TUZA DİKKAT ETKİNLİĞİ

TUZA DİKKAT ETKİNLİĞİ

TRABZON-ARTVİN 13.03.2019 09:58:57 13 0
TUZA DİKKAT ETKİNLİĞİ

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 4.sınıf öğrencileri tuz tüketimini azaltmak, uygun sınıra getirmek ve iyotlu tuz tüketimini teşvik etmek amacıyla Halitpaşa Meydanında stant etkinliğini gerçekleştirdi.

Stantta görev alan 4. Sınıf öğrenciler, Elif Tosun -İlyas Özdemir- Hacer Tok -Fethullah Durak- Kadriye Keskin-Hacer Gündoğdu, vatandaşları bilgilendirdi, tansiyonlarını ölçtü ve tuzun fazlasının sağlığımızı nasıl tehdit ettiğini anlatılar. Öğrenciler etkinlikle ilgili olarak;

“Biz Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 4.sınıf öğrencileri olarak tuz tüketimini azaltmak uygun sınıra getirmek ve iyotlu tuz tüketimini teşvik etmek amacıyla Bibak Meydanında stant etkinliğimizi gerçekleştirdik. Stant süresi boyunca Artvin Halkı’nı yediden yetmişe bilgilendirmeye çalışıp, sorularına cevap verdik ve tansiyon ölçümlerimizle beraber halka yardımcı olup faaliyetlerde bulunduk. Bu konuda Sayın Hocamız Elif IŞIK ve fakülte dekanlığına bu fırsatı bize sundukları için teşekkür ederiz. Artvin Halkı’nın tuz konusunda duyarlı olduğunu da gördük. Bundan dolayı memnuniyet duyduk ”ifadelerini kullandı.

Tuz Haftasında Uzmanlardan Dikkat

Uzmanlar, 11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası’nda birçoğumuzun yemeğin tadına bile bakmadan attığı tuzların baş düşmanımız olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, tuz yerine baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanımına ağırlık vermenin tuz tüketimini sınırlamak açısından önemli bir nokta olduğuna vurgu yapıyor.

Uzmanlara göre, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak için günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerekiyor.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları ’nın 2012’de yaptığı bir araştırmaya göre, günde ortalama 15 gram tuz alıyoruz. En önemli tuz kaynakları ise, yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmek. Hipertansiyon sorunuyla karşılaşmamak için tuzun azaltılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, günde en fazla 5 gram tuz alınmasının kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırdığını aktarıyor.

Tuz Tüketimini Azaltacak 10 Pratik Öneri

Yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeçin. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemeği tatlandırabilirsiniz.

Tuzsuz ekmek tercih edin. Taze sebze yiyin, konserve yiyeceklerden ve turşudan uzak durun.

*Yemek pişirirken ve pişirdikten sonra tuz koymayın.

*Tuzu azaltılmış peynir yiyin.

*Yapay tuz kullanabilirsiniz fakat öncesinde mutlaka doktora danışın.

*Dışarıda yemek yerken seçici olun.

*Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.

*Sebze ve meyveler genel olarak az tuz içerir. Dolayısıyla bu yiyecekleri sıklıkla tercih edebilirsiniz.

*Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar.

*Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına mutlaka dikkat edin.”


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı