Ben Bir Karış Toprak Dahi Satamam

Theodor Herzl, dönemin sultanı II. Abdülhamid'e Kont Nevlinski aracılığla Filistin'e özerklik ve Musevi ikametliği ister.

YAŞAM 14.10.2014 15:46:26 35 0
Ben Bir Karış Toprak Dahi Satamam
Theodor Herzl Buna karşılık şu taahhütlerde bulunur:
 
-Osmanlı Devleti’nin 33 milyon İngiliz altınına ulaşan borçlarının tamamını ödeyelim.
-İmparatorluğu korumak için 120 milyon altın Frank’a mal olacak deniz filosu yaptıralım.
-Devletin mali durumunu canlandırmak için 35 milyon altın lira faizsiz borç verelim.

Ancak II.Abdülhamid bu teklifi kabul etmez ve Politik siyonizmin kurucusu ve gazeteci olan Theodor Herzl'in günlüklerine göre Sultan Abdülhamid Nevlinski'ye şunları demişti:
 
''Sultan bana dedi ki: Eğer Mr. Herzl'le dostluğunuz ikimizinki gibiyse ona bu meselede bir daha böyle bir adım atmamasını söyle. Ben bir karış toprak dahi satamam, zira o bana değil, halkıma aittir.Onlar (halkım) bu imparatorluğu kurup kanlarıyla mahsuldar kıldılar. Onu, bizden koparılmadan önce üzerini kanımızla bir kere daha kaplamayı biliriz. Benim Filistin ve Suriye'den gelen iki alayım Plevne'de son neferine kadar kırılmaya can attılar. Bir teki bile hayatta kalmadı, hepsi cansız bir şekilde toprağa serildiler. Türk İmparatorluğu  Türk halkınındır, benim değil. Onun tek bir parçasını veremem. Yahudiler milyonlarını saklasınlar. İmparatorluğum parçalanınca belki de Filistin'i tek kuruş ödemeden elde edeceklerdir. Fakat ancak kadavramız parçalara ayrılabilir. Vücudumuzun canlı canlı kesilip biçilmesine razı olamam.''
  
Kaynak : Risale Ajans 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı