HEMŞİN'DE 20 KİŞİYE 1240 KOVAN DAĞITILDI.

OSMANLI SARAYLARINA BAL HEMŞİN'DEN GİDİYORDU !

TURİZM 6.08.2013 13:25:25 111 0
HEMŞİN




Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Organik Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında Hemşin’de arıcılık malzemeleri dağıtım töreni düzenlendi.


Hemşin kaymakamlığı önünde düzenlenen törene Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Hemşin Kaymakamı Faruk Erdem, Belediye Başkanı Halim Kazım Bekâr, Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürü Şafak Bulut, AK Parti Hemşin İlçe Başkanı Nadir İnce ile üreticiler ve vatandaşlar katıldı.


Düzenlenen programda katılım belgeleri ile beraber arıcılık konusunda çalışmalarını yürütecek 20 vatandaşa 1240 kovan, bunlara ait 12 bin 400 adet temel petek çerçevesi, 600 adet ana arı, 8 yerleşim birimine 8 adet bal süzme makinesi, 8 yerleşim birimine de 8 adet bal dinlendirme tankı dağıtıldı.
 

Gerçekleşen törende katılımcılara sertifikalarını takdim eden AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal 'Hemşin bizim çok değer verdiğimiz bir ilçemiz, vadimizdir. Hatırlarsanız ben milletvekili seçilir seçilmez özellikle bal ormanları konusunda hemen çalışmalara başlayacağımı söylemiştim. O günden bugüne, gerekli çalışmalar sonucu Türkiye'de ilk bal ormanları projesini biz Rize'den başlatmış olduk. Bugünlerde bal ormanları projemizin meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Rize genelinde de bal ormanı projesinin ilk ayağını Hemşin'den başlattık. Bu bölgemizin balı zaten kaliteli bir bal. Tarihteki sayfaları karıştırdığınızda Osmanlı saraylarının bal ihtiyacının Hemşin bölgesinden tedarik edildiğini görürsünüz. Hemşin balını, gerçekleşen bu organik üretimle beraber yeniden bir dünya markası haline getirmek istiyoruz' dedi.
Rize'deki arıcılık sektörü ile alakalı teknik bilgiler veren Karal '2012 yılında arıcılarımıza toplam 535 bin 973 TL hibe desteklemesi yapılmıştı. Bugün burada 20 adet çiftçimize 1240 kovan, bunlara ait 12 bin 400 adet temel petek çerçevesi, 600 adet ana arı, 8 yerleşim birimine 8 adet bal süzme makinesi, 8 yerleşim birimine 8 adet bal dinlendirme tankı verilecek ve bu çalışmalar devam edecek. Ayrıca bu proje ile eş zamanlı olarak bütçesi 650 bin TL olan arıcılıkta gen ıslahı projesi kapsamında arıcılar birliği asil üyesi olan 850 işletmeye 3 yıl boyunca 500 adet Kafkas ırkı ana arıdan 1500 adet dağıtılacaktır' şeklinde konuştu.

Organik çay tarımı konusuna da değinen Karal 'Organik çay üretimi konusunda en ciddi adımı buradan, Hemşin ilçemizden başlattık. Ve şimdi de Hemşin vadimizden başlayarak Senoz vadisine, Muratlı bölgesine ve bu yıl da Güneyce İkizdere vadisine olmak üzere organik çay tarımını hızlı bir şekilde ilerletiyoruz. İnanıyoruz ki Hemşin'den başlayan bu organik çay üretimi, tüm bölgemizde hakim olacak. Şu anda Hemşin organik çayı altında satışa sunulan çayımızın pazar sıkıntısı yok. Üretilir üretilmez hemen satılmaktadır. Çayla beraber çayı destekleyici ürünlerimize de gereken ilgi ve alakayı vermek durumundayız. Buradaki bal faaliyetimizden kivimize, likapa yetiştiriciliği konusunda likapa çayını üretmeye kadar el birliğiyle, ürünlerimize sahip çıkarak Rize'mizi bir marka şehir haline getireceğimize ben yürekten inanıyorum' ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI