TARİHİ CAMİLERİNİN BELGESELİ ÇEKİLDİ

TARİHİ CAMİLERİNİN BELGESELİ ÇEKİLDİ

TRABZON-ARTVİN 25.09.2018 09:54:15 36 0
TARİHİ CAMİLERİNİN BELGESELİ ÇEKİLDİ

“Medeniyetimizin Aynası Tarihi Artvin Camileri” adlı belgesel filminin galası 2 Ekim 2018 tarihi saat 18.30’da Artvin Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Hayati Akbaş

ARTVİN-“Medeniyetimizin Aynası Tarihi Artvin Camileri” adlı belgesel filminin galası 2 Ekim 2018 tarihi saat 18.30’da Artvin Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Uzun süren kaynak taramaları ve araştırmalardan sonra metni ve çekim planları oluşturulan “Medeniyetimizin Aynası Tarihi Artvin Camileri ”adlı belgesel filminin çekimleri başarıyla tamamlandı.

Tarihi boyunca, savaşlar ve doğal afetler gören Artvin İl’inin bölgenin doğal argümanı olan taş ve ağaç kullanılarak yapılmış tarihi eserlerini öne çıkarmayı amaçlayan Belgesel’ de; Karadeniz, Kafkas ve Anadolu kültürünün etkisiyle yapılmış tarihi camileri izleyeceğiz.

Artvin Valisi Ömer Doğanay’ın önderliğinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan filmin yönetmenliğini Turhan Muharrem Turhan, yapımcılığını Süleyman İnal, yapım koordinatörlüğünü Bayram Sarayoğlu üstlendi.

Belgesel gösterime girmeden duygularını dile getiren Artvin Valisi Ömer Doğanay, ; “Artvin Valiliği olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayla geçmişten bize kazandırılan ecdat yadigârı güzel camilerimizi, mabetlerimizi bugünümüze ve yarınlarımıza taşıma muradıyla elimizden geleni yapmaya gayret ettik. Bu kadim eserleri, camilerin o manevi ruhlarını bütün insanlarımıza ulaştırabilmek, camilerimizde çocukların seslerini işitmek, müminlerin bir kardeşlik ruhu içerisinde ibadetini yaptıktan sonra yine cami avlusunda, şadırvanda veya bir ağacın gölgesinde o caminin ihtişamı ile birlikte manevi hazzıyla yüreklerini mesrur eyleme niyetiyle çalıştık. Bizlere her türlü yardımı gösteren Artvin halkımıza, Artvin Müftülüğümüze, din görevlilerimize, kısacası yüreklerinde camiyi yaşatanlara, her kalbi bir Kâbe gibi mescit yapanlara teşekkür ediyoruz.”dedi.

Belgeselin Yönetmeni Turhan Muharrem Turhan ise; “Sayın Artvin Valimiz Ömer Doğanay ve değerli danışmanlarımız da dâhil, iyi bir ekiple çalıştık. Çekimler 6 ay sürdü, iklimin ve mevsimlerin değiştiği zamanlar, doğanın güzelliğiyle çekimlere yansıdı, bu sayede Artvin’in doğal bir tanıtımı da yapılmış oldu. Tarihi camilerimizin çekimlerinde, bölge insanımız ekibimize çok yardımcı oldu. Gittiğimiz her yerde hoş sohbet insanlarla karşılaştık, öyle ki birçoğunun evine, sofrasına konuk olduk. Özellikle Gürcistan sınırına yakın köylerde amca ve teyzelerimizden hikâyeler dinledik. Osmanlı-Rus savaşında birçok camimizin ve köyün yakılmak istendiğini öğrendik, hikâyelerin acısını içimizde hissettiğimizden belki, daha bir şevkle çalışıp, bu eserleri yarınlara taşımak için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik. Bununla birlikte, ormanlarıyla meşhur Artvin’de, ahşap camilerin yapılışına, içlerindeki ahşap işçiliğine ve renkliliğe hayran kaldık. Belgeselin yolun başında planladığımızdan çok daha farklı bir yere gittiğini ve güzel bir netice aldığımızı söyleyebilirim. Aynı zamanda bu çalışmanın ileriye dair iyi bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Belgesel filmciliğine gönül vermiş insanlara ve seyircilerimize selam olsun.” dedi.

Medeniyetimizin Aynası Tarihi Artvin Camileri Belgeseli

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C Artvin Valiliği Katkılarıyla

Yapımcı: Süleyman İnal

Yönetmen: Turhan Muharrem Turhan

Yapım Koordinatörü: Bayram Sarayoğlu


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI