VALİ DORUK, YUSUFELİ İLÇESİ YENİDEN YERLEŞİM YERİ ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

VALİ DORUK, YUSUFELİ İLÇESİ YENİDEN YERLEŞİM YERİ ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

TRABZON-ARTVİN 29.04.2019 07:47:41 35 0
VALİ DORUK, YUSUFELİ İLÇESİ YENİDEN YERLEŞİM YERİ ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Hayati Akbaş

YUSUFELİ-Artvin Valisi Yılmaz Doruk, yapımı tamamlandığında 270 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajından dolayı sular altında kalacak ilçe merkezinin yeni kurulan yeniden yerleşim yerinde incelemelerde bulundu.

Vali Doruk’un incelemelerine İlçe Kaymakamı Eyüp Kaykaç, DSİ 26 Bölge Müdürü Celal Tokalak, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Bahtiyar Yılmaz, Yeniden Yerleşim Yeri Şube Müdürü Suat Köse ve yüklenici firma temsilcisi katıldı.

Vali Doruk, burada yaptığı açıklamada, Yusufeli Barajı ve HES Projesi sebebiyle baraj gölü altında kalacak olan Yusufeli ilçesi Yansıtıcılar ve Sakut Deresi Mevkiinde yeniden deniz manzaralı modern bir şehir olarak inşa edildiğini söyledi.

Yeni yerleşim yerinde alt yapı ve üst yapı çalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Doruk, “Yeniden yerleşim yeri altyapı çalışmaları kapsamında bugüne kadar yaklaşık 18 milyon metreküp kazı yapılarak 80 hektar yerleşim alanı, 70 hektar park ve rekreasyon alanı olmak üzere toplam 150 hektarlık alan oluşturulmuştur.” dedi.

-Binalar hızla yükseliyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılmakta olan Yusufeli İlçesi Yeniden Yerleşim Yerinde Üstyapı çalışmaları inşaatı devam ettiğini ifade eden Doruk, şunları söyledi: “Yeniden Yerleşim Yeri Üstyapı Çalışmaları kapsamında 3. bölgede (Tekkale Köyü Tarafı) yaklaşık 28 hektarlık alanda inşa edilecek olan 334 adet konut, 6 adet işyeri, 1 adet 24 derslikli lise, 1 adet sağlık ocağı, 1 adet ilçe jandarma komutanlığı binası ile altyapı ve çevre düzenlemesi işleri yer almaktadır. DSİ tarafından ada oluşturma kazı çalışmaları tamamlanarak TOKİ Başkanlığına üst yapı için teslim edilmiştir. TOKİ Başkanlığı tarafından 24 Derslikli Lise, Sağlık Ocağı, İlçe Jandarma Komutanlığı ve 334 Konutu içeren üstyapı ihalesi yapılmıştır. Proje gerçekleşme oranı % 99 civarındadır. Yapılarda ince işçilik ve ada içi altyapı işleri ile peyzaj çalışmaları devam etmektedir. Birinci bölgede ise hükümet konağı, ilçe emniyet müdürülüğü, adliye, PTT, kütüphane, ilçe gençlik ve spor müdürlüğü, kapalı spor salonu, camii, müftülük, öğretmenevi ve 16 derslikli ortaokul olmak üzere bir kısım kamu binalarının ihalesi yapılmıştır. Projenin gerçekleşme oranı ise % 25 civarındadır.”

Vali Doruk, baraj sularından kısmen etkilenecek olan İşhan, Çevreli ve Tekkale köylerinde ise alt yapı çalışmalarının devam ettiğini de belirtti.

-Yusufeli Barajı ve HES Kamulaştırma Çalışmaları

Yusufeli Barajı ve HES Projesi kapsamında toplam 19 köy ve ilçe merkezinde kamulaştırılacak 8.640 dekar alanda toplam 14.433 adet parsel bulunduğunu belirten Vali Doruk, proje genelinde parsel bazında % 73 gerçekleşme sağlandığını kaydetti.

Karayolları ve yeniden yerleşim inşaatı çalışmaları ile eş zamanlı olarak öncelik arz eden köyler ve mahallelerden başlanarak uzlaşma görüşmeleri yapıldığını anımsatan Doruk, “2018 yılı Ağustos ayı itibari ile 14 köyün uzlaşma görüşmeleri tamamlanmış ve davaları açılmıştır. Proje genelinde alan bazında % 75 gerçekleşme sağlanmıştır.” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı