Hurma hasadı ve pekmezi nasıl yapılır

Hurma hasadı ve pekmezi nasıl yapılır

YAŞAM 17.12.2019 10:47:01 1020 1
Hurma hasadı ve pekmezi nasıl yapılır

Karadeniz’de kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan hurmanın hasadı başladı. Ağaçları süsleyen sarı renkli meyveleri toplayan üreticiler, meyvelerin bir kısmını kış için stoklarken, bir kısmını da ’Trabzon hurması’ da olarak bilinen meyveden pekmez de üreterek bir yandan gelir sağlıyor, diğer kalanı ise kendilerine ayırıyor.

Tarlasında ürettiği hurmaları Pekmez yapan Rize-Pazar Kesiköprü Köyünden Halim Demircioğlu hasadın oldukça verimli geçtiğini belirterek 'Hurma meyvelerini topladıktan sonra kış meyvesi olarak bir kısmını ambarlarda saklıyoruz. Burada bir süre olgunlaşan hurmaların bir kısmını pekmez olarak değerlendiriyoruz. Her sene bu kadar verimli olmuyor. Bu sene çok güzel. Biz bu hurmaların bir kısmını evde kendimiz için ayırıyoruz. Bir kısmını Pekmez yapıyoruz. Sağlık açısında çok yararlı bir meyve olduğu için Karadenizliler her kış mevsiminde sıkça tüketir' dedi.

YAPIMI

  1. Ağaçtan Toplama,
  2. Kovalarda ısıtılarak ön ısıtma
  3. Özel Kabda Şıranın suyunun sıkılması (hurma suyunun alınması)
  4. Şıranın Bakır tavada Pekmez oluncaya kadar ısıtılması
  5. Pekmez olunca tavanın indirilmesi

Karadeniz’in dik yamaçlarında bulunan ağacından tek tek koparılan hurmalar bir araya toplandıktan sonra, olgunlaşanlar ufak ufak dilimlenerek bir kazan içerisindeki kaynayan suyun içerisine dökülür. İyice pişen hurma posaları daha sonra süzgeç vasıtasıyla süzülerek soğuk suya atılır. Soğuk suya atılmasının sebebi ise hurma özünün kesilmesini sağlamaktır” açıklamasında bulunan Demircioğlu,

Pişirilip kestirilen hurma posaları bir sepetin içine geçirilen çuval yardımıyla süzülerek hurma suyu elde ediliyor. Süzülen Hurma Suyu son kez kazana alınarak Pekmez kıvamına gelene kadar kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra içerisine ceviz ve bal kabağı ilave edilerek soğumaya bırakılıyor. Karadeniz’de hurma dışında neredeyse yenebilen her meyvenin pekmezi yapılır” ifadelerini kullandı.

Demircioğlu, Yolunuz Karadeniz’in köylerinden birine düşerse kahvaltıya oturduğunuzda emin olun bu pekmezlerden birisi sizi sofrada muhakkak bekliyor olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler:
Havva göl
29.11.2021 21:48:55
Posaları soğuk suya koyun derken çok anlayamadım açıklayabilirmisiniz nasıl yapılacağını rica etsem

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı