TÜRKİYE - RUSYA KARAYOLU EŞYA TAŞIMACILIĞI YENİLEME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜRKİYE - RUSYA KARAYOLU EŞYA TAŞIMACILIĞI YENİLEME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TRABZON-ARTVİN 28.01.2019 09:54:08 22 0
TÜRKİYE - RUSYA KARAYOLU EŞYA TAŞIMACILIĞI YENİLEME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hayati Akbaş

İSTANBUL
-Sovyetler Birliği ile 1988 tarihli anlaşmanın Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu olarak revize edilmesine yönelik yeni Karayolu Taşımacılığı Anlaşması paraflanarak imzaya hazır hale geldi.

Yeni Anlaşmaya göre, geçiş belgelerinin 31 Ocak tarihine kadar geçerli olması, kaza yapan araçların ve boş satılan yeni araçların geçiş belgesiz taşınması, elektronik geçiş belgesi gibi taşımacılarımızın faaliyetlerini kolaylaştıracak maddeler içeriyor. Üzerinde anlaşılan maddeler Resmi Kurumların onayına ve imzasına sunularak, onaylanacak.

Öte yandan, 2018 tarihli çalışma toplantısında alınan kararlardan biri olarak, iki ülkenin Dernek temsilcileri Türkiye ve Rusya arasında iki ülke taşımacılarının payını artıracak sistemler üzerinde görüşmek ve mutabık kalınan maddeleri Bakanlıklarına sunmak üzere bir araya geldi.

Söz konusu toplantıda öncelikle iki ülke dernekleri arasında kısa bir süre içinde Çalışma Grupları kurulmasına ve söz konusu Çalışma Gruplarının düzenli aralıklarla bir araya gelmesine karar verildi.

Sürücü vizelerinin iki ülke taşımacılarının ortak sorunu olduğu hususunda iki ülke Derneğince de mutabakata varıldı.

Sürücü vizelerinin kalkması sonrası uygulanmaya başlanacak ve iki ülke taşımacılarının payını arttıracak sistemleri değerlendirmek üzere Dernekler yine bir araya gelecek. Bu doğrultuda, UND ve ASMAP arasındaki ilişkileri geliştirmek için UND Genel Sekreteri Nagihan Soylu ve ASMAP Genel Müdür Yardımcısı Sherstnev tarafından işbirliği protokolü imzalandı.

Resmi toplantılarda ise hâlihazırda eksikliği gerek taşımacılarca, gerekse de ticaret erbabınca önemli derecede hissedilen Türkiye ve Rusya arasında direkt ulaşımı sağlayacak Ro-Ro hattı kurulması için ilgili Türk ve Rus tüm tarafları kapsayacak bir çalışma grubu kurulmasına karar verildi.

Türk Heyeti ayrıca ihracatımız için önem arz eden Rusya'nın Ukrayna ambargosu çerçevesinde Ukrayna ve Rusya üzerinden Kazakistan ve diğer 3ncü ülkelere ulaşımı sağlanmasına izin veren mühür ve Rus uydu takip sistemi hususunda Rus Makamlarından bilgi talep etti.

Konuyla ilgili Rus Makamları yeni başlayan uygulamanın detayları hususunda net kuralların oluşmadığını, detaylar ve uygulama hususunda tüm detayların Türk Makamlarına ivedi iletileceğini bildirdi.

Yılın ilk çeyreğinde sonuçları ve belge ihtiyaçlarını görüşmek üzere Ulaştırma Bakanlıkları tekrar bir araya gelecek.

Heyet Başkanlığını Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses'in gerçekleştirdiği toplantıda UND Genel Sekreter Nagihan Soylu, Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Sünel, İcra Kurulu Üyesi Alpdoğan Kahraman, Çalışma Grubu Başkan Yardımcıları Gökhan Kavak ve Onur Ercan temsil etti.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI