MURATLI VE BORÇKA BARAJINA ZİYARET

Borçka Kaymakamı Ali Osman Bulat, Borçka ve Muratlı Barajı Hidroelektrik Santrali ile Çavuşlu Köyü Kocaman Hidroelektrik Santralini ziyaret etti.

TRABZON-ARTVİN 13.02.2021 13:16:24 41 0
MURATLI VE BORÇKA BARAJINA ZİYARET

Hayati Akbaş

BORÇKA- Borçka Kaymakamı Ali Osman Bulat, Muratlı Barajı Hidroelektrik Santrali ile Çavuşlu Köyü Kocaman Hidroelektrik Santralini ziyaret etti.

Çalışanlarla bir araya gelerek faaliyetleri hakkında bilgi alan Kaymakam Bulat, yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Artvin'de bulunan Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES); 115 MWe kurulu gücü ile ortalama 108.728 kişiye düşen tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılar.

Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Artvin'in Borçka ilçesi Muratlı mevkiinde, Çoruh Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 115 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 133. Artvin'in ise 4. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 49. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. Muratlı Barajı ve HES ortalama 394.899.783 kilovatsaat elektrik üretimi ile 108.728 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Muratlı Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 132.206 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Türkiye - Gürcistan sınırına yaklaşık 100 metre mesafededir. Muratlı Barajı tribünlerini döndürerek Çoruh Nehri üzerinde yoluna devam eden su, çok kısa bir süre sonra Gürcistan sınırlarına girmekte ve ardından yine Gürcistan sınırları içerisinden Karadeniz'e dökülmektedir. Çoruh Nehri yıllık ortalama 278 m3/sn debi ile akmaktadır.

MALİYETİ

Muratlı Barajı'nın inşa edilmesi amacıyla 1998 yılı fiyatlarıyla 6 yılda toplam 224.991.114 ABD Doları (yaklaşık 225 milyon dolar) harcama yapıldığı açıklandı.

Kronoloji

1 Eylül 1999: Muratlı Barajı'nın inşaatı başladı.

2 Haziran 2005: Her biri 57,5 MWe kapasiteli iki türbinden oluşan Muratlı Barajı'nda elektrik üretimi başladı.

KAYMAKAM BULAT’TAN BORÇKA BARAJI SANTRALİNE ZİİYARET

Borçka Kaymakamımız Ali Osman Bulat, Borçka Barajı Hidroelektrik Santralini ziyaret etti.

Çalışanlarla bir araya gelen Kaymakam Bulat, yapılan faaliyetler hakkında bilgi alarak çalışmalarında başarılar diledi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI