Yöre Turizmi yeniden şekillenecek

İnsanlık, tarih boyunca birçok salgın hastalığın en korkulası yüzüyle karşı karşıya kaldı.

TURİZM 17.04.2020 11:39:19 85 0
Yöre Turizmi yeniden şekillenecek

Ali Akyılıdız  (Turizm rehberi-Doğa Fotoğrafçısı-Yazar)

Türkiye, 2020 yılında yabancı ziyaretçi açısından yeni bir rekora gidiyordu ancak bir anda ortalık karıştı. Virüsün Avrupa'ya sıçraması, diğer ülkelerde vakaların görülmesi ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de açıklamasıyla yurt dışı rezervasyonları bıçak gibi kesildi, ardından iptaller geldi.

İnsanlık, tarih boyunca birçok salgın hastalığın en korkulası yüzüyle karşı karşıya kaldı.

TURİZM DE DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞANACAK

“KARTLAR YENİDEN DAĞILACAK, OYUNCULAR DEĞİŞECEK”

Her şey, hatta bütün kurallar yeniden yazılacak,

Yöre turizmde çeşitlilik artacak yeni destinasyon alanları oluşacak.

“HER ŞEY DAHİL MODELİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR”

Kalabalık turlar yoğun yerleşim alanlarındaki turizm faaliyetleri yerini daha küçük turlar, daha az odalı ve apart oteller, bir ailenin yaşayabileceği bungalov tarzı evler, daha hijyenik koşullar oluşturularak ziyaretçilerin hizmetine sunulacak.

Yani yöresel (local) dediğimiz keşif ve hobi turizmi gelişecek, insanlar gittikleri yörenin yaşam ve mutfak kültürünü ve kültürel değerlerini ziyaret ettikleri yörelerde yerinde yaşayarak tanıklık edecek

'Nerelere sıçrar, nerelere etki yapar bunları konuşmak için erken,

İŞ FİKRİ VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Turizmde dijital dönüşüm son derece moda olacak, insanlar mobil telefonlardan küçük ama nitelikli tür organizasyonları yapacak, büyük kalabalık turlar, konaklamalar, organizasyonlar belli bir süre yerini küçük organizasyonlara bırakacak.

2 METREKAREYE 1 KURALI

Güneş, Deniz, Kum üçlüsü üzerine kurgulanan turizm çeşitliliği yani kıyı turizmi, yerini Doğa, sağlık, termal, yayla, keşif ve hobi fotoğraf vb. turizm çeşitliliğine bırakacak.

Özellikle turizm sektörü virüsün etkilerini derinden hissetmeye başladı, hastalığın bu kadar hızlı yayılmasıyla birlikte Türkiye’de seyahat iptalleri yaşanıyor.

SEKTÖRÜN HIZLI TOPARLANMASI İÇİN ÖNLEM ALINMASI VE ALT YAPI ÇALIŞMASI..

Bu açıdan yöremizin Karadeniz yaylaları, Fırtına Vadisi yerleşim alanları, Kaçkar dağları yerleşim alanlarına yoğun bir ziyaretçi akın olacak, önemli destinasyon(gezilmesi görülmesi gereken yerler)haline gelecektir.

Havaalanının hizmete açılması, yapılacak tanıtım ve organizasyonlarla yöremiz ulusal ve uluslararası turizm pazarına sunulacak Ve turizmde muazzam bir marka olacak.

DEĞİŞEN ULAŞIM VE KONAKLAMA MODELLERİ FİYATLAR ÖNEMLİ HALE GELECEK

Bu anlamda fiyat istikrarı, kaliteli hizmet sunumu, alt ve üst yapının görselliğinin daha güzel hale gelmesi ve güler yüzlü insanların bu sektörde olması da yöre turizmine ivme kazandıracaktır.

Bu anlamda, Pazar, Hemşin, Çamlıhemşin Ardeşen, Ayder gibi turizmin yoğun olduğu yerlere de mutlaka Turizm information(Turizm danışma) ofisleri açılmalı, birkaç lisan bilen insanlar görevlendirilmelidir.

HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ RAFA KALKACAK

Dünyada yaşanan daralma ve durgunluğa rağmen, yöre turizminde daralma beklemiyorum.

Özellikle sağlık ve termal turizmde, Ayder yaylası ve yerleşim alanları gelecek yıllarda gerekli yatırımlar yapıldığında, Dünyanın önemli turizm yöresi olacak, yöreye muazzam bir ekonomik canlılık getireceği de tartışmasız bir gerçektir

Sonuç olarak, yöremizin tarihi doğal kültürel varlıkları ile geçmişten günümüze gelen yaşam kültürü turizm faaliyetleri ile birlikte doğru ve rasyonel entegrasyonlarla şehir ekonomisine etiketleyemediğimiz takdirde, yöremizin bütün değerleri ve güzellikleri ve potansiyelleri Kaçkar dağlarının karları gibi eriyip gitmeye mahkum olacaktır.

Turizmde bütün kurallar yeniden yazılacak. Herkes bu duruma kendini hazırlamalı


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI