Cennet’ten bir Köşe Çat’ta hayat

Cennet’ten bir Köşe Çat’ta hayat

YAŞAM 15.03.2019 09:14:00 169 2
Cennet’ten bir Köşe Çat’ta hayat

Ali Akyıldız (Kaçkar53.com)

Fırtına vadisi köprüsünden sağdan devam edilerek Fırtına deresi boyunca Çamlıhemşin ilçesine varılır. İlçenin çıkışından iki dereninin birleşimi olan Zil kale- Çat ve Ayder vadisi olmak üzere yol ikiye ayrılır. Yol ayrımından sağdan Zil kale –Çat vadisine devam edilerek Sırasıyla; Konaklar mahallesi, Ortan, Çinçiva(Şenyuva) Mollaveyis, Zilkale, Omokta, Zilkale Köyü, Goluna, Meydan, Goboca geçilerek Çat Düzü ne ulaşılır.

Çat düzüne girişte çok eskilerden kalma sağlık ocağı ve yanındaki Toşi pansiyon geçilerek solda balık çiftliği ve Kaçkar dağları milli parkının evi geçilir, Çat düzünün çıkışından Elevit-Trevit Vadisi ve Hemşin Sıraköy - Kale- Başyayla-Çiçekli vadilerinin iki derenin birleşiminde olan köprünün solundan Cancık pansiyonun önünden geçilerek Çilanç köprü ve Lakubar geçilerek soldan kuzeye doğru dönen yolla devam edilerek Çat Köyüne (Yaylasına) ulaşılır. Ayrıca Cancık pansiyonun solundan dereden aşağıya doğru düzlükte Bilaloğlu ailelerinin yayla evleri vardır.

ÇAT’IN KONUMU

Doğusunda: Vanksi ve Kotençur yaylası

Batısında: Gündihan Yaylası

Kuzeyinde: Meydan köyü

Güneyinde: Hisarcık- Kale Köy

Çat köyü fırtına deresi üzerinde sahilden 55 km içeride Çamlıhemşin İlçe Merkezine 35 km. Çat düzü itibariyle rakımı 1200 m, Çat köyünün rakımı ise 1350 m dir.

İbrahim Çetin Çat’ta hayatı anlattı.

İbrahim Çetin aslen Pazarlı Çat’ta evi ve arazisi var. Emekli olduktan sonra Pazar’a geldi. Ve “sevdam dağlar” dediği Çat köyüne yerleşti.

“İşim olunca Pazar’a iniyorum” diyen Çetin “ Çat köyü sakinlerindenim. Çocukluğum buralarda geçti. Daha sonra çalışmaya gurbete gittim. Orada burada çalışıp emekli oldum ve döndüm” dedi.

İbrahim Çetin “ Geldiğimiz gibi bulamadım. Gerek yaylacılık olsun, gerek normal ulaşım olsun sanki bizim değil de bizden alınmış bir vadi var. Hayvancılık olarak bir şey kalmadı. Gelenler daha çok yayla olarak geliyorlar. Yaylada İnek ve diğer hayvanlar yok. Kamping yapmaya geliyorlar. Gelenlerin birçoğu kendi yerini de bilmiyor ve bize soruyorlar. Gelenler bize yaylacı olarak bakıyor ama aslında biz köyüz. Çat köyü. Buradan yukarı beş altı köy daha var” dedi.

Değişen ne var diye sorarsanız, yerinde kalan hiçbir şey yok. Tamamı değişti” diyen Çetin “Burada tek başıma yaşıyorum. Yaz ayında çocuklar gelir birkaç gün kalıp dönerler. Bende ara da bir ihtiyacım olursa iner dönerim. Buraya gelenlerden ricam gelsinler de giderken çöplerini değil sevgilerini bıraksınlar” dedi.


Anahtar Kelimeler:
Torlaklar
16.03.2019 03:35:25
Çatlı olmak gurur meselesidir Babamla röportaj yaptığınız için teşekkürler çünkü torlaklar oraya sağdan soldan gelme değil yüzyıllar önce oraya yerleşmiş bir ailedir. Dip not: Babam aslen Çat/Çamlıhemşinlidir aslen pazarlı değildir.

Umay
17.03.2019 22:10:15
Dayım ve babam.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI