Trabzon neden sıkıntılı!

TARİHİ İPEK YOLU’NUN YÖNÜ DEĞİŞTİRİLİYOR

TRABZON-ARTVİN 30.10.2013 19:51:51 14 1
Trabzon neden sıkıntılı!



Trabzon'un iki yıl süreyle tartıştığı Çamburnu Lojistik Merkez Projesi’nin iptal edilmesi ve İyidere Of Vadisi’nin lojistik merkez ilan edilmesi Trabzon’da derin infial uyandırdı. STK’lar İyidere’ye lojsitik merkez kurulmasına destek verirken, ‘Çamburnu hazır, hemen başlanmalı’görüşünde ısrar ediyor. STK’lar “Trabzon kulağını açsın” sloganı altında biraraya geliyor.

Lojistik Hem Çamburnu’na Hem İyidere’ye Yapılsın

Makine Mühendisleri Odası, ve Demiryolu Platformu Üyesi Şaban Bülbül, Trabzon’daki bir çalışmanın ya da projenin Rize’ye kaydırılmaması gerektiğine vurgu yaparak, “Bu bizi endişelendiriyor. Çamburnu Lojistik hayata geçsin. İyidere’ye de yapılsın. Birinden alınıp öbürüne verilmesin. Zira demiryolunun da kaydırılmasından endişe ediyoruz” dedi.

İpekyolu’nun Genleriyle Oynanmak İsteniyor

Çamburnu Lojistik Merkezi’nin İyidere’ye kaydırılmasıyla birlikte demiryolunun da kayacağını belirten Bülbül, “Bunun için Trabzon kamuoyunun kulağını açmak istiyoruz. Siyasetçileri verdikleri sözlere sahip çıkmaya çağırıyoruz. İpekyolu’nun yön değiştirmesinden bahsediliyor. Zigana’dan geçen İpekyolu başka yere kaydırılmak isteniyor. Ekonomi dayatma ile işlemez” dedi.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı ve Demiryolu Platformu Üyesi Şaban Bülbül demiryolunun en önemli ayaklarından biri olan lojistik merkezin İyidere Vadisi’ne kaydırılmasını eleştirerek, demiryolunun da Trabzon’dan kaydırılmaması için Trabzon kamuoyunun kulağını açmak istediklerini belirtti. Bülbül, demiryolunu lojistik merkezle birlikte düşünmek gerektiğini ifade ederek, “Sonuçta lojistik merkezin olmazsa olmazlarından biri demiryoludur. İyidere’de yapılan lojistik merkezden ziyade Çamburnu’nda mutlaka lojistik merkez kurulması ve demiryolunun ona bağlanmasını ilgililerden bekliyoruz. Daha önceki seçimlerde vermiş oldukları sözlere bağlı kalmalarını istiyoruz. Demiryolunun Trabzon’a indirilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Trabzon kamuoyuna bildiriyoruz. Kamuoyunun kulağını açmak istiyoruz. Trabzon’un düşünüp projelendirdiği yatırımların bir bir elden kaymasını istemiyoruz. İyidere’ye lojistik merkez kurulmasına karşı değiliz. Çamburnu’na kurulsun. İyidere’ye de kurulsun. Ama Çamburnu’na kurulmasın, İyidere’ye kurulsun derseniz bir yatırımı bir ilden alıp başka ile vermiş olursunuz. O zaman akla işte o soru gelir. Sırada ne var? Hangi yatırı alıp yine vereceksiniz?” şeklinde konuştu.

TARİHİ İPEK YOLU’NUN YÖNÜ DEĞİŞTİRİLİYOR

Demiryolu’nun en önemli ayaklarından lojistik merkezin İyidere Vadisi’ne kaymasıyla birlikte demiryolunun da kaydırılacağından endişe ettiklerini dile getiren Bülbül, “Demiryolunun bir ayağı olan lojistik İyidere vadisine kaydıysa, bu şu demektir. Tarihi İpek Yolu’nun uzun yıllar sonra yönü değiştiriliyor. Zigana’dan gelen İpek Yolu Ovit’ten aşağıya gelmeye zorlanıyor. Çizdim oldu misali. Bu kabul edilemez. Lojistiğin İyidere’ye taşınması ve orada düşünülmesinin Trabzon’a artısı eksisi nedir diye baktığımızda, lojistiğin yapılacağı yerlerde, deniz-kara-demiryolu ve havayolunun yakın gerekiyor. Yapılan araştırmalarda en ideal olan Arsin ve Sürmene arası gözükürken sayın Başbakan’ın talimatıyla İyidere’ye taşındı. Artık demiryolunun da oraya taşınması gerektiği konuşulmaya başlandı. Ne var ki lojistik oraya yapıldı dediğimiz zaman 3 yıl sonra da demiryolu bağlantısı oraya yapılır. O bağlantı da Trabzon’a inmez, Gümüşhane’den geçmez. Bayburt’tan gelir veya Erzurum Artvin üzerinden gelir bunun da unutulmaması gerekir. Başbakan’ın talimatı o şekilde ama Trabzon kamuoyu olarak kamuoyunu olup biteni STÖ’lerle bir toplantı yaparak bunu gündeme taşımayı düşünüyoruz. Trabzon’un kulağını açmak istiyoruz” diye konuştu. HABER61.

Anahtar Kelimeler:
Reis Bey
30.10.2013 22:08:15
iyidere vadisi geniş alanı yapılaşmanın minimum olduğu için kamulaştırma maliyetinin en düşük olduğu, deniz derinliğinin 20 metrenin üzerinde olduğu için yüksek tonajlı gemilerin yanaşabileceği bir liman, ovit tünelinin yapılması ile güneydoğuya mesafesi en kısa olan bir güzergah, sarp sınır kapısına en yakın karayolu olması yönünden en rantabıl bir mevkidir. trabzon kamuoyunun sıkıntıını çok iyi anlıyoruz. bu yatırım rizeye yapılırsa of ile birlikte olsa dahi rizenin bundan azami derecede istifade edebilmesi ve trabzonun 2. plana düşmesidir. rizeye katma değer üretecek bu yatırımı tabiki istemezler, ama bizim rizede ne gezer buna sahip çıkmak, 1 aydır trabzon lobisi ne gereikiyorsa yapıyor, ama bizim rizede bu projeden haberi olmayan yığınlarca insan var.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI