YEŞİL LİMAN SERTİFİKASI ALDI

Yeşil Liman Sertifika Töreni'nde, aralarında Hopaport, Kurport, Yılport gibi limanlarında bulunduğu 15 liman Yeşil Liman Sertifikası aldılar.

TRABZON-ARTVİN 26.07.2019 08:49:18 51 0
YEŞİL LİMAN SERTİFİKASI ALDI

Hayati Akbaş

ANKARA-Liman tesislerinin sürdürülebilir olması için kolları sıvayan Ulaştırma Bakanlığı 'Yeşil Liman' projesi kapsamında düzenlendiği Yeşil Liman Sertifika Töreni'nde Türkiye'nin lider limanlarından 15'ine sertifikalarını teslim etti.

Ulaştırma Bakanlığında düzenlenen Yeşil Liman Sertifika Töreni'nde Türkiye'nin lider Limanlarından, AKSA, Altıntel, Asyaport, Bodrumport, Borusan Lojistik, Ege Port, Evyap Port, Hopa Port, Kumport, Limakport, Limaş, Mardaş, Marport, Petkim, ve Yılport Yeşil Liman Sertifikası aldı.

Karadeniz Limanları içinde ilk defa Yeşil Liman Belgesi almaya hak kazanan Hopaport’u törende Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ve Muhasebe Müdürü Oğuz Çapkınoğlu katılarak temsil ettiler..

Yeşil Liman Projesi ile ülkemizde faaliyet gösteren liman işletmelerinin, çevreye ve iş sağlığına olan duyarlılıkların en üst düzeye çıkarılması ve standart hale getirilmesi, liman kalite yönetim sisteminin geliştirilerek uluslararası rekabet gücünün artırılması, limanların uluslararası bir marka haline getirilmesi hedefleniyor.

Yeşil Liman Sertifika törenine Bakan Mehmet Cahit Turan, Bakanlık üst düzey yöneticileri ve Belge alan Limanların üst düzey yöneticileri katıldılar.

'Türkiye'de denizciliğin ekonomik büyüklüğü 18 milyar doları aştı'

Bakan Mehmet Cahit Turan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Denizcilikteki gelişmelere değinen Bakan Turhan, sektörün daha da gelişmesi, denizlerden sağlanan imkânların artması, kaynakların ekonomiye kazandırılması ve en etkin şekilde kullanılması hususlarına büyük önem verdiklerini” belirtti.

Turhan, denizlerin genişliği, zenginliği ve stratejik üstünlüğünün kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak, 'Önemli olan bu alanda üreten, işleyen, ışıldayan sektörümüzün de güçlü olmasıdır. Çünkü denizcilik sektörü ve ekonomisi, dünya ticaretinde önemli bir role sahiptir.' diye konuştu.

Uluslararası deniz ticaretinin 2017'de yüzde 4'lük büyümeyle son 5 yılın en hızlı büyümesini yakaladığını ve geçen yıl sonu itibarıyla 11 milyar tona ulaştığını dile getiren Turhan, yaklaşık 17 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 10 trilyon dolarlık bölümünün denizyoluyla gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Turhan, Türkiye'de denizciliğin ekonomik büyüklüğünün 18 milyar doları aştığını ve sektörün 1 milyona yakın istihdam sağladığını belirterek, altyapıları ve operasyonel verimlilikleriyle birden çok limanı, dünya sıralamasında üst sıralara taşımanın temel hedefleri arasında bulunduğunu kaydetti.

'Limanlardaki trafik yoğunluğu yıllık yüzde 3 artıyor'

Ticari gelişmelere bağlı olarak limanlardaki trafik yoğunluğunun yılda ortalama yüzde 3 arttığını dile getiren Turhan, bunun, lojistik zincirinin en önemli halkasını teşkil eden ve kent merkezlerinde veya yakınında hizmet veren limanların çevre kirliliği, iş sağlığı ve güvenliğiyle yönetim sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi.

Turhan, bu noktada çevrenin korunması ve ülkelerin sürdürülebilir kalkınma kavramı çerçevesinde gelişimlerini sağlayabilmeleri için tüm kesimlerinin katkı sağlaması gerektiğini ifade ederek, 'Biz, öncü olup Yeşil Liman Projesi'ni bunun için hayata geçirdik. Amacımız limanlarımızda çevre, iş sağlığı ve güvenliği konularında etkin yönetim bilincinin oluşmasını sağlayarak, buraların uluslararası rekabet gücünü artırmaktır.' diye konuştu.

Elleçleme ekipmanlarında fosil yakıt yerine elektrik tercih edildiğinde, hem operasyon maliyetlerinin yüzde 70-80 azaldığını hem de çevreye verilen zararın en alt seviyelere indirildiğini vurgulayan Turhan, işletmecilerin bunu göz ardı etmeyeceği kanaatinde olduğunu dile getirdi.

Turhan, uluslararası trafiğe açık diğer limanların da bu sertifikaya sahip yerler olabilmeleri için çalışmaların devam ettiğine dikkati çekerek, bu noktada herkese büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü bildirdi.

Denizcilik sektöründeki değişimi etkileyecek unsurlar arasında enerji verimliliği, çevre dostu taşımacılık, yeşil gemi, yeşil liman ve bunlara ilişkin inovasyonların geldiğini anlatan Turhan, şunları kaydetti:

'Limanlarımızı ve gemi inşa sanayimizi kapasite, teknoloji ve verimlilik yönlerinden geliştirmeli, denizde seyir, can ve mal güvenliğini sağlamalıyız. Elbette filo yaşının gençleştirilmesi de göz ardı edilecek bir durum değildir.' diye konuştu.

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Üyesi Uygun Değirmenci “Yeşil Liman’ sertifikası ile ödüllendirilen limanlarımızı, gelecek nesiller için attıkları bu büyük özveri için tebrik ediyoruz”

“Yeşil Liman” sertifikası almaya hak kazanan limanlara sertifikalarının verildiği törende konuşan TÜRKLİM Yönetim Kurulu Üyesi Uygun Değirmenci limanların gelişimi ve operasyonlarında sürdürülebilir uygulamalar entegre edilmesi için “Yeşil Liman Protokolü ”nün önemine vurgu yaptı. Değirmenci, konuşmasına şöyle devam etti: “Limancılık son yıllarda Denizcilik sektöründeki gelişmelere paralel olarak büyük değişikliğe uğramış, sadece verilen hizmet değil, verilen hizmet kalitesi de ön plana çıkmıştır. Bu kaliteyi belirleyen en önemli faktörlerden biri de limanın gelişimi ve operasyonlarında çevresel duyarlılığın artmasına yönelik sürdürülebilir uygulamalardır.

Çevresel kirliliğin azaltılmasına yönelik en önemli uygulamalardan biri olan yeşil liman politikası tüm üyelerimiz tarafından benimsenmiş ve bu yönde bakanlığımız tarafından yapılan çalışma ve uygulamalara zorlama olmadan gönüllü olarak iştirak edilmektedir. Zira yeşil liman uygulamalarının “doğal kaynakların korunması, kirliliğin azaltılması, yenilenebilir enerji ve geri dönüşümlü malzemelerin kullanımının artması ve limanların çevre üzerindeki zararlı etkilerinin azaltılması gibi faydaları” olduğunun bilincindeyiz. ‘Yeşil Liman’ sertifikası ile ödüllendirilen limanlarımızı, gelecek nesiller için attıkları bu büyük özveri için tebrik ediyoruz.”

Bakan Turhan, konuşmasının ardından Yeşil Liman Sertifikası almaya hak kazanan 15 limanın temsilcisine belgelerini takdim etti.

Yeşil Liman Sertifikası almaya hak kazanan HOPAPORT’un sertifikasını da Genel Müdür Meriç Burçin Özer aldı.

HOPAPORT Gn. Müdürü Özer “Tüm mesai arkadaşlarıma candan teşekkür ediyorum”.

Tören sonrası bir değerlendirme yapan Özer “Bu belgeyi almak için çok çaba sarf ettik. Yıllar öncesinden önümüze hedef olarak koyduğumuz bu projede bugün mutlu sona ulaştık. Karadeniz Bölgesinde İlk Yeşil Liman Sertifikası almaya hak kazanan liman olma özelliğimiz farklılığımızı bir kez daha göstermiştir.

Gerek Bakanlık’tan, gerek TSE’den gelen denetmenler yaptığımız tüm çalışmaları yakından takip etmişlerdir.

Denetimlerde Entegre Yönetim Sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001) ve Yeşil Liman Sektörel Kriterler Dokümanları kapsamında incelemeler yapılmış, aynı anda saha gözetimi ve denetimi de sürekli gerçekleştirilmiştir. Denetim sürecinin tamamlanmasının akabinde işletmemiz için “Yeşil Liman Sertifikası almaya hak kazanmıştır” denildi ve bugün bir hedefimize ulaşmanın, bir projede de mutlu sona ulaşmanın hakli gururunu yaşıyoruz.

HOPAPORT’ta gerek masa başında, gerek sahada gösterdikleri üstün çalışma gayretleri içinde olan ve belgeyi almaya hak kazanmamızda katkı sunan tüm mesai arkadaşlarıma candan teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.

Yeşil Liman Nedir?

Yeşil liman politikası, çevresel duyarlılığını arttırmasına yönelik bir örgüt kültürü teşviki ile limanın gelişimi ve operasyonlarında sürdürülebilir uygulamalar entegre edilmesini sağlar. Bu kültür liman çalışanlarının yanı sıra liman müşterilerine kadar uzanır. Yeşil liman politikası 6 temel program bileşeni içerir ve her birinin genel amacı;

  • Doğal yaşam; ekosistemi ve deniz tabiatını korumak ve iyileştirmek,
  • Hava; Liman aktivitelerinin neden olduğu zararlı emisyonları azaltmak,
  • Su; Liman ve kıyı suların temizliğini sağlamak,
  • Toprak ve sedimentler; liman bölgesindeki kirli toprakların temizlenmesini sağlamak,
  • Paydaşların eğitimi; Liman çevresi paydaşlarının liman operasyonlarının ve çevresel programlara yöneliş işbirliği ve eğitimini gerçekleştirmek,
  • Sürdürülebilirlilik; Liman içi yapı tasarım, operasyon ve yönetim uygulamalarını gerçekleştirmektir.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI