KADINLARIN KIŞ HAZIRLIĞI BAŞLADI

KADINLARIN KIŞ HAZIRLIĞI BAŞLADI

TRABZON-ARTVİN 13.10.2018 09:34:26 57 0
KADINLARIN KIŞ HAZIRLIĞI BAŞLADI

Sinkotlu Kadınlar Asırlık Bir Artvin Geleneğini Yaşatıyor Kışlık Silor ve Eriştelerini Hazırlıyor

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Merkez’e Bağlı Sünbüllü ( Sinkot) Köyünde yaşayan kadınlar kış mevsimi öncesi ortaklaşa olarak evlerine kışlık makarna, hazırlıyorlar. Sinkotlu kadınlar bir araya gelerek birbirlerine kışın tüketilecek el makarnası, silor, erişte, çorbalık yufka gibi yiyecekleri hazırlayıp kurutuyorlar.

Artvin Merkez’e bağlı Sünbüllü (Sinkot) köyünde asırlık gelenek yaşatılmaya devam ediyor. Özellikle kış aylarında kadınların kışlık için hazırladıkları Artvin’de özgü bir makarna çeşidi olan Silor ve erişte yapımı Sinkotlu kadınlar tarafından ortaklaşa yapılıyor.

Sinkot (Sümbüllü) köyü sakinlerinden Şakir Şahinbaş'ın evinde yaklaşık bir haftadır süren makarna yapımı, köyün kadınlarının ortaklaşa yapımıyla sürüyor. Köy sakinlerinden Nazmiye Alkan, Aysun Bilgin, Filiz Aydın, Sevgi Sahinbas, Nursen Can, Havva Sahinbas, Aynur Aslan, Özlem Şahinbaş, İlknur Şahinbaş, Nahşiye Sahinbaş, Bijen Alpaydın Can toplanarak her gün bir hane sahibine kışlık silor ve makarna hazırlanıyor.

Bu sayede hem kışlık yiyeceklerini hazırlayan vatandaşlar, hem de ortaklaşa geçmişten günümüze gelen bu asırlık geleneği yaşatmış oluyorlar.

Sinkot köyü kadınları bir araya gelerek birbirlerine kışın tüketilecek el makarnası silon, erişte gibi yiyecekleri hazırlayıp kurutuyorlar.

Kışın soğuk nedeniyle yufkanın açılmasının ve kurumasının zor olduğunu söyleyen köylü kadınlar, kışın ev içerisinde kışlık makarna yapmanın zor olduğunu belirten Bijen Alpaslan Can, köyde yaşatılan geleneği şu şekilde anlatıyor,” Gün içinde kimin yufkası açılacaksa mutlaka hazırlığını yapar. Hamur yoğurur koko dediğimiz (bezeler) hazırlanır. Saçta bir kişi dönüşümlü açılan yufkaları pişirir. Böreklik ayrı dizilir. Silor, erişte ve erişte makarnası ayrı pişirilip ayrı işlemelerden geçer bunlar. Ayrı ayrı doğranır fırında pişirilir. Daha sonra kutulara yerleştiririz.

Daha sonra suda haşlanarak üzerine yoğurt ve tere yağ konur, ikram edilir. Biz Artvinli olarak mutlaka evimizde özelliklede Ramazan’da çok sık yapar yeriz. Bugün komşularım yardımıyla bana yufka açıldı. İmece usulüyle yaptığımız çalışmada çok mutluyum. Yufka işlemi günün erken saatleriyle başlar akşama kadar sürer” dedi


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI