TÜRKİYE HABER KAMERAMANLARI DERNEĞİ'NDEN "BENİM HİKAYEM" PROJESİ

Türkiye Haber Kameramanları Derneği Yusufeli Halitpaşa İlköğretim Okulu'nda "kamera, kurgu ve senaryo yazımı" konularında eğitim çalışması gerçekleştirdi

TRABZON-ARTVİN 9.10.2020 22:00:56 46 0
TÜRKİYE HABER KAMERAMANLARI DERNEĞİ

Hayati Akbaş

ARTVİN-Türkiye Haber Kameramanları Derneği Yusufeli Halitpaşa İlköğretim Okulu'nda 'kamera, kurgu ve senaryo yazımı' konularında eğitim çalışması gerçekleştirdi.

Haber kameramanları başlattıkları proje ile ülke genelinde belirlemiş oldukları illerde 'kamera, kurgu ve senaryo yazımı' eğitimi verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı proje kapsamında okullarda 7-14 yaş aralığında öğrenim gören öğrencilerle hem geleceğe yönelik mesleki bir başlangıç hem de bu meslekte kullanılan teçhizatları tanıtma ve kullandırma amaçlandı. Eğitimlerde görsel medyada kameramanlık ve kurgu operatörlüğü mesleğinin önemi ve nasıl yapıldığı anlatıldı.

Öğrencilerin hayal dünyalarını dışa nasıl aktarabileceklerini anlatabilmek amacıyla senaryo eğitimi de verilerek belgesel yönetmenliği, sinema teknikleri gibi diğer mesleklere de dikkat çekildi. Eğitim materyali olarak öğrencilere haber çekimlerinde kullanılan Broadcast kameralar, belgesel ve sinema çekimlerinde kullanılan DSLR kameraların yanında Steadiycam özellikli kameralar götürülerek bu kameraların nasıl çalıştığı öğrencilerle paylaşıldı. Onların da kameraları kullanarak vizörden dünyaya bakmaları sağlandı. Sınıf içi çalışmalarda öğrencilere teorik bilgilerin yanında mesleğe ilişkin tecrübeler aktarılarak, kameramanlık, senaryo yazımı ve kurgu alanıyla ilgili uygulamalı eğitimler verildi.

Eğitim çalışmalarının verimini artırmak amacıyla anlatımların yapıldığı okullarda teoriden sonra pratik halinin de görülebilmesi amacıyla 1 öğrenciyi kamera karşısına diğerlerini kamera arkasına alarak bir de klip çalışması yapıldı. Müziğin evrensel bir dil olmasından yola çıkarak ve bir müzik klipinin bu yaş grubu çocukların hoşuna gideceğini düşünerek 'Sevgi Çiçekleri' adlı çocuk şarkısı yeniden aranje edildi. Bir müzik klipinin nasıl çekildiği, hangi safhalardan geçtiği ve nasıl ortaya çıktığını pratikte anlatılması amaçlanan klipte, gidilen okullardaki çocuklardan ses kayıtları alınarak bir klip ortaya çıkarılması sağlandı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI