OTOBÜSÇÜLER DERNEĞİ SARP’TA KORSAN TAŞIMACILIĞA TEPKİ GÖSTERDİ.

OTOBÜSÇÜLER DERNEĞİ SARP’TA KORSAN TAŞIMACILIĞA TEPKİ GÖSTERDİ.

TRABZON-ARTVİN 30.01.2019 08:08:53 33 0
OTOBÜSÇÜLER DERNEĞİ SARP’TA KORSAN TAŞIMACILIĞA TEPKİ GÖSTERDİ.

Hayati Akbaş

HOPA-Sarp Sınır Kapısı’nda korsan taşımacılıkla ilgili sorunlar yaşadıklarını belirten Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu, resmi makamlara yazılan dilekçelere cevap alamadıklarını söyledi.

Birkaç firmanın otogarı kullanmamak için sınır kapısı girişine konteyner kurarak yolcu aldığını dile getiren Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu, bu konuda resmi makamlara yazdıkları dilekçelere de cevap alamadıklarını aktardı.

Sektöre hizmet eden herkesin geçmiş yılları hasretle andığını söyleyen İrfan Topaloğlu, “Otobüsçünün altın çağı bizim o Mercedes 302’lerle taşımacılık yaptığımız 90’lı yıllardı. Her gittiğimiz yerde, iki gün yatarımız olduğu zaman bile para kazanıyorduk. O dönem de enflasyon çok yüksekti, ama yine de iş yapabiliyorduk. Yatırım yapıyorduk, otobüs alıp çalıştırıyorduk ve para kazanıyorduk.

Taşıma kanununda verilen sözler tutulmadı

Tabi bütün bunlara rağmen bu sektör her zaman riskliydi, herkes cesaret edemezdi. Fakat şimdi bakıyorum da önüne gelen herkes otobüsçü olmuş. Biz o yıllarda bile otobüsçülüğü bir hizmet olarak görüyorduk” dedi. “Konteyner kurarak yolcu alıyorlar” Otobüsçülüğün değişen yapısından da söz eden Topaloğlu, 1999’dan sonra yapılan yasal düzenlemeleri de hatırlatarak, “Bizim amacımız hiçbir zaman, sadece para kazanmak olmazdı. Her şeyi kurallar çerçevesinde yapardık. 1999 yılında yapılan Avrupa Birliği (AB) Helsinki Zirvesi’nde aday ülke statüsünün tescil edilmesinden sonra, Türkiye’nin AB siyasi kriterlerine uyum sağlaması amacıyla bir dizi değişiklik yapıldı. Bu kapsamda, ulaştırma sektöründe de yeni düzenlemeler yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştı. Bu amaçla atılan önemli adım 2003’te çıkarılan, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunudur. Yasanın 10 Temmuz 2003 tarihinde TBMM’de kabul edilmesi üzerine, dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, yaptığı teşekkür konuşmasında çarpık taşıma politikalarına son verileceğini söylemişti. Şimdi 2003’te Ulaştırma Bakanı’nın yaptığı konuşmaya bakıyorum da, hiçbir değişiklik yok gibi duruyor.

İrfan Topaloğlu “Dilekçelerimize cevap alamıyoruz, Korsan taşımacılık devam ediyor”

Sarp Sınır Kapısı gümrük çıkışında, bazı firmaların otogarı kullanmayıp yolcuları kaçak bir yöntemle, otogar dışından aldıklarını aktaran Topaloğlu, gerekli şikâyetleri yaptıklarını ancak yetkili mercilerden cevap alamadıklarını vurguladı. Hopa esnafının bu nedenle çok büyük sorunlar yaşadığını söyleyen Topaloğlu, “Trabzon Ulaştırma Bölge Müdürlüğü aylardır yazdığımız dilekçelere yanıt vermiyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Genel Müdürlüğü, Artvin Karayolu 10. Bölge Müdürlüğü ve Trabzon Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’ne dilekçelerimizi verdik, beklemekteyiz. Hopa otogar esnafı ne yapsın? 26 firma gidip Sarp Sınır Kapısı çıkışına altı adet konteyner mi kuralım? Allah aşkına otogarımız varken bunlara gerek var mı? Otogarları kaldıralım mı? Artvin bölgesinde fiyat istikrarını sağladık, işlerimizi yoluna koyduk, fakat belgesiz ve belgeli korsan taşımacılığının önüne geçemiyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’nın denetimleri yok denecek kadar az. Devlet yetkililerinden, denetimlerin sıklaştırılmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz” dedi.

Köprü zamları Otobüsçü esnafı mağdur etmeye devam ediyor

Köprü zamları Köprü geçişlerinin sektörün tamamını etkileyen bir konu olduğunu ve bu konuda ciddi adımlar atılması gerektiğini aktaran Topaloğlu, “Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoban geçiş ücretlerine yapılan yüzde 45’lik zamlar, otobüsçünün belini iyice büktü. Artık mesleğimizi yapamaz duruma geldik” dedi


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI