İYİDERELİ MEHMET SALİH KALKAVAN

Günümüzde Turkon Holding’ e bağlı Turkon Demiryolu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanıdır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mehmet Salih Kalkavan, sosyal hayatta KAL-DER, Büyük Kulüp Derneği, Deniz Ticaret Odası, Türk Deniz Eğitim Vakfı ve Turmepa

YAŞAM 3.05.2021 11:28:57 382 0
İYİDERELİ MEHMET SALİH KALKAVAN
1954 yılında Rize’nin İyidere ilçesinde doğmuştur. Türk Denizcilik camiasının önemli simalarından Merhum Kaşif Kalkavan ve Mukaddes Kalkavan’ın oğlu, Turkon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kalkavan’ın kardeşi, Rizespor Eski Başkanı Metin Kalkavan’ın ağabeysidir.
İSMİ SARIYERSPOR İLE ÖZDEŞLEŞTİ
Çocuk yaşta futbola başladı. Zonguldakspor’da kendisini gösterdi. Sarıyerli yöneticiler tarafından transfer edilerek lacivert-beyazlı takım kadrosuna dâhil edildi. Mehmet Salih Kalkavan Sarıyer Spor Kulübünde dokuz sezon Sarıyer’de orta saha elemanı olarak forma giydi (1977-86). Bu süre içerisinde 242 lig, 2 B takımlar Ligi, 21 kupa ve 10 turnuva maçı olmak üzere 275 resmi ve ayrıca 75 özel maçla birlikte toplam olarak 350 kez maçta Sarıyer formasını giydi. Lig maçlarında 21, Kupa maçlarında 2, turnuva maçlarında 1 ve özel maçlarda 11 olmak üzere takımı adına 35 gole imza attı. Mehmet Salih Kalkavan Sarıyer forması altında en çok müsabaka oynayanlar arasında on birinci sırayı almaktadır. Sarıyer’in vazgeçilmez 10 numarası Mehmet Kalkavan’dı.
ÖRNEK BİR FUTBOLCUYDU
Mehmet II. Türkiye Liginde iken İstanbul’un her stadında lacivert-beyaz formayı giydi. Toz-toprak içinde, yağmur-çamurla haşir neşir olarak meşin yuvarlağı kovaladı. Şeref Stadının tozlu zemininde boğuşup durdu. Vefa Stadının çamurlu balçık alanında çamur adam solarak koştu ve başarıyı yakalamak için müthiş performans gösterdi. Mehmet Salih Kalkavan mükemmel fiziği ile ideal bir futbolcu tipi idi. Müthiş top hâkimiyeti, tekniği, markajı, oyunu okuma, arkadaşlarını oynatma yetenekleri ile kendisini kabul ettiren biriydi. Zamanlaması mükemmel, mücadele gücü yüksek, yenilgi kabul etmez hırsı, yardımlaşması, saha içinde ve saha dışındaki disiplini, arkadaş canlı oluşu ve kulübü ile yöneticilerine, hatta arkadaşlarına olan saygı ve sevgisi ile Sarıyer Spor Kulübünün unutulmaz kaptanlarından biriydi. Kaptanlık görevini Dadaş Mahmut’tan (Kocabal) devralarak en iyi şekilde kulübünü temsil etmek başarısını gösterdi.
YILDIZLAR TOPLULUĞU
Dadaş Mahmut, Oğuz Konuk Aydın, Erdem Acar, Rıdvan Dilmen, Çelebiç, Sedat Tatlısöz, Ahmet, Smail, Engin, Rıfkı,Selami, Cihat, Hakan, Ali Çoban, İlker, Altay, Oktay, Aykut, Muammer, Hayri, Ahmet, Hüseyin, HaluK, Atilla, Serdar, Erhan, Sercan gibi hepsi birbirinden başarılı futbolcularla birlikte forma giydi. Sarıyer’in en büyük şampiyonluğu olan II. Türkiye Ligi Grup Şampiyonluğunda omuzlara alınanlardan biri olarak takımının I. Türkiye Ligine yükselmesinde büyük emeği oldu.
YEŞİL SAHALARDAN İŞ DÜNYASINA
Mehmet Salih Kalkavan faal futbolculuk hayatını 1985/86 Sezonu sonrasında kaptanlık bandını da Erdem Acar’a ederek futbol hayatını sonlandırarak dünyasında çalışmalarına hız verdi. Günümüzde Turkon Holding’ e bağlı Turkon Demiryolu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanıdır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mehmet Salih Kalkavan, sosyal hayatta KAL-DER, Büyük Kulüp Derneği, Deniz Ticaret Odası, Türk Deniz Eğitim Vakfı ve Turmepa -Deniz Temiz Derneği üyesi olarak etkinliklerini devam ettirmektedir.
Not: Bu yazının hazırlanmasında bilgilerinden arşivinden yararlandığım İbrahim Balcı gerek Sarıyer ve gerekse Sarıyerspor konularında muhteşem eserler ortaya koymuştur. Sarıyerspor’un tarihi belge bilgi arşivi onun eseridir.
Fatih Sultan KAR / İST

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI