Bu gece, Recep ayının ilk Cuma gecesi, yani Regaip Kandil’idir.

Bu gecede Allahü tela, mü-min kullarına ragibetler, yani ihsanlar ve ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenler affe-dilir. Bu gece yapılan dua reddedilmez ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere kat kat se-vap verilir.

Çok tövbe ve istiğfar etmeli, kazaya kalmış namazlarını, hemen kaza etmeye başlamalıdır. Bir an evvel bu borçlardan kurtulmak için çalışmalıdır. Bu mübarek zaman-larda vadedilen sevaplara kavuşabilmek için, her şeyden önce itikadı düzeltmelidir.

İlmi-hâl bilgilerini öğrenmeli ve yaşayışını bunlara uygun hâle getirmelidir. Bu gece, Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellemin babasının evlendiği gece değildir. Böyle söylemek yanlıştır.

Zünnûn-i Mısrî hazretleri buyurdu ki: “Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasat ayıdır.” Hadis’i şeriflerde buyuruldu ki: Recep, Allahü telanın ayıdır. Recep ayına ikram edene, saygı gösterene, Allahü tela, dün-yada ve ahirette ikram eder.

Recep ayının ilk Cuma gecesini ihya edene (saygı gösterene) Allahü tela kabir azabı yap-maz. Dualarını kabul eder. Yalnız, 7 kimseyi affetmez ve dualarını kabul etmez.

Fâiz alan veya veren, Müslümanları aşağı gören, anasına, babasına eziyet eden, karşı gelen çocuk, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkı ve çalgıcılığı sanat edinenler, zina, fuhuş, gıybet gibi kötü fiilleri işleyenler, beş vakit namazı vaktinde kılmayanlar. (Bunlar, bu günahlardan vazgeçmedikçe, tövbe etmedikçe, duaları kabul olmaz. Ananın, babanın, kocanın, hiç kimsenin, dine uymayan emri dinlenilmez, yapılmaz.) Tam ilmihal.

Üç aylarınızı ve Regaip kandillinizi tebrik ederim. b.a.k.


ÜÇ AYLARIN İLK KANDİLİ REGAİB

Bayram Ali KAVALCI

22.03.2018 07:14:56

8