Muratlı sınır kapısı açılıyor!

Artvin Valiliğini ziyaret etti.Kapının açılışı Resmi Gazetede yayınlandı!

TRABZON-ARTVİN 24.09.2013 10:15:15 20 0
Muratlı sınır kapısı açılıyor!



Artvin Valisi Kemal Cirit, Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze’yi makamında kabul etti.

 Vali Cirit, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Gürcistan’ın dost ve kardeş iki ülke olduğunu söyledi.

 
Türkiye ile Gürcistan arasında son yıllarda giderek artan ekonomik ve kültürel işbirliğinin olduğunu belirten Vali Cirit, “Dost ve kardeş ülke olan Gürcistan ile iyi olan mevcut ilişkilerimiz artarak devam ettiriyor. Bilindiği üzere Gürcistan ülkesi ile akrabalık bağımız oldukça yüksek, benzer kültürleri paylaşıyoruz. Akrabalar arası ciddi bir iletişim söz konusu.” diye konuştu.
Sarp Sınır Kapısı’nın Türkiye ile Gürcistan’ın Orta Asya’ya açılmasını sağlayan bir sınır kapısı olduğunu ifade eden Cirit, “Gürcistan bizim için fevkalade önemli ve değerli bir ülkedir. Ortak turizm değerlerini paylaşıyoruz. Ciddi anlamda bir ihracat, ithalat ve turizm dengesinin karşılıklı olarak yürüdüğünü görmekten memnuniyet duymaktayız.” dedi.
Batum Havalanı’nın ortak kullanıma açılmasından duyduğu memnuniyeti dile Cirit, “Batum havaalanını Gürcistan ile ortak kullanıyoruz. Bu havaalanının önemli sayıdaki kullanıcısı Türkiye vatandaşlarıdır. Ben şuna inanıyorum ki Gürcistan’la hem turizm alanında olsun, hem ekonomik alanda olsun geleceğimiz ortaktır. Gürcistan bizim için dost ve kardeş bir ülkedir ve ilişkilerimizi lokalde bizler sağlamakla mükellefiz.” dedi.
Artvin’e atanmadan önce Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü görevini yürüttüğünü kaydeden Vali Cirit, “Artvin Valiliğine atanmadan önce Başbakanlık Genel Güvelik İşleri Genel Müdürlüğü görevini yürüttüm. Ulusal ve uluslararası güvenlik konularıyla Başbakanlık bağını görev yaptığım genel müdürlük gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığımız ile ciddi bir şekilde çalışmamız devam etti. Dolayısıyla ülkemizin dış politikasına da yakın kardeş ülkeleri de içine alacak şekilde katkılarımız oldu. Buradaki 7 yıllık görevim süresi içerisinde hem bölgedeki diğer ülkelerle hem de uzakta bulunan ülkelerimizle bir işbirliği ve çalışmamız oldu. Dolayısıyla sınır ülkemiz olan Gürcistan’ı tanıyorum ve yeni atandığım Artvin Valiliği görevimde de Gürcistan’la birlikte güzel çalışmalar
sergileyeceğimize inanıyorum.”
dedi.

TÜRKLERİN VE GÜRCÜLERİN ÖRNEK ALINACAK DOSTLUKLARI VAR

 Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze ise Türkiye ile Gürcistan’ın örnek alınacak dostluğu olduğunu söyledi.
Acara Özerk Cumhuriyeti olarak her zaman Türkiye’nin hizmetinde ve yanında olacaklarını belirten Kalandadze, şunları söyledi: “İnanıyorum ki Sayın Valimizin katkıları sayesinde mevcut iyi olan dostane ilişkilerimiz gelişir ve daha da güçlenir. Barış, mutluluk içinde görev yapma süreci diliyorum. Gürcistan- Acara Özerk Bölgesi’nde Batum’da bulunan Havaalanımızla bizde 24 saat sizlerin hizmetinizdeyiz ve hep yanınızda olacağız. Sayın Valimizle tanışma fırsatı bulduğum için memnun olduğumu ifade etmek isterim. Biz Gürcüler ve Türklerin örnek alınacak bir dostluğu var. Bunu herkes biliyor. Bu ilişkilerimizi neredeyse tüm dallarda görebilirisiniz. Ticaret olsun, ekonomi olsun, güvenlik konuları olsun hepsinde mevcut. Bizim ilişkilerimiz, bağlarımız o kadar güçlü ki uluslararası platformlarda bazı konuların çözümü için birlikte görev alıyoruz. En önemli diğer noktalardan biride Türkiye ile Gürcistan arasındaki transit geçiş yolunun Asya ve Avrupa’yı bağlayan koridor olması. Biz şunu da çok iyi biliyoruz ki bu limit yeterli değil, bunu daha da artırmamız gerekiyor. Bu ilişkilerde en büyük görevi Artvin ile Acar’a üstleniyor. Çünkü sınır kapısı bu illerde. Bu iki il köprü görevini, kapı görevini üstleniyor ama sadece Gürcistan ile Türkiye için değil Avrupa ve Asya’nın bağlanması açısından da önemli. Sayın Valimizi de tebrik edeceğim, iyi iş çıkardılar.

Yaklaşık bir ay önce Türkiye Hükümeti Muratlı Sınır Kapısını resmi gazetede yayınladı. Bizim tarafta da bu konudaki çalışmalar bitmiş durumda. Bildiğim kadarıyla oradaki askeri bölgede sınır kapısının inşa edilmesi için tahsis edildi. 16 Ağustos tarihinde Tiflis’te de bu konuyla ilgili toplantı yapıldı. Ekonomi Bakanlığı ve diğer bakanlık yetkililerinden arkadaşlar katıldı. 
Gürcistan tarafında Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri bakanlığı arasında ortak bir toplantı yapıldı ve bu toplantıda Muratlı Sınır Kapısı konusu ele alındı. Tiflis’teki bu toplantıda gerekli işlemleri daha da hızlandırmamız yönünde karar alındı ve işlemler hızlı bir şekilde sürdürülüyor. İnanıyorum ki çok kısa sürede de açılacaktır. Her iki tarafta istekli olduktan sonra çok rahat açılır.” diye konuştu. 
 

GÜRCİSTAN VATANDAŞI OLMAK İÇİN GÜRCİSTAN’DA OTURMAK ŞART DEĞİL
 
Gürcistan Vatandaşlığı konusunda Türkiye’de oturup, Gürcistan vatandaşlığı için başvuranların Gürcistan’da oturma zorunluluğunun olup olmadığını soran bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Paata Kalandadze; Gürcistan vatandaşlığına müracaat edenlerin Gürcistan’da oturmasına gerek olmadığını, vatandaşlık komisyonunun kararına göre vatandaş kabul edildiğini belirtti. İnternet üzerinden veya Konsolosluk üzerinden vatandaşlık başvurusunun alındığını da sözlerine ekleyen Kalandadze, son kararın komisyona ait olduğunun altını çizdi.
 Konuşmaların ardından Vali Cirit ve Başkonsolos Kalandadze ziyaretin anısına birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.
Ziyaretin anısına Valilik şeref defterini imzalayan Kalandadze, daha sonra Vali Cirit tarafından DSİ 26. Bölge Müdürlüğü’nde onuruna verilen öğle yemeğinin ardından Artvin’den ayrılarak Trabzon’a hareket etti.(O8 haber) 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI