“İSTİHDAM İÇİN AVRUPA YOLUNDAYIZ”

“İSTİHDAM İÇİN AVRUPA YOLUNDAYIZ”

TRABZON-ARTVİN 30.04.2019 10:04:38 8 0
“İSTİHDAM İÇİN AVRUPA YOLUNDAYIZ”

Hayati Akbaş

ARTVİN-Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Erasmus + Ana Eylem 1 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği faaliyeti kapsamında 2018 teklif çağrısı döneminde Murgul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 2018-1-TR01-KA102-053843proje numaralı “İSTİHDAM İÇİN AVRUPAYOLUNDAYIZ” adlı projesi kabul edilerek; 23.724 Avro hibe kazandılar.

Yapılan açıklamada; “Proje kapsamında 2 refakatçi öğretmen 10Madencilik Elektrik ve Makine Alanları öğrencileri; 31.03.2019 – 20.04.2019 tarihleri arasında Letonya’da Daugavpils Belediyesi, Almanya’da (Bildungs CentrumNies), toplam 21 günlük Madencilik Sahası Teknik Beceri Artırılması konusunda uygulama staj faaliyetlerini tamamlamışlardır.

Türkiye genelindeki yapımı devam eden bu santrallerin kurulumu ve işletilmesi sürecinde çalışacak çok sayıda nitelikli iş gücüne ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde ve bölgemizde ihtiyaç duyulan bu nitelikli iş gücünün karşılanması ve eğitimi konusunda okulumuz Makine, Elektrik Alanları olarak kaliteli bir eğitim vermek adına projemiz kapsamında dersler ve içerikler revize edilerek sektörün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmek hedeflenmiştir.

Derslerde daha fazla uygulama yapmak için laboratuar imkanlarımız kısıtlıdır. Öğrencilerimizin meslek sahibi olabilmeleri ve meslek hayatlarında daha başarılı olmalarını sağlamak için projemiz oluşturulmuştur.

Madencilik sahasında kalite temini, güvenlik ve güvenilirlik vazgeçilemez unsurlar olup bunu sağlayacak ve sürdürecek olan uzman kadroların, özellikle madencilik programların başlatılması aşamasında yetiştirilmiş ve sonrasında yetiştiriliyor olması gerekmektedir. Ülkemizde Madencilik eğitimi ortaöğretim, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde çeşitli üniversitelerde verilmektedir. Projemiz konusuyla ilgili olarak öğrencilerimizin yükseköğretime yönelmelerine yöneliktir.

Maden sahasında çalışan personelin de belli yeterlilik belgesine sahip ve daha öncesinde maden sahasında çalışarak deneyim kazanmış olmaları gerekmektedir. Bu sorunun aşılması için de madencilikte çalışacak personelin eğitimine ve lisanslanmasına yönelik faaliyetlerin maden sahalarının bulunduğu yerde eğitim gerekmektedir. Bu eğitimin bir bölümü yurt içinde verilmeli ve pratik eğitimler yurt dışında yapılarak çalışanların deneyimi artırılmalıdır. Özellikle maden sahalarının işletilmesinden sorumlu her personelin yaptığı işin vasıflarını taşıdığının belgelenmesi gerekmektedir. Bu konuda düzenleyici kurum uzmanlarının uluslararası kabul gören standartları ve mevzuatı kullanarak lisanslama süreçlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Maden sahasındaki cihaz ve makinelerin kullanımına yönelik gerçekleştirilecek faaliyetlerin her bir aşamasında uyulması gereken kurallar ve çalışacak personelin sahip olması gereken eğitim ve deneyimine yönelik ölçütlerden hiçbir taviz verilmeden uygulamanın yapılması gerekmekte olup, güvenlik ve güvenilirlilik açısından bu koşulların vazgeçilemez ve vazgeçilmemesi gereken unsurlardır.

Kurumsal anlamda dezavantajı fazla olan okulumuz, işgücü eksikliği bulunan yöremizdeki maden işletmelerine projemiz eğitimleri ile nitelikli çalışan kazandırması yönünden avantaja çevirmeyi hedeflemektedir.

Projemizde kişi açısından çok dillilik, çok kültürlülükle bağıntılı görülmektedir. Dil, sadece kültürün önemli bir özelliği değil, aynı zamanda kültürel kanıtlara ulaşmanın da yoludur. Kısaca kişinin kültürel yeteneğinde çeşitli kültürel özellikler (ulusal, yerel, sosyal) ayrı ayrı değil, karşılaştırılmış, etkileşmiş, zenginleşmiş, bütünleşmiş çok dillilik yeteneği bileşenini oluşturur.

Projemiz tüm faaliyetleri 27.08.2018-26.08.2019 tarihleri arasında 12 aylık süreci kapsamaktadır. Projemize seçilen öğrencilerimiz hazırlık eğitimlerinden sonra uygulamalı eğitim yapmak üzere 31.03.2019-20.04.2019 tarihlerinde Almanya’ya ve Letonya’ya gittiler. Hazırlık sürecinde Mesleki, Kültürel, Dil, Oriyantasyon Hazırlık eğitimleri düzenlenmiştir. Avrupa uygulamalı staj eğitimlerimiz Europass olarak belgelenmiştir. Hazırlık aşaması itibariyle Murgul Maden işletmelerinden aldığımız destek, yaygınlaştırma, tanıtım ve proje sonuçlandırma aşamalarında da devam etmektedir.

Öğrencilerimizin, Avrupalı olma ve Avrupalılaşma konularında önemli fikir sahibi olmalarını sağlayan projenin eğitim programları ve etkinlikleri başarı ile tamamlamalarını diler; Projede emeği geçen tüm paydaşlara, personele, katılımcı öğrencilerimize, yurtdışı alıcı ortaklarımız yöneticilerine ve çalışanlarına, katkılarını ve emeğini esirgemeyen Murgul Kaymakamımız Sayın Mustafa Uğur Özerden’e, Murgul Belediye Başkanımız Sayın Hasan Çavuş’a, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Yusuf Bülbül’e, teşekkürü borç biliriz…” ifadelerine yer verildi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı