YAYLALARIN EFENDİSİ "DİMİTRİ”

YAYLALARIN EFENDİSİ "DİMİTRİ”

TRABZON-ARTVİN 13.08.2018 14:01:41 35 0
YAYLALARIN EFENDİSİ "DİMİTRİ”

Kafkasör Yaylası'nda, Karadeniz ve Ege Bölgeleri'ndeki illerden getirilen 48 boğanın katıldığı 2. Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası tamamlandı.

Yaylaların Efendisi Türkiye Şampiyonu Artvin'li Fikret Beyaz'a ait ”DİMİTRİ” oldu.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Kafkasör Yaylası'nda, Karadeniz ve Ege Bölgeleri'ndeki illerden getirilen 48 boğanın katıldığı 2. Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası tamamlandı.

Kıyasıya süren final müsabakalarda Ege'den gelen 8 boğada arenadan yenilgiyle ayrılırken, Yaylaların Efendisi Türkiye Şampiyonu Artvin'li Fikret Beyaz'a ait ”DİMİTRİ” oldu.

Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası Cumartesi gecesi düzenlenen eğlenceler ve konserle başladı. Artvinli hemşerimiz genç sanatçı Tanju Çelik'in performanslarıyla başlayan konser, MANGA Grubunun muhteşem konseriyle devam etti. Festival öncesinde Kafkasör'de çadırlarını kuran ve Artvin'den Kafkasör'e çıkan binlerce vatandaş Artvin'e ilk kez gelerek konser veren MANGA grubunun muhteşem konseri ile doyasıya eğlendiler. Gecenin sonunda Grup manganın solisti Ferman Akgül, bu doğada bu coğrafyada sizlerle olmaktan çok mutluyum diyerek Artvin halkına selamlarını söyledi.

Artvin'in Kafkasör Yaylası'nda 200 yıldır yaşatılan boğa güreşleri geleneği iki yıldır Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonasına da ev sahipliği yapıyor. Artvin Boğacılar Spor Kulübü tarafından düzenlenen ve Artvin, Rize, Muğla, Aydın, Erzurum illerinden getirilen 700 ile 850 kilogram ağırlığındaki 48 şampiyon boğanın katıldığı Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası bin 200 rakımlı Kafkasör yaylasında tamamlandı.

Bir gün süren şampiyona 13 kategoride 48 boğa kıyasıya mücadele etti. 15'i hakem 65 kişinin görev aldığı şampiyonayı Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Demirhan Elçin, Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Boğacılar Spor Kulübü Başkanı Haluk Koçer ile yaklaşık 15 bin kişi izledi.

Boğa güreşlerinin yapıldığı arenada Ege bölgesi illerinden boğaları ile gelen vatandaşlar davul ve zurna eşliğinde zeybek oynadı. Ardından Karadenizliler aynı alanda tulum ve akordeon eşliğinde horon oynadılar. Kafkasör Yaylasında 12 gündür güreşler için kampa giren boğa ve sahipleri sıkı bir hazırlık dönemi geçirdi. Sabah yürüyüş ve koşu ile spor yaptırılan boğalar pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta, mısır gibi özel besinlerle beslendi. Boğalar arenaya çıkmadan öncede boynuz ve doping kontrolünden geçirildi. Sivri boynuzları törpülenen boğalar doping kontrolünde ise idrar testine tabi tutuldu. Kıyasıya güreşen boğaların mücadelesi büyük heyecanla izlendi. Güreşler sırasında bazı boğalar insanların arasına dalarak tehlikeli anların yaşanmasına sebep oldu. Sahibinin elinden kaçmaya çalışan bir boğa ise paniğe neden oldu.

Kafkasör Boğa Güreşi Türkiye Şampiyonası'nda Muğla ve Aydın'dan getirilen Küçük Ağa', 'Deli Kadir', 'Legolas', 'Çılgın Çocuk', 'Yörük Ali', 'Meksikalı', 'Alvin' ve 'Ulubey' isimli 8 boğa da kategorilerinde güreşti. 8 boğada Kafkasör arenadan yenilerek ayrıldı. 8 boğanın tamamı ilk müsabakalarında elenerek bir üst tura bile çıkamadılar. Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası Karadeniz ve Ege Bölgesi boğalarının kapışmasına sahne oldu. Şampiyonanın en büyük kategorisi olan “Yaylaların efendisi” kategorisindeki güreşte Artvinli Fikret Beyaz'a ait 700 kilogram ağırlığındaki 'Dimitri' adlı boğa ile Muğla'dan getirilen Necati Kor'a ait 700 kilogram ağırlığındaki 'Meksikalı' adlı boğa güreşti. Kıyasıya geçen güreşi kazanan 'Dimitri' adlı boğa Türkiye şampiyonu oldu. Boğanın sahipleri arenada büyük sevinç yaşadı. Muğla'dan şampiyonaya katılan 'Meksikalı' isimli boğanın bakıcısı 17 yaşındaki Barış Kor boğası yenilince gözyaşlarını tutamadı. Boğasına sarılarak ağlayan genç boğacıya teselliyi Artvinli Boğacılar verdi.

Boğası Türkiye şampiyonu olan Fikret Beyaz, ' Artvin'i temsil ettiğimiz için çok mutluyum. Rakibimiz Muğla'nın en güçlü boğası. 30 yıldır her arenaya giderim, bu bizim için bir gelenek olmuş. 30 yıldır 5 şampiyonluğum var fakat boğamın Türkiye şampiyonu olması benim için ayrı bir anlam ifade ediyor dedi. Muğla'dan şampiyonaya katılan Meksikalı boğanın bakıcısı Barış Kor ise; ”Yine yenildik. Yemedim yedirdim, çok iddialıydım bu kez. Bir yanında yatmadığım kalmıştı nasip değilmiş. Üzüldüm, boğamı çok seviyorum, benim için önce Allah, sonra ailem daha sonra 'Meksikalı' bunun için gözyaşlarımı tutamadım. Artvin halkı bana çok ilgi gösterdi onları çok seviyoruz. Boğacılık benim için bir tutku. Zaten sevmesem 12 gündür başka bir memlekette durmazdım ailemin yanında olurdum. Yenilmesi benim için önemli değil güreşmeye devam edeceğiz” dedi.

Programın organizatörlerinden ve aynı zamanda sunuculuğunu yapan Şakir Kara ise; festivallerin Artvin'imizi tanıtımı anlamında çok önemli bir şey. Edirne'den Kars'a Artvinlileri bir kerede olsa Artvin'de buluşturmak ve Artvin'in güzelliklerini de Türkiye'nin tamamına aktara bilmek amacımız. Bütün Türkiye boğa güreşleri deyince önce Artvin ve Kafkasör geliyor. Birincisinde yakaladığımız başarıyı ikincide daha da yukarı taşıyalım istedik. Gece gündüz uyumadık, bu sevgiyle yapılabilecek şeyler Artvin'in kültürüne katkımız olduysa ne mutlu bize” dedi.

Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası organize eden Boğacılar Spor Kulübü başkanı Haluk Kocer ise, festival beklediğimizden daha güzel geçiyor. Geçtiğimiz yıl birincisini düzenledik. Festivale en iyi şekilde hazırlandık Artvin halkı bizi yalnız bırakmadı. Bu yıl 8 ege boğası ve 40 tane de Artvin, Erzurum ve Rize boğaları var. Güreşler kıran kırana geçiyor. Bizim amacımız burada ki yeşil doğayı, yeşil Artvin'i en iyi şekilde tanıtmak. Boğa güreşleri markası olan Kafkasör'ü tüm Türkiye'ye dünyaya anlatmak. Burada bir rant yok, biz rant peşinde değiliz Artvin'imiz boğa güreşlerimiz en iyiyi şekilde temsil etmek” dedi.

Organizasyona büyük destek olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt ise, ”Gelen misafirlerimize ve alanları dolduran Artvinlilere, televizyon karşısında bizleri izleyen tüm hemşerilerimize selamlarımı iletiyorum. Biz seçime girerken üyelerimize söz verdik. Size ekonomik olarak nerde nasıl katkı verebilirsek onun için emrinizdeyiz. Bu kardeşlerimizde Artvin'in tanıtımı için ve doğanın başkentine insanları çekebilmeye uğraşıyorlar. Biz yalnızca kurumlarımızla köprü görevi gördük. Bunun sonu yarın daha kalabalık bir festival olsun” diyerek emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi

Kupa Müsabakalarında: Küçük orta yıldız kategorisinde; Köksal Öztürk'e ait 'martin' isimli boğa birinci olurken. Büyük orta yıldız kategorisinde; Rıdvan Güven'e ait 'Kara' isimli boğa birinci oldu. Yıldız Kategorisinde ise; küçük orta yıldız güreşinde ise Yalçın Balcı'ya ait 'çilçimli' isimli boğa, Büyük orta yıldız kategorisinde Hızır Öğüt'e ait 'rasgov' isimli boğa rakiplerini yenerek birincilik elde ettiler. Pehlivan kategorisi: Büyük orta pehlivan kategorisinde Mansur Yıldız'a ait 'kanca' isimli boğa birinci oldu. Yıldız başaltı kategorisinde ise, Kenan Köse'ye ait 'fatih' isimli boğa birinci oldu. Süper baş boyu birincisi is Çetin Urhan'a ait 'Ulubey' isimli boğa birinci oldu. Pehlivan Başaltı kategorisinde ise Erkan Torun'a ait 'Arap' isimli boğa birinci oldu. Yıldızlar başaltı kategorisinde ise Kenan Sucu'ya ait ' çakıcı' isimli boğa birinci oldu. 750 kilogram ağırlığındaki kupa güreşinde ise: Okan Gültekin'e ait 'cerattepe' isimli boğa birinci oldu. Yıldız Baş Kategorisinde Kemal – Atanur Özdemir kardeşlere ait ,' ateş' isimli boğa birinci oldu. Pehlivan Baş kategorisinde ise Naci Gündoğdu'ya ait ' dadaş' isimi boğa birinci oldu.

Akşam saatlerine kadar süren güreşlerin ardından dereceye giren boğaların sahiplerine ödülleri Boğacılar Spor Kulübü tarafından taktım edildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI