bağışına gösterilen yoğun ilgi Türk Kızılay’ı yetkililerini sevindirdi.

Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin gösterdiği ilgiden memnun olduklarını ifade eden Kızılay Kan Bağışı toplama sorumlu hekimi Dr. Sami Yıldırtan, Okulun tamamının şartları tutanların organ bağışı, kök hücre bağışı, kan bağışı için vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür etti. Meslek Yüksek Okulu tam kadro kan bağışında bulunduğunu gören birçok vatandaşta kan toplama aracı yanına gelerek kan bağışında bulundular.

Şavşat Meslek Yüksek Okulu Müdür yardımcısı Ragıp Ergün, Türk Kızılay’ı tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyasına destek olmak amacıyla Şavşat İlçe Meydanında kurulan kan bağışı aracına gelerek bütün okul olarak şartları tutanlar organ, kök hücre ve kan bağışında bulunduk. Bu duyarlılığı gösteren okul yönetimine bütün çalışanlarına öğretmen ve öğrencilerine çok teşekkür ediyorum. Bu bağışı yılda birkaç defa yapacağız. Organ bağışı, Kök Hücre bağışı ve Kan bağışının sürekli devam eden bir ihtiyaçtır. Her yıl yüzlerce insanımız hastalık ya da kaza sonrasında organ, ilik veya bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Fakat bağış konusunda bir süreklilik olması durumunda bu can kayıpları sayısı belirgin oranda azalacaktır. Bu anlamda Türk toplumu, bağış konusunda yüksek farkındalığa sahiptir. Yurdun dört bir tarafında kurulan bağış noktalarının önlerinde oluşan uzun kuyruklar da bu farkındalığın bir göstergesidir. Herkesin bu konuda empati kurması gerekir. Bugün bir başkasına lazım olan organ, kök hücre veya kan bize veya bir yakınımıza lazım olduğunda ne yaparız şeklinde düşünürsek bu konu tamamen sorun olmaktan çıkacaktır. Bizde okul olarak bu kampanyanın içinde olduğumuz için çok mutluyum” dedi.”

Okulun öğrencilerinden kan bağışı yapan Sümeyye Akça; “Burada kan verirken asker abilerimizi gördük. O an çok duygulandık. Bütün okul olarak kan bağışında bulunduğumuz için çok mutluyuz. Bir kanın 3 hayat kurtardığını biliyoruz. Bugün bir hastamıza veya bir yaralımıza lazım olan kan yarın bize veya bizim bir yakınımıza da lazım olabilir. Herkesi kan vermeye davet ediyoruz” dedi.

Grip rahatsızlığı nedeni ile ilaç kullandığı için kan bağışında bulunamayan Ebru Çetin; “Çok üzüntülüyüm. İlaç kullandığım için kan veremedim. Ama ilacım bittiğinde mutlaka kan bağışında bulunacağım. Duyarlılık gösteren bütün okulumuz öğretmen öğrenci ve personeline çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Bağışta bulunan okulun öğrencilerinden Abdülkadir Demirok, “Bu duyarlılığı en çok bizlerin göstermesi lazım. Okulumuzun bölümleri de akademik olarak bu duyarlılıklara daha yakın. Ama duyarlılık vicdandadır. Bugün başkasına yarın bize. Artık buradan sonra yılda birkaç defa kan bağışında bulunacağım. Okulumuzun her öğrencisi gönüllü olarak Kızılay’ın bir elçisi olmalıdır.” Dedi.

Kızılay yetkilileri kan bağış noktasına gelerek bağışta bulunan Şavşat Jandarma Komutanlığı, Şavşat Meslek Yüksek Okulu ve bütün halkımıza çok teşekkür ediyorum. Kan bağışı konusunda şu ana kadar Yüksek Okul düzeyinde okulunun tamamının kan verdiği ilk defa oldu. Birkaç ay sonra Şavşat’a geldiğimizde kan toplama aracımızı okulun bahçesine kuracağız şeklinde ifade ettiler.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI