BÖLGENİN YENİ UMUDU ÇİLEK!

Borçka'da bölgenin yeni umudu olacak olan ve ilk kez oluşturulan çilek bahçesi ilk hasatlarını almaya başladı.

YAŞAM 26.10.2020 10:10:10 31 0
BÖLGENİN YENİ UMUDU ÇİLEK!

Hayati Akbaş

BORÇKA-Borçka’ya bağlı Alaca Köyü’nde Borçka Ziraat Odası Başkanlığı ve Üretici Erdal Kaya işbirliği ile oluşturulan çilek bahçesi ilk hasadını yaptı. Yaklaşık 1 dönümlük çilek bahçesinde 4 ton ürün hasadı bekleniyor.

İklime uygun her bölgenin kendisine has bir özelliğinin olduğunu belirten Borçka Ziraat Odası Başkanı Mühendis Tolga İskenderoğlu, Borçka’ya bağlı Alaca köyünde Üretici Erdal Kaya işbirliği ile oluşturulan çilek bahçesinde ilk çilek hasadını yaptığını söyledi. Hedeflerinin bölgenin ihtiyacını karşılamak olduğunu ifade eden Başkan İskenderoğlu; “Bir dönümlük alanda 4 ton ürün hasadı bekliyoruz. Ve ürettiğimiz çilekleri de 20 TL’den tüketiciye satıyoruz.” Dedi.

Pazar ihtiyacını biz karşılayacağız

Üreticinin elde ettiği ürünler için de gereken pazar ihtiyacını karşılayacaklarının garantisini veren Borçka Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu özellikle gençlerin tarımla, toprakla ilgilenmelerini hedefledikleri belirterek; “Özellikle gençlerin bölgeden göç etmeleri yerine kendi topraklarında tarımla uğraşmalarını hedefliyoruz. Bugün bu çilek bahçesi birçok üreticiye ve henüz tarımla uğraşmayan ancak tarımla uğraşmak isteyen birçok insana da örnek teşkil edecek. Bizler çilek bahçesinde sırf insanlar görsün diye hasat mevsimi olmamasına rağmen örnek olması açısından bir miktar meyve veren çileklerin hasadı yaptık. İnsanlar daha çok ikna olacaklardır diye düşünüyoruz.” dedi.

İskenderoğlu açıklamasının devamında; “Alaca Köyü çilek tarımı hasadı için uygun bir bölgemiz. Bizler öncelikle çiftçilerimize gerekli ortamı oluşturuyoruz. Ne gerekiyorsa gereken imkanları da sağlıyoruz. Normalinde hasat zamanı Nisan ve Temmuz ayında olması gerekirsen bizler şuan ki hasatla örnek teşkil etsin diye azda olsa çilek üretiminde bulunduk. Çünkü insanlar görerek daha da iyi anlıyorlar ki bizim bu bölgemizde de çilek yetiştirmeye uygun.” İfadesini kullandı.

ilk kez profesyonel çilek bahçesi kuruldu

İlçede tarımı yapılan Fındık Çay ve Arıcılık dışında alternatif tarım ürünlerinin desteklenmesi adına oluşturulan çilek bahçesi bölgenin yeni umudu olacağı düşünülüyor.

İskenderoğlu; “İlimizde gerçekleştirdiğimiz Fındık, Çay ve Bal üretiminin ciddi bir bölümünü ilçemiz köylerinde gerçekleştiriyoruz. Fakat Kaynarca, Alaca ve Balcı Köylerimizin büyük bir bölümü bu tarım ürünlerinde yoksun şekilde ve arazilerimizin önemli bir kısmı boş. Bölgede alternatif tarım ürünlerinin teşvik edilmesi dolayısıyla bu bölgedeki tarım girdisinin yükseltilerek gelir kaynaklarını çeşitlendirmemiz gerekiyor.

Bu kapsamda daha önce Balcı ve Kaynarca köylerimizde ÇAYKUR ve Borçka Ziraat Odası olarak çay tarımı hususunda deneme parselleri kurmuştuk.

Yine bölge ile ilgili İlçe Tarım Müdürümüz Fatih beyle birlikte Üzüm yetiştiriciliği ile ilgili girişimlerimiz ve ilgili makamlara sunduğumuz projelerimiz olmuştu fakat hayata geçirememiştik. Daha önceki incelemelerimizde Kaynarca ve Alaca bölgemizin çilek tarımına uygun olduğunu gördük.

Bu çerçevede bugün burada Erdal Kaya üreticimiz ve Ziraat Odası el ele vererek çilek tarımı ile ilgili bir dönümlük bir alanda damlama sulama ve diğer tüm ekipmanları ile beraber profesyonel bir çilek bahçesi kuruyoruz. Bu bahçe bölgede ve ilçemizde bir ilk.

Amacımız bölgede iyi örnekler oluşturarak diğer üreticilerimizi özendirmek, çilek tarımını geliştirmek ve üreticilerimizin alternatif tarım gelirlerini arttırmaktır. Umarım hedeflediğimiz amaca ulaşır bölgeyi çilek hususunda bir cazibe merkezi haline getiririz. İlçemize, köylerimize ve üreticilerimize hayırlı olması dileğiyle, zahmeti az bereketi bol olsun.” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI