ORTAÇAĞ DÖNEMİNE DAYANAN ŞAVŞAT (SATLEL) KALESİ YENİ İLGİ ODAĞI

ORTAÇAĞ DÖNEMİNE DAYANAN ŞAVŞAT (SATLEL) KALESİ YENİ İLGİ ODAĞI

TRABZON-ARTVİN 21.07.2018 11:11:18 35 0
ORTAÇAĞ DÖNEMİNE DAYANAN ŞAVŞAT (SATLEL) KALESİ YENİ İLGİ ODAĞI

Şavşat ilçesinin önemli turizm değerlerinden biri olan Şavşat (Satlel) Kalesi, turistlerin ilgi odağı olmaya başladı. Her geçen gün daha çok turistin ilgisini çeken Şavşat (Satlel) Kalesi, Şavşat ilçesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilk durak noktası oluyor.

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-Şavşat ilçesinin önemli turizm değerlerinden biri olan Şavşat (Satlel) Kalesi, turistlerin ilgi odağı olmaya başladı. Her geçen gün daha çok turistin ilgisini çeken Şavşat (Satlel) Kalesi, Şavşat ilçesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilk durak noktası oluyor.

Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kale ile ilgili yapılan bilgilendirmelerde kalenin tarihinin Ortaçağ dönemlerine uzandığı belirtilirken, kalede yapılan restorasyon çalışmaları ile kalenin gelecek nesillere ulaşması sağlandı. Şavşat ilçesinin turizmdeki yeni ilgi merkezi haline gelen Şavşat Kalesi’nin ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak noktası olması da memnuniyet veriyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ de Artvin tanıtım sayfalarında bu kaleye ilişkin bilgilendirmelerde bulunarak ilginin daha da artmasına katkı sağlıyor. Bizlerde sizler için Şavşat Kalesi’ne ilişkin yapılan bilgilendirmelerden bir derleme yaparak kaleyi yakından tanımanızı istedik. Yapılan bilgilendirmelerde Şavşat Kalesi’ne ilişkin ; “ Şavşat Kalesi, Merkez Söğütlü Mahallesi’nde, Şavşat kent merkezine 4kilometre uzaklıkta, Artvin-Ardahan karayolu güzergâhında, iki derenin birleştiği vadinin içerisinde, fazla yüksek olmayan ana kaya üzerinde oval biçimde şekillenmiş, 4 bin metrekare büyüklüğündeki surla çevrelenmiş iç kalesi, 950 m. rakımda ve stratejik bir alanda bulunmakta.

Kalenin tarihsel geçmişi Ortaçağ dönemine dayanmaktadır. Bu dönemde yöreye hakim olan Gürcü Bagratlı Krallığı tarafından X. yüzyılda inşa edildişi, XVI. yüzyıl içerisinde Osmanlı egemenliğine girerek XIX. yüzyılın ortasına kadar Şavşat Beylerinin oturduğu yönetim yapısı olarak işlev gördüğü tespit edilmiştir. 1572 tarihli II. Selime ait Osmanlı belgesine göre Kalenin esaslı onarım gördüğü anlaşılmıştır. XVIII. yüzyılın ortalarında ünlü seyyahımız Evliya Çelebi, Kaleden aynı adla kısaca söz eder.

1987 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen kale, uzun yıllar kendi kaderi ile baş başa kaldıktan sonra 2007 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi adına Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Osman Aytekin başkanlığında Ülkemizin farklı üniversitelerine mensup değişik branşlardaki bilim insanlarıyla başlatılan arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları sayesinde; yörede ilk kez yok olmaya yüz tutmuş tarihsel bir değerin yeniden ayağa kaldırılması sonuç vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 17.07.2007 tarih ve 2007/12511 sayılı yazılarına istinaden TC Kültür ve Turizm Bakanlığının izin ve destekleriyle

yürütülen kazılar neticesinde kalenin önemli bir bölümü kazılmış, kaleye çıkış sağlayan otantik merdivenler ve bekçi kulübesi yapılmış, hamam kalıntısı, şarap mahzeni, bey konağı ve şarap küpü, eczane ile zeminine yerleştirilmiş küpler, yiyecek-içecekleri depolama mekanları gibi birçok mimari kalıntı ortaya çıkarılarak konserve edilmiştir. Başta Osmanlı hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’a ait altın ve gümüş sikke ile taş malzemeden top gülleleri olmak üzere çok sayıda müzelik değerde seramik kap örnekleri taşınır kültür varlığı çıkarılarak dönemsel tanımlamaları yapılmış ve Artvin’de müze olmadığından Rize müzesine teslim edilmiştir. ” ifadelerine yer verildi.

Şavşat Kalesi’ne her geçen gün daha çok yerli ve yabancı turist gelirken, bu kaleyi görmeyenlerin de geçmiş tarihlere ilişkin çok şey kaçırdıkları da belirtiliyor. Şavşat Kalesi’nin ilimizde ki turizm potansiyeline önemli derecede katkı sağlamasının yanı sıra bu katkının gelecek yıllarda artarak sürmesi bekleniyor.

Şavşat Kalesi’ni görmeyenlerin bu haberimizden sonra mutlak surette kaleyi ziyaret etmek isteyeceklerini düşünürken, Şavşat ilçesine çok yakın bir mesafede bulunan Şavşat Kalesi, muhteşem doğa manzarasının ortasında ziyaretçilerine Ortaçağ dönemine götürmek için hazır bekliyor.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı