KAPLICA VE MADEN SUYU İLGİ BEKLİYOR

Artvin’in Şavşat ilçesindeki kaplıca ve maden suyu ile ilgili Artvin Valiliği ve İl Özel İdaresi Tarafından Proje hazırlanıyor.

TRABZON-ARTVİN 15.01.2020 13:46:55 21 0
KAPLICA VE MADEN SUYU İLGİ BEKLİYOR

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-Artvin’in Şavşat ilçesindeki kaplıca ve maden suyu ile ilgili Artvin Valiliği ve İl Özel İdaresi Tarafından Proje hazırlanıyor.

Şavşat ilçesi Çermik Köyünde bulunan sıcak su kaplıcası ve hemen yanı başında çıkan maden suyunun dereye aktığını gören Artvin Valiliği ve İl Özel İdaresi konu ile yakından ilgilenerek proje hazırlıyor.

Yıllar önce Özel idare ve Çoraklı köyü ile Çermik köyü halkı tarafından mevcut kaplıcanın olduğu yere küçük bir bina yapılarak ve bu tesis her yıl İl Genel Meclisi Kararı ile vatandaşın hizmetine sunulmak üzere kiralanarak kaplıcadan şifa bulmak isteyen insanlara hizmet veriyordu.

Bölge halkı tarafından yaklaşık 36 derece olduğu söylenen kaplıca daha sonra orada bulunan tesisin sökülmesinden sonra şimdi boş dereye akarken kaplıcaya girmek amacı ile gelen ziyaretçiler etrafta ki insanlar görmesinler diye birer sırıklar üzerine asmış oldukları battaniye ve cecimlerle kaplıcaya giriyorlar.

Özel bir şahsa yapılması amacı ile verilen kaplıca daha sonra şahsın işi bırakması sonucu şu an bu şifalı su boş dereye akmaktadır. Bu yerin hemen üzerinde ise maden suyu ise yapılan bu ilkel çalışmalar ile sıcak suya karışmış olup suyun özelliği zarar görmektedir. Yapılan çalışmalarda normal bir sondaj vurulmuş olup termal sondaj vurulmadığı için bu iki su birbirine çok yakın oldukları için karışmış ve suyun çıkan yeri de değişmiştir.

İLİMİZ VALİSİ VE İL GENEL SEKRETERİMİZ PROJE HAZIRLIYOR

Köy Muhtarı ilgili olarak Çermik Köyü Muhtarı Sakın Temiz; “Konu ilgili yerlere aktardık. Öğrendiğim kadarıyla konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Çermik dışardan gelen çok sayıda ziyaretçinin uğrak yeri olurdu. Buraya yapılacak olan güzel bir tesis hem bölge ekonomisi ve hem de turizm açısından ilçemize çok önemli bir girdi sağlayacaktır. Bölge halkıda bunu çok istemekte ve beklemektedir. Aynı alanda soğuk maden suyunun da çıkması bir dolum tesisi yapılarak ve burada yapılacak olan tesiste de içmelik olarak çok önemli bir değer olacaktır. Yetkililerimiz bu konu ile ilgileniyorlar kendilerine teşekkür ediyorum.” Dedi.

Konuyla ilgili olarak bölge sakinlerinden eski İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Temiz, “ Buraya yapılacak olan bir tesis değil Şavşat’ı Artvin bile ekonomik katkı sağlayacaktır. Ülkemizin birçok yerinde bu ve benzeri kaplıcalar üzerine büyük işletmeler yapılarak bölgeye kazandırılmış ve büyük bir ekonomik girdi sağladığı gibi bölgenin turizm potansiyelini de artırmıştır. Bu konu ile ilgili İl Genel Sekreterimiz Orhan Yazıcı Bey ile görüştüm. Konu ile ilgilendiklerini ve bu konuda proje hazırladıkların ifade etti. Kendisine ve konu ile ilgili çalışmaları olan Valimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu projeler en kısa sürede gerçekleşir ve ilçemizin hizmetine sunulur. Burada küçük bir tesis vardı. Bu tesise yaz kış vatandaşlar gelir ve

birçokları şifa bulduklarını söylerlerdi. Ama şimdi bir tesis olmadığı için Gelen vatandaşlar ya geri dönüyor veya çok zor şartlarda kaplıcaya giriyorlar. Bizler yetkililerimizin bu konu ile ilgili olduklarını biliyoruz. Ayrıca bu bölgede bu civarda çok sayıda irili ufaklı hem sıcak su hem de soğuk maden suları çıkmaktadır. “ dedi.

Yine eski İl Genel Meclis üyelerinden Nurbay Usta ise; “Beni il Genel meclisi ve il encümeni olduğum dönemde burada küçük bir tesis vardı. Her iki köy burayı bir şahsa ihalesi konusunda fikir birliği yaparlardı ev bir vatandaş alır burasını çalıştırırdı. Sonra bu tesisin sağlıksız olduğu söylendiğinde bizzat burada bulunan tesise geldim ve çok sağlıksız olduğunu gördüm. O şartlarda bu tesisin çalışmasının sağlık açısından zararlı olabileceğini düşünerek her iki köy adına bu tesisin onarımı ve düzenlenmesi için para yardımı yaptık. Yapmış olduğumuz bu yardımla tesiste düzenlemeler yapıldı ve birkaç yıl güzel bir şekilde işletilmesi sağlandı. Daha sonra bizim İl genel meclis üyeliğimiz bittikten sonra bizlerde ne olduğunu pek takip edemedik. Şu an İl Valimizin ve İl Özel İdaresinin bu konu ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu duydum. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah yakında çok özel bir proje hazırlanır ve bu tesisi bölge halkının İlçemizin hizmetine sunulur. Ayrıca burada ki maden sularını da biliyorum. Yetkililerimizin bu ilçede Sahara Tüneli, Doğal Gaz ve üçüncü önceliğinin de burası olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI