Rize CRUİSE için en uygun kenttir.

Rize Limanı (RİPORT) Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu, 53 Rize'nin sorularını cevaplandırdı. Çillioğlu, limanda yapılacak bir yatırımla cruise yolcularının Rize'ye gelmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

TURİZM 17.10.2014 09:17:22 69 1
Rize CRUİSE için en uygun kenttir.
Rize Limanına bir ilave yapılarak Cruise limanı haline getirmek istiyorsunuz galiba. Bu konuda bilgi verir misiniz?

Cruise için Rize uygun bir tercih midir?

Cruise için Rize şehri, Rize merkezi bu şartlarda Karadeniz’deki en uygun kenttir, şehirdir ve şehir limanıdır. Bir de bir özelliği daha var Rize’nin, biz bunu anlatıyorduk; diyoruz ki Rize ilk liman ve son liman olsun. Ne demek bu? İnsanlara şunu diyecekler, ilk liman ve son liman şu; gemilere insanlar bindiği limanda inmez. Yani İstanbul’da binen, İstanbul’da inmez genelde. Rizede binen, gider Pirede iner. Müşteriler nereden biniyor; İzmir’den biniyor. İzmir bir, İstanbul 2, Köstence 3, Odesa 4, Poti 5, Rize 6. Tekrar Rize’den İzmir’e dönmüyor. Yani aynı yolu tekrar bir daha geçmiyor, diyor ki İzmir’i zaten gördüm. İzmir’i nasıl gördü? 1 gün evvelinden geliyor İzmir’e. Diyorlar ona ki bak, İzmir’de önemli bir kültür kentidir. Ne için? Efes’e gidersin, Didim’e, Bergama’ya gidersin. İzmir e 2 gün 3 gün önceden git ki. İzmir’de sana 1 gün yetmez zaten. Veyahut inecek olduğun limanı öyle bir liman seçiyor ki, indikten sonra da orada 3-5 gün kalmak istiyor.

Rize şehri için Rize limanından bin, ama Rize’ye de 3 gün evvelinden git. Niçin? Yahu sen Rize’ye 1 gün gitsen? Ayder’e mi, Anzer’e mi? Çat vadisine mi çıkacaksın? Sen git 2 gün Ridos’ta kal, 2 gün 3 gün orada otelde kal. Müthiş, 300 tane mineral var suyunda. Git 2 gün de Ayder’deki suda kal. Oradan çık da 1 gün de Anzer’de kal. Oradan belki de yakındır, İspir’e git. Çat vadisine git, Zilkale’yi gör, orayı gör burayı gör saymakla bitmez.

Cruise turistlerin içerisine bir kısmı, Diyorlar ki ben diyor Rize’ye geldiğim zaman ben yaylaya çıkacağım ama minibüsle gitmem, niye? Minibüs 15 kişinin içerisinde yavaş yavaş gidiyor, ha öyle mi. Ben diyor Hummer jeep istiyorum. Ben diyor Sümela’ya gideceğim, S kasa Mercedes istiyorum. Cruise gemisinde müşterilerin harcamada limitleri yok. Cruise yolcuları Rize gibi olmayan limanlarda dünya istatistikleri ne göre, 60 euro ile 70 euro arasında bir para harcıyorlar ancak bu limitlerin Rize de çok daha fazla olacaktır.

Rize’de turistler için neler var. Anzer balından kestane balına, koleti peyniri, tereyağı, likapa, yeşil çayına, siyah çayına sayarak artırıla bilir. Bodrum’a giden bir Cruise turist, Bodrum’daki 5 yıldızlı otele gitmez? Oteller Cruise geminin ayarında değil ki. Cruise gemisi . Bodrum’da gidersin Bodrum kalesini ziyaret edersin, oradaki müzeyi görürsün. Bir 7 yıldızlı otel kalitesinde. Bodruma giden şehri dolaşır, öğle yemeğini yer, denize girer Bodrum kalesini gezer. Tatile giden para harcamaya çok dikkat etmez. Basit bir örnek verirsek Cruise Platformu için Cannes’a gittiğimde şehri de gezdim. Bir salata, bir pizza, bir tatlı, bir su ölü sezonda bedeli 35-40 Euro, 120 lira, 2 kişi olsam 80 euro para verecektim, 240 lira. Çok basit. Şehirde gezerken yağmur yağdı ayakkabı köselesi su aldı. Ayakkabı almak isteyince 300 euro’dan aşağı ayakkabı göremedim. Ama teker teker bunları işte anlatacak mıyız, insanları nasıl ikna edeceğiz. Cruise gemisi Rize limanına geldiği zaman Rize limanına faydası yok zararı var.

Limanların ve illerin lojistik hizmetlerden kazançları ,Dünyada limancılık fiyatları 3 dolarla 5 dolar arası değişir. Doğrudur, ben 3 dolar kazanacağım. Bir tır kaç ton taşır? 25 ton taşır. Ne yapar sana, 75 dolar eder, 150 lira eder. O tırın Rize’de 3 gün durduğunu, gezdiğini düşün. Bugün bir saç sakal tıraşı 20 lira, bir öğün yemek 15-20 lira, 3 öğün yemek yese 75 lira. Sadece bir kamyoncunun Rize’ye bırakacak olduğu para 100 liradır.

Rize limanında Azerbeycan’a navlun 2000 dolar. Bir tır 1000 dolar kazanç etmeden bu yükü taşımaz. Rize den Urfa’ya 3000-4000 liradan aşağıya gitmez. Bu taşımada yakıt hariç en az 1500 lira kazanacağının hesabını yapacak. 1500 lira ne demektir, 1500 gidişte kazanacak, 500 de gelişte kazanacak; 1000 dolar kazanacak bir tır. Liman ne kazanacak Ben ne kazanacak? 75 dolar kazanacak. Hesap çok basittir.

Turizm için Cruise(Gemi turları) bölgemiz için önemlidir.

Yazarımız ALİ AKYILDIZ Kaçkar53.com da bu konuyu gündeme taşıdı.
YAZI İÇİN


TIKLA





Anahtar Kelimeler:
Asim Çillioğlu
25.10.2014 17:59:27
Söyleşide n bir bölümü

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI