MAVİYEMİŞ (LİKAPA) FİDANLARI MEYVEYE DÖNÜŞTÜ

MAVİYEMİŞ (LİKAPA) FİDANLARI MEYVEYE DÖNÜŞTÜ

YAŞAM 2.08.2019 09:49:26 51 0
MAVİYEMİŞ (LİKAPA) FİDANLARI MEYVEYE DÖNÜŞTÜ

Hayati Akbaş

ARTVİN-.2015-2019 yılları arasında eyleme dönüştürülen Maviyemiş (Likapa) eylem planına Artvin Orman Bölge Müdürlüğü de yer aldı. Özellikle Arhavi, Borçka ve Şavşat İşletme Müdürlüklerinde doğal likapa popülasyonlarının olması sebebiyle dikim ve rehabilitasyon çalışmaları Bölge Müdürlüğünce bu İşletmelerde planlandı.

İlk dikilen saha 2016 yılında Borçka İşletmesinin Kabaca Şefliği içerisinde 2ha’lık alan oldu. 2019 yılında alandan dikkate değer meyve tutumu gerçekleşerek verim de alınmaya başlandı. Dikilen fidanlarda ise %90 civarında tutma gerçekleşti.

İşletme Şefi Erdem Bilici ve ekibinin yoğun gayretleriyle son derece bozuk, taşlı ve yer yer bataklık alan rehabilite edilerek, takdir edilecek örnek bir alana dönüştürüldü. Alanda Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürümüz Dr. Aşkın Kıraç’ın da katılımıyla bu yılın ilk ürünleri hasat edildi.
Bölgedeki çalışmaların olumlu sonuçlar vermesi sebebiyle; Her yıl, yılda iki kez kültürel bakımı ve budaması yapılan bu mavi yemiş (likapa) bahçelerinin orman köylüsüne örnek olması ve alternatif gelir imkanlarından faydalanması amaçlandı.

Orman Köylüsünün gelir seviyesini arttırmayı ve hayat kalitesini yükseltmeyi hedefleyen Orman Genel Müdürlüğü bu tarz çalışmalarla destek vermeye devam ediyor.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI