KAFKAS ARISI VERİLDİ.

40 AİLEYE 600 ADET ARILI KOVAN KREDİ YARDIMI YAPILDI.

TRABZON-ARTVİN 9.10.2013 10:00:00 26 0
KAFKAS ARISI VERİLDİ.


Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce Camili Bölgesi’nde bulunan Camili, Düzenli, Uğur, Maral, Efeler, Kayalar orman köylerinde toplam 40 aileye 600 adet arılı kovan kredi yardımı yapıldı. Bu kredinin yıllık faizi 1,42 oldu. Orman köylüsü aldığı bu kredinin, geri ödemesini 2015, 2016, 2017 yıllarında olmak üzere 3 taksitte yapacak.

 Camili (Macahel) Bölgesi, Kafkas Arısı ırkının gen merkezi olması, yöreye arı girişinin yasak olması nedeniyle arı kolonileri bu yöreden temin edildi.


Camili Bölgesinde uygulanan “15 Kovanlı Fenni Arıcılık Projesi”nin izleme değerlendirme çalışmaları amacı ile 2 Ekim 2013 tarihinde Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş başkanlığında, ORKÖY Şube Müdürü Fuat Bilgin, Borçka Orman İşletme Müdürü Recep Aydemir, Camili Orman İşletme Şefi Mehmet Biçerer ve kredi sahiplerinin bir bölümünün de katıldığı toplantı düzenlendi.

Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, arıcılık kredisi alan üreticilerle tek tek görüşerek sorunlarını ve taleplerini dinleyip “Devlet köylümüzün gelirini artırarak yerinde kalkınmasını sağlamak, göçü önlemek ve üretimi artırmak maksatlarıyla köylümüze çok düşük faiz oranıyla dörtte biri de hibe olmak üzere krediler veriyor. Artvin ilinde 2013 yılında bugüne kadar 307 aileye 560.625 TL’si hibe olmak üzere 2.456.700 TL kredi köylümüze Bölge Müdürlüğümüzce verildi. Bu rakam yılsonunda 3.671.590 TL’ye ulaşacak. 2014 yılında da köylümüze desteğimiz devam edecek. Hatta Kafkas ırkı ana arı üretiminin yetersiz olması nedeniyle bu maksatla da 2014 yılında kredi vermek için çalışma başlattık.” dedi. 

Kredi alan vatandaşlardan İsa Dalkıran da aldığı 15 adet arılı kovanın, 5 adedini bal üretimine yönelik, 10 adedini de oğul üretimine yönelik değerlendirdiğini, bir kovandan ortalama 18 kg bal aldığını, balın kilosunu da 60 TL’den sattığını, 25 kovan oğul ürettiğini söyledi. Hak sahiplerinden  Arslan Önder ise beyanında; aldığı 15 adet arılı kovanın, tamamını oğul üretimine yönelik değerlendirdiğini ve 40 kovan oğul ürettiğini, Osman Yıldırım ise beyanında; aldığı 15 adet arılı kovanın, 5 adedini bal üretimine yönelik, 10 adedini de oğul üretimine yönelik değerlendirdiğini, bir kovandan ortalama 25 kg bal aldığını, balın kilosunu da 70 TL’den sattığını, 30 kovan da oğul ürettiğini  Osman Genç de beyanında; aldığı 15 adet arılı kovanın, tamamını oğul üretimine yönelik değerlendirdiğini, 39 kovan oğul ürettiğini belirtti.

Kafkas Arısı: Anavatanı Kafkasya´dır. Uysal yapıya sahiptir. Yavru verimi yüksektir. Kovan içinde propolisi çok kullanırlar. Kış için fazla bal depolarlar. Bal verimleri yüksektir. Uzun dile sahiptir.
Floristik açıdan zengin olan Camili Havzasında uluslararası sözleşmelere göre risk altında olan ve korunması gereken çok sayıda bitki türü ve habitatları vardır. Camili Biyosfer Rezerv Alanında, 110 familya ve 432 cinse ait 990 adet bitki taksonu doğal olarak bulunmaktadır. Bu bitkilerin 23 adedi endemik olup, endemizm oranı %2,4’dür. Bu yapı camili bölgesinin balını değerli kılmaktadır.(08 HABER) 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI