ŞAVŞAT’TAKİ, YÖRE KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKTILAR

Artvin Valisi Ömer Doğanay, Şavşat Kaymakamı Emre Yalçın, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk yöre kültürüne sahip çıktı.

TRABZON-ARTVİN 30.03.2018 13:29:56 45 0
ŞAVŞAT’TAKİ, YÖRE KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKTILAR

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-Şavşat’a bağlı Tepeköy Köyünde açılan Geleneksel Yaşam Müzesine Artvin Valisi Ömer Doğanay, Şavşat Kaymakamı Emre Yalçın, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk yöre kültürüne sahip çıktı.

Tepeköy Köyünde açılan Geleneksel Yaşam Kültür Müzesi’nin tanıtımı için daha önce Vali Ömer Doğanay’ı makamında ziyaret eden ekibe Vali Doğanay tanıtım konusunda destek vereceğini açıklamasından sonra Şavşat Kaymakamlığı, Şavşat Belediye Başkanlığı, Köy Muhtarlığı, Köy Derneği yapılan çalışmalar sonucunda müzede bulunan bütün eserler muhteşem bir programla 186 ülkeden izlenen Kaçkar TV Müzik Pınarı ekibi tarafından bütün dünyaya tanıtıldı.

Doğanay’ın Kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürün yok olmamasını ve sadece dört duvar arasında kalmaması toplumun her kesimi ve her yerden bilinip tanınması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır şeklinde ifade etmesi ve 24 Mart Cumartesi günü yapılan canlı yayın herkesi çok memnun etti.

Doğanay; “Tarihi yıllar öncesine dayanan bölge halkının asırlardır kullandığı ve yaşam şekillerinin nasıl olduğunu günümüz insanına gösterebilen en önemli belge niteliği de taşıyan bu müzeyi en iyi şekilde tanıtmamız ve yaşatmamız gerekiyor; “dedi.

Kaymakam Emre Yalçın’da; “Bu kültürün çok önemli olduğunu geçmişteki yaşam biçimimizi bilmek unutmamak ve unutturmamak için oldukça büyük emekler harcanarak oluşturulan bu müzenin Sayın Valimizin takdirleri ile en üst düzeyde tanıtımının yapılması için elimizden ne geliyorsa onu yapacağız.” Diyerek destek vermesi ve yapılan canlı yayın bütün izleyenleri adeta ekrana kilitledi.

Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’te; “İşte Cittaslow kriterleri bunlar. Bu konuda bizler elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Sayın Valimizin, Sayın Milletvekilimizin, Sayın Kaymakamımızın ve bütün ilçe halkının bu tanıtımlar konusunda çok önemli çabaları var. Bu Şavşat’ın Cittaslow kriterleri konusunda daha

ileri boyutlara taşıyacaktır. Cittaslow unvanı ilçemize ayrı bir boyut katmıştır. Kaybolmaya yüz tutmuş kültürümüzün yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması ve daha değişik boyutlarda bölge halkının bundan ekonomik anlamda para kazanmaya başlaması sevindirici olmuştur. Yöre kültürünü yaşamak ve yaşatmak için bizlere ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız ve yapacağız” dedi.

Nurbay Usta’nın hazırlayıp sunduğu Müzik Pınarı programı her Cumartesi günü Kaçkar TV de yapmış olduğu programını bu hafta Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesinden yaparak bölge halkını ve binlerce gurbetçiyi adeta ekrana kilitledi.

Kahramanlık marşları ve Kahramanlık türküleri ile başlayan program daha sonra tarihi araç ve gereçlerin bulunduğu odalardan devam ederek müzede bulunan ürünler tek tek tanıtımı yapıldı.

Programda Köy Muhtarı Davut Karasalan, Köy Dernek Başkanı Orhan Sevim ve birçok köylü vatandaşlarda duygularını paylaştılar. Köylü bazı vatandaşlarda duygularını paylaşırken köyleri ile ilgili yazmış oldukları şiirleri okudular.

Programda Sanatçı Solmaz Akgül’de okumuş olduğu türkülerle izleyenleri büyülerken Oktay Köse’de kendine özgü tarzı ile izleyenlerin beğenisini kazandı. Yöre şairi Yalçın Temiz ve Temel Şimşek’te okumuş olduğu şiirlerle her zamanki gibi bu konudaki ustalıklarını gösterdiler.

Köy Muhtarı Davut Karaslan, Köy dernek Başkanı Orhan Sevim, Drnek Yönetim Kurulundan Mustafa Yüksel ve diğer katılımcılar ile köylü vatandaşlar Vali Ömer Doğanay’a Kaymakam Emre Yalçın’a, Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’ ve Program yapımcısı ve sunucusu Nurbay Usta’ya ve türküleri ile şiirleri ile destek veren sanatçı ve şairlere ayrıca Kaçkar TV ye teşekkür ettiler.

Yaklaşık 3 saat süren program sonrası birçok izleyici programın tekrar yayınını istedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI