MUHTEŞEM 5. GELENEKSEL BİŞİ GÜNÜ

MUHTEŞEM 5. GELENEKSEL BİŞİ GÜNÜ

TRABZON-ARTVİN 18.05.2018 11:11:45 30 0
MUHTEŞEM 5. GELENEKSEL BİŞİ GÜNÜ

Hayati Akbaş

BORÇKA-Borçka Yeniyol İlköğretim Okulu’nda geleneksel “Bişi Günü” öğrenci, veli ve öğretmenleri bir araya getirmeye ve sosyal kaynaşmaya büyük katkı sunmaya devam ediyor Okul Müdürü Ercan Orhan’ın başlattığı ve her yıl Ramazan ayının gelişine göre ayarlanan ve Ramazan öncesine denk gelen tarihlerde yapılan “Geleneksel Bişi Günü” bu yılda renkli görüntülere sahne oldu. Güzel bir havada, yeşilin yeniden fışkırdığı, mavinin, bulut ve güneşle eşlik ettiği, okul bahçesinde veli, öğrenci, idareci ve öğretmenlerin bir arada buluştuğu ve kaynaştığı etkinlikte imece usulü bişi pişirildi.

Bişi Gününde Kültürümüzde Kaybolmaya Yüz Tutan Oyunlarımız Da Canlandırılıyor

Bişi Günü’nde öğrenciler, geleneksel, kültürümüzün de bir parçası olan İp çekme, yoğurt yeme, Elma kapma, sandalye kapma, yumurta yarışı, Çuval yarışı gibi oyunlarla eğlendi.

Borçka Yeniyol İlköğretim Okulu Müdürü Ercan Orhan, “Bundan 5 yıl önce başlattığımız “Bişi Günü” inanılmaz bir ilgi çekti. Kendiliğinden geleneksel hal aldı. Çünkü velilerimiz, öğrencilerimiz, öğretmen arkadaşlarımız bundan büyük mutluluk duydu.

Velilerimiz Öğrencilerimiz Öğretmenlerimiz İstedi Bize De Bu Etkinliği Yapmak Düştü

Velilerimiz ve öğrencilerimiz mutlaka her yıl yapılmasını istedi. Böylece geleneksel bir hal aldı. 5 yıldır aralıksız bu etkinliğimizi yapıyoruz. Velilerimizle, öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle bambaşka bir mutluluğu paylaşıyoruz. Burada “Bişi” kahve misali bahane oluyor. Asıl güzel olan bu birliktelik. Bişileri velilerimiz imece usulü yapıyor. Bişiyle birlikte içilen yerli ayran bir anlamda yerli malı gününü yaşatıyor.

Velilerimize Teşekkür Ediyorum

Ben “Bişi Günü ”nü sahiplenip yaşatan değerli velilerimize, sevgili çocuklarımıza ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Yeniyol İlköğretim bu geleneği daha nice 5 yıllar boyunca sürdürecek ve diğer okullarımıza da belki güzel bir örnek olacaktır. Bu tür sosyal etkinlikler çocukların başarısını da artırıyor. Onlar mutlu olunca söylediğiniz her şeyi en iyi şekilde yapmak için gayret gösteriyorlar. Biz bundan çok mutlu oluyoruz.”dedi.

Yeniyol İlköğretim Okulu’nun Velisi Olmaktan Gurur Duyuyoruz

Yeniyol İlköğretim Okulu’nun başlattığı ve 5 yıldır devam eden Geleneksel Bişi Günü” ile ilgili değerlendirmede bulunan okul velileri; “ Yeniyol İlköğretim Okulu velisi olmaktan gurur duyuyoruz. Mutlaka her okulun velileri kendi okullarından gurur duyar. Biz de onlara saygı duyarız. Ancak bizim 5 yıldır devam eden çok güzel bir geleneğimiz var.

Bu Geleneği Başlatan Ve Devam Ettiren Okul Müdürümüze Teşekkür Ediyoruz

Bişi Günü” bizi bir araya getiriyor. Her zaman velilerin okullara ilgisizliği şikâyet edilir. Biz bu gelenek sayesinde daha çok okula gelip öğretmenlerimizle konuşmayı, öğrencilerimizi takip etmeyi görev biliyoruz. Bu geleneği başlatan okul müdürümüz Ercan Orhan’a teşekkür ediyoruz. Öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Biz de güzel bir gün geçiriyoruz, mutlu oluyoruz. Bir arada olmanın mutluluğunu yıl boyunca yaşıyoruz. Bu geleneği bizden sonraki velilerimize aktaracağız.” İfadelerine ver verdi.

Bişi ya da pişi kültürü nedir?

Adı, “Bişi” ya da “Pişi”, lokmanın daha yayvan ve boyca büyük akrabasıdır. Karadeniz ve Artvin’de yakından tanınır ve bilinir. Bişi, tıpkı lokma gibi sıvı yağ içinde pişirilen, ekmeğin olmadığı yerde acele ekmek ihtiyacını da gideren tadı çok beğenilen yağlı ekmek türüdür.

Ekmek gibi bişi de özellikle Artvin kültürünün çok önemli bir parçasıdır. Bişi ile ilgili hikâyeler, atasözleri, hatta türküler yazılmıştır. “Yedim Bişi Seyret İşi” bunlardan bir tanesidir. BU atasözünden bişinin verdiği enerji anlatılır. Eğer bişi yerli doğal ayran ile yenirse tadına doyum olmaz.

Pişi hamuru nasıl yapılır?

Pişi hamuru aslında bildiğimiz ekmek hamurudur. Dilerseniz ekmek fırınlarından hazır mayalanmış hamur alıp kullanabilirsiniz. Ilık suda mayayı eritin. Eğer kuru maya kullanıyorsanız her zamanki gibi mayanın aktifleşmesi için biraz bekletin ve çok az şeker de ilave edilebilir. Daha sonra, tuz ve yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın.

Üzerini kapatarak hamur iki katı kabarana kadar (yaklaşık 1 saat) mayalanmasını bekleyin. İsterseniz dediğim gibi bu aşamayı geçmek için ekmek fırınlarından hazır ekmek hamuru alabilirsiniz. Hazırladığınız ya da aldığınız hamurdan parçalar kopararak yağlı zeminde elinizle bastırarak şekillendirin ve kızgın yağda kızartın.

Şekillendirirken ortasına parmağınızla bir delik açmayı da unutmayın. Bu işlem pişinin ortasının da güzelce pişmesini ve hamur kalmamasını sağlayacaktır.

Pişi Kaç Kaloridir?

Yaklaşık 2 adet pişi 244 kcal dır. Yağ içeriği yüksek bir besindir. Mümkün olundukça fazla ve sık tüketilmemelidir. Diyette ve kilo kontrolünde olan kişilerin tüketmemeye özen göstermelidir.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI