Kurduğu SIFIR ATIK Yönetim sisteminden dolayı bir başarı belgesi daha verildi.

HOPAPORT, Liman sahası içinde kurduğu Atık tesisi sayesinde önemli bir çevre ve Deniz kirliliğinin de önüne geçmiş oldu.

TRABZON-ARTVİN 16.08.2021 12:08:37 105 0
Kurduğu SIFIR ATIK Yönetim sisteminden dolayı bir başarı belgesi daha verildi.

Hayati Akbaş

HOPA-Ülkemizin-Bölgemizin ve İl’imizin önemli kurumsal şirketlerinden olan Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri AŞ. (HOPAPORT) yaptığı yatırımlar ile adından söz ettirmeye devam ediyor.

HOPAPORT, Liman sahası içinde kurduğu Atık tesisi sayesinde önemli bir çevre ve Deniz kirliliğinin de önüne geçmiş oldu.

Kendi bünyesinde personeline yönelik olarak sürekli verdiği eğitimlerin önemli bir bölümünü İSG ve çevreye verilen eğitim oluşturuyor. HOPAPORT Danışman firmalarından YEŞİL-ÇEV tarafından verilen eğitimleri yerinde değerlendiren Artvin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı denetimler sonucunda firmaya SIFIR ATIK BELGESİ vermeyi uygun buldu.

Artvin Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından HOPAPORT’a verilen belgede şu ifadelere yer verildi: “Artvin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından SIFIR ATIK Belgesi (Temel Seviye) 12.07.2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren SIFIR ATIK Yönetmeliğinin SIFIR ATIK Yönetim Sistemini kurarak 15.03.2026 tarihine kadar geçerli olmak üzere SIFIR ATIK Belgesini hak kazanmıştır” denildi.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer Belgenin kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek “HOPAPORT olarak önceliğimiz her zaman tüm çalışanlarımızın güvenliği ve sağlığıdır. Bununla ilgili zaten düzenli olarak eğitimlerimiz devam etmektedir. Buna paralel ikinci önceliğimiz Çevre ve Denizlerimizde temizlik için gerekli önlemlerin alınmasıdır ve bunun içinde ciddi bir maliyetle SIFIR ATIK tesisimizi kurduk ve çalışmaya devam etmektedir.

Devletimizin ve Bakanlığımızın tarafımıza uygulamamız için verdiği kuralları azami derecede yerine getirmeye çalışıyoruz ve denetimlerde de aldığımız olumlu raporlar bizlere büyük çalışma motivasyonu sağlamaktadır.

Artvin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün kurumumuzda yaptığı denetimler sonucu SIFIR ATIK Belgesi uygun bulunmuş ve belge tarafımıza ulaşmıştır. Kendilerine tüm çalışanlarımız adına teşekkür ediyoruz. Azami ölçüde bu kurallara uymaya devam edeceğiz” dedi.

SIFIR ATIK NEDİR?

SIFIR ATIK”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri

kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertaraf hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

NEDEN SIFIR ATIK?

Doğal kaynaklar, küresel ekonominin işleyişini ve yaşam kalitesini desteklemektedir. Bu kaynaklar yakıtlar, mineraller ve metaller gibi ham maddeler ile birlikte gıda, toprak, su, hava, biyokütle ve ekosistemleri de içermektedir. İyi işleyen bir ekonomi, doğal kaynakların ve ham maddelerin kesintisiz akışına bağlıdır.

Kaynakların sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yönetimi, günümüzde kaçınılmaz bir gereklilik durumundadır.

Sanayi devrimine bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve şehirleşme, yaşam standartlarının ve tüketim alışkanlıklarının farklılaşmasına yol açar; sonuçta da geçmişe nazaran daha çok atığın oluşmasına neden olur. Bu durum aynı zamanda, başta doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi hususlar olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğine neden olur.

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için sıfır atık prensibi hedef alınmalı ve entegre bir yaklaşımla atıkların yönetimi sağlanmalıdır.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI