Basın Açıklaması

Öz Gıda İş Basın Açıklaması

YAŞAM 13.08.2021 13:17:40 35 0
Basın Açıklaması

Basın Açıklaması

Öz Gıda İş Karadeniz Şube Başkanlığının basın mensuplarıyla yapmış olduğu toplantıda “2021-2022 yıllarını kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü, Öz Gıda-İş Sendikamızın çalışmaları, Konfederasyonumuz Hak-İş’in katkılarıyla sonuçlandırılmıştır.” denildi.

Toplu Sözleşme Görüşmeleri tarihinde İlk Defa Hak-İş Konfederasyonumuz ile Türk-İş Konfederasyonun birlikte hareket ederek, hükümet ile müzakere masasına oturup neticelendirdiği bir sözleşme gerçekleştirildi. İfadelerinin yer aldığı basın açıklamasında şu bilgiler paylaşıldı.

Salgın hastalıklar ve doğal afetlerden dolayı ülke şartları göz önüne alındığında, yapılan bu sözleşme, genel manada işçi arkadaşlarımız adına memnuniyet oluşturmuştur. Emekçi arkadaşlarımız adına hayırlı olmasını diliyorum.

Yapılan müzakereler neticesinde;

1-TABAN ÜCRET :

Toplu İş Sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri; 4100 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretleri 4100 TL’ye çekilmiştir.

2-ÜCRET ZAMLARI:

A) Birinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı: Taban ücretleri 4100 TL’ye tamamlandıktan sonra birinci altı ay için %12 zam uygulanacaktır.

B) Birinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı: %5 + Enflasyon Farkı şeklinde uygulanacaktır.

C) İkinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı: %5 + Enflasyon Farkı şeklinde uygulanacaktır.

D) İkinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı: %5 + Enflasyon Farkı şeklinde uygulanacaktır.

3-GEÇİCİ İŞÇİLER:

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan geçici işçiler kanuni düzenleme yapılarak daimi işçi kadrolarına geçirilmesi yönünde gerekli çalışmalar başlatılacaktır.

Öz Gıda-İş Sendikası olarak, yetkili olduğumuz tarihten itibaren, çalışarak, mücadele ederek, yeni kazanımlar elde etmeye devam ediyoruz.

Daha öncesinde Kampanya Primi, Denge Primi, 180 gün çalışma, ek protokol ile saat ücretlerine 150 TL’lik bir zam ve akabinde bu sözleşmede de Hizmet Zammı adı altında yeni bir kazanım elde ettik.

4-HİZMET ZAMMI:

Taraf Sendika üyesi işçilere, Çaykur da bir fiil çalışılan her yıl için aylık 7 TL brüt ücret alınacaktır. Örneğin; 98 girişli kadrolu bir işçimizin Çaykur da ortalama 7200 kıdem günü vardır. 7200 gün 20 yıla tekabül etmektedir. 20 yıl x 7 TL/ay = 140 TL brüt ücret her ay maaşlarına yansıtılacaktır.

Yine 98 girişli Mevsimlik bir işçinin Çaykur da ortalama 4000 kıdem günü vardır. 4000 gün ortalama 11 kıdem yılına tekabül eder. 11 yıl x 7 TL/ay = 77 TL brüt ücret her ay maaşlarına yansıtılacaktır. Emekçi arkadaşlarımıza hayırlı olsun.

5-İŞYERİNE/İŞLETMEYE ÖZGÜ SORUNLAR:

Öz Gıda-İş Sendikası olarak, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin içeriğinden dolayı talep ettiğimiz için sözleşmeye konulan bu maddeye istinaden; İşletme veya işyerine özgü sorunlar toplu iş sözleşmesinin tarafları arasında görüşülerek çözüme kavuşturulur.

Önümüzdeki süreçte 24.08.2021 tarihinde Çaykur Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile diğer sosyal maddeleri müzakere ederek karar altına alacağız. Çaykur da çalışan emekçi arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.”


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı