KIYI BALIKÇILARINA BİR DESTEK DAHA

Kıyı Balıkçılarına 500 İla Bin TL Arasında Destekleme Ödemesi Yapılacak

YAŞAM 5.06.2018 09:38:59 55 0
KIYI BALIKÇILARINA BİR DESTEK DAHA

Hayati Akbaş

HOPA-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, geleneksel kıyı balıkçılığının kayıt altına alınması ve desteklenmesine ilişkin aşağıdaki Artvinli balıkçıları da yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Fakıbaba yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi :'Denizlerde ve iç sularda geleneksel kıyı balıkçılığı verilerinin güncellenerek kayıt altına alınması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı teknesi sahiplerine yapılacak desteklemeye ilişkin iş ve işlemlerle ilgili usul ve esasları düzenleyen 'Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği' 29 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete ‘de yayımlandı.

Bu Tebliğ kapsamında geleneksel balıkçılık yöntemleri ile avcılık yapan 10 metreden küçük boylardaki ruhsatlı balıkçı tekne sahiplerine 2018 yılında 500 ila 1.000 lira arasında destekleme ödemesi yapacağız.

Ülkemiz balıkçılık filosunda, denizlerde ve iç sularımızda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapmak üzere ruhsatlandırılmış 18 bin balıkçı gemisi bulunuyor. Bu teknelerin yaklaşık yüzde 10'unu gırgır ve trol diye tabir edilen endüstriyel balıkçılık faaliyetinde bulunan büyük balıkçı tekneleri, yüzde 90'lık kısmını ise geleneksel kıyı balıkçılığı yapan, 10 metreden daha küçük boylardaki balıkçı tekneleri oluşturuyor.

Tebliğin yayımlandığı 29 Mayıs tarihinde geçerli bir ruhsata sahip, iç sularda avcılık yapan tüm balıkçı teknesi sahipleri ile denizlerde avcılık yapan 10 metreden küçük balıkçı teknesi sahiplerini, tekne boyuna bağlı olarak destekleyeceğiz. Buna göre deniz ve iç su balıkçı teknelerinden;

-5 metrenin altındakilere 500 TL,

-5 ila 7,99 metre arasındakilere 750 TL ve

-8 ila 9,99 metre arasındaki deniz balıkçı tekneleri ile 8 metre ve daha büyük boylardaki iç su balıkçı teknelerine 1000 TL destekleme ödemesi yapacağız.

Balıkçılarımız, yaptıkları avcılığa ve sosyoekonomik durumlarına ilişkin tebliğde yer alan formları doldurarak 14 Eylül 2018 tarihine kadar il / ilçe müdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları halinde bu desteklerden faydalanabilecekler. Bu kapsamdaki ödemeleri 2018 yılı sonunda yapacağız.

Bu sayede, deniz ve iç sulardaki nimeti bin bir zahmetle bizlere ulaştıran balıkçılarımızı, sosyo-ekonomik durumları itibariyle kayıt altına alırken, ekonomik açıdan da desteklemiş oluyoruz.

Geçen yıl uygulamasını başlattığımız bu destekleme kapsamında, başvuru yapan 8.762 balıkçı gemisi sahibine toplam 7 milyon TL destekleme ödemesi yaptık. Bu yılki destekler için geçen yıldan daha fazla sayıda başvuru almayı bekliyoruz.

Diğer taraftan, 10 metre ve üzeri balıkçı teknesi sahiplerine, teknelerini av filolarından gönüllülük esasına göre çıkarmaları durumunda verilen destekleme kapsamında yer alan balıkçılarımıza, uygulamanın başladığı son 6 yılda toplam 165 milyon TL ödeme yaptık.

Ayrıca Hükümetimiz tarafından da balıkçılara bugüne kadar 1 milyar 700 milyon TL'den fazla ÖTV'siz mazot desteği verildi. Balıkçılarımız, ÖTV'siz mazot desteği ile Ziraat Bankası'nın düşük faizli kredi uygulamalarından faydalanmaya devam edecekler.'


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı