HORTUM VE FIRTINANIN HASARI GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Artvin’in Şavşat ilçesinde, dün yaşanan sağanak sonrası birçok ev, samanlık ve ahır çatısının uçtuğu, ağaçların kökünden sökülüp, elektrik direklerinin de devrildiği etkili hortum ve fırtınanın hasarı gün ağarınca ortaya

YAŞAM 24.08.2021 10:47:21 61 0
HORTUM VE FIRTINANIN HASARI GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Nurbay Usta

ŞAVŞAT-Artvin’in Şavşat ilçesinde, dün yaşanan sağanak sonrası birçok ev, samanlık ve ahır çatısının uçtuğu, ağaçların kökünden sökülüp, elektrik direklerinin de devrildiği etkili hortum ve fırtınanın hasarı gün ağarınca ortaya çıktı. Köyde AFAD, Şavşat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı, İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri hasar tespit çalışması başlatılırken, fırtınanın hızının ise saatte 100 kilometreyi aştığı belirtildi. Hasar oluşan evleri oturulamayacak duruma gelince geceyi yakınlarının yanında geçiren köy halkı, o anları anlatarak, yaşamları boyunca böyle doğa olayına ilk kez tanık olduklarını söyledi.

İlçede dün akşam saatlerinde başlayan sağanak Pınarlı köyünde yaşamı olumsuz etkiledi. Köyde sağanağın ardından dolu yağdı, hortum ve fırtına oluştu. Yaklaşık 10 dakika süren hortum ve devamında oluşan kuvvetli fırtına nedeniyle, bazı ev ile ahırların çatısı uçtu, ağaçlar kökünden söküldü, elektrik direkleri devrildi. Hortumun etkisiyle çatılardan kopan çok sayıda sac, çevreye dağıldı. Hortum sonrası yaşan dolu nedeniyle köyde yeşil alanlar beyaza büründü. Enerji nakil hatları, ev ile eklentilerinde hasara neden olan hortum anları da cep telefonu kamerasınca kaydedildi. Can kaybı ve yaralananın yaşanmadığı afette, kendilerini dışarı atan vatandaşlar da zor anlar yaşadı.

Ekipler bölgeye gelerek hasarlı enerji hatlarında onarım çalışması başlattı. Fırtına nedeniyle hasarlı evleri oturulamayacak duruma gelen köylüler de yakınları ile komşularının yanına yerleştirildi.

DEVLET VARANDAŞIN YANINDA OLDU

Felaketi duyarak olay yerine gelen Ak parti Artvin Milletvekili E. Erkan Balta ve İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Mustafa Kılınç, vatandaşlarla tek tek görüşerek bilgiler alarak ilgili bütün kurum ve kuruluşları felaket bölgesine seferber ettiler.

Milletvekili E. Erkan Balta yapmış olduğu açıklamada yaraların bir an önce sarılacağını ve bütün felaketzedelerin sorunların derhal çözüleceğini ifade etti. E. Erkan Balta, “ Felaketi duyduktan sonra ilgili bütün kurumlarla görüşerek bir an önce hasar tespitinin yapılıp vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için ne gerekiyorsa o yapılacak. Herkes rahat olsun, bizler buradayız. Devletimiz vatandaşımızın yanındadır. Almış olduğum bildiler ve felaket bölgesinde bizzat gezerek gördüğüm kadarıyla bu çok büyük bir felaket. Evlerin çatıları ve hatta beton evler bile temelinden sökülmüş. Evlerden tarım aletlerinden kilolarca ağırlıklara olan metal ve ağaç parçaları bile 4-5 km uzağa savrulmuş. Bu kadar büyük felakette kimsenin şans eseri burnunun bile kanamaması çok sevindirici olmuştur. Allah korunsun can kaybı olsaydı bugün farklı şeyler konuşuyor olacaktır. Mal canın yorgasıdır ama devletimiz şu ana kadar ilimizde ve ülke genelinde meydana gelen yangın ve sel felaketlerinde hiç bir vatandaşını sorunları İle dertleri ile baş başa bırakmamıştır. Olayın olduğu andan itibaren yaralar sarılmaya başlanarak devletin sıcak kolları vatandaşa sarılmıştır.” dedi

Balta, “Felaketi yaşayan bütün vatandaşlarımız rahat olsun. Sorunlar en kısa sürede çözülecek. Şu an ekiplerimiz yoğun bir şekilde sahada çalışıyor. Bütün köylü vatandaşlarımıza çok çok geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah bir daha bize bu gibi felaketler yaşatmasın” dedi.

FELAKETZEDELERE ASKER SEVGİSİ

Şavşat Pınarlı Köyünde meydana gelen hortum sonrası köye gelen İl Jandarma Alay Komutanı Mustafa Kılınç vatandaşların sorunlarını dinlemesi ve İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı ekiplerinin sıcak ilgilisi vatandaşlar tarafından büyük bir sevgi ile karşılandı.

Vatandaşlar, “Bu zor anımızda Devletimiz, Milletvekilimiz, Alay Komutanımız, Bölük komutanımız, askerimiz, Şavşat Sosyal Yardımlaşma Müdürü ve personel, AFAD ekipleri, ÇEDAŞ ekipleri ve DHA muhabiri yanımızda oldular. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz” dediler.

HASAR TESPİTİ BAŞLATILDI

Bölgeye gelen AFAD ekipleri, köyde hasar tespit çalışması başlattı. Köyde etkili olan fırtına ve hortumun; yaklaşık 20 ev, ahır ve samanlığın çatısını uçurarak zarar verdiği, 3 evin kullanılamaz hale geldiği tespit edildi. AFAD’ın yanı sıra Şavşat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve İlçe Jandarma Bölük komutanlığı ekipleri de çalışmalara destek veriyor. Köyde özel elektrik dağıtım şirketi ÇEDAŞ ekipleri de kopan direk ve telleri yenilemeye çalışıyor.

HASARIN BOYUTU ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan hızının saatte 100 kilometreyi aştığı belirtilen fırtınanın hasarı da gün ağarınca ortaya çıktı. Hasar gören evlerin içerisindeki birçok eşyaların kullanılamaz hale geldiği fırtınada; tarım arazisindeki saman balyaları ve tarım aletlerinin yanı sıra bir traktöre bağlı yarım tonluk tırmığın da bulunduğu yerden koparak kilometrelerce uzağa savrulduğu görüldü.

Geceyi yakınlarının yanında geçiren köy halkı, o anları anlatarak, yaşamları boyunca böyle doğa olayına ilk kez tanık olduklarını söyledi. Tek tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu belirten köy halkı, yardım için gelen devlet yetkililerine de teşekkür etti.

‘BETON EV YERLE BİR OLDU’

Köy muhtarı Oktay Çelik, heyetler hasar tespitlerini sürdürdüğünü kaydederek, “Devlet bu yaraları saracaktır. Gece başlayan çalışmalar sürüyor. Köyde kullanılacak evlere elektrik verilecek. 20 evimiz hasar gördü bunların 3’ü kullanılamaz hale geldi. 12 samanlık, 11 ahır da zarar görmüştür. 4 odalı bir beton ev yerle bir oldu. Ağaçların ve çatıların verdiği hasarlar var. Can kaybı yaşanmamasına şükrediyoruz” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı